FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. sreda, 23. maj 2012 ura: 04:18

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Omega 3 maščobne kisline  (Prebrano 5986 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Betka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 255

« dne:: torek, 14. oktober 2008 ura: 14:45 »

Pozdravljeni,
psihologinja mi je priporočila jemanje kapsul omega 3 maščobnih kislin. Sedaj jih že nekaj časa jemljem, pa me zanima, če ima kdo izkušnje z njimi. Kakšen učinek naj bi imele? Sama jemljem tudi AD- je zato ne vem, kako maščobne kisline vplivajo name, če sploh.

Hvala,
Betka
Prijavljen
Putka
gost
« Odgovori #1 dne:: torek, 14. oktober 2008 ura: 17:21 »

Kaj pa je to? A Omega 3?

Tole je kar ti lahko ponudim od pozitivnih učinkov omega 3 maščob...

Funkcije polinenasičenih maščob v telesu:

- sodelujejo v procesu produkcije energije v telesu,
- sodelujejo pri transportu kisika po telesu,
- pomembne so za produkcijo hemoglobina,
- so tudi pomemben strukturni element membran celic,
- so prekurzorji prostaglandinov (kratkoživečih, hormonom podobnih snovi, ki uravnavajo mnoge funkcije v telesu),
- preko številnih mehanizmov pospešujejo regeneracijo po aktivnosti,
- pospešujejo presnovo (kar pozitivno vpliva tako na rast mišičnega tkiva kot na izgubo telesne maščobe),
    * podpirajo imunski sistem.

Pozitivni vplivi omega 3 maščob:

- blažijo vnetja,
- zmanjšujejo zadrževanje vode,
- znižujejo lahko krvni pritisk,
- spodbujajo imunski sistem,
- ugodno lahko vplivajo na srčna obolenja in manjšajo možnost srčnih infarktov,
- zvišujejo senzitivnost na inzulin, kar zniža potrebo telesa po njem.
Prijavljen
Betka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 16. oktober 2008 ura: 09:02 »

Hvala Putka.
Prijavljen
Putka
gost
« Odgovori #3 dne:: četrtek, 16. oktober 2008 ura: 09:35 »

Bekica np. Tudi sama jih jemljem in mi zelo pašejo.
Prijavljen
Spiderwoman
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 121

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 16. oktober 2008 ura: 16:50 »

Kaj pa kakšne ribe pojest? Menim da je to bolje, kot jemanje nadomestka v kapsulah.

Rabiš kak recept za peko?
Prijavljen
Betka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: petek, 17. oktober 2008 ura: 09:02 »

Ja no, ribe jem enkrat na teden, verjetno to ni dovolj. Tudi ne vem, če so v vseh ribah tele Omega 3... unsure
Kakšen dober recept je seveda dobrodošel!

Prijavljen
She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 675

« Odgovori #6 dne:: petek, 17. oktober 2008 ura: 11:17 »

Omega 3 so super. Meni se je že po nekaj dnevih počutje zelo izboljšalo.
Priporočam !
Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
Gaba
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 94

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 06. november 2008 ura: 21:57 »

Super stvar omega,le vse je ornk pri nas drago.
Prijavljen
enthalpy
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 22

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 17. november 2008 ura: 11:30 »

Ribje olje je ugodno v lekarni. liter je okoli 25 eur (ista doza vas recimo pride v kapsulah okoli 90 eur). Res pa je, da nekatere moti okus Smiley Mene sicer ne moti.
Kapsule pa vam priporočam da kupite v kakšni trgovini s športno prehrano-so bolj ugodne kot pa recimo v kakšnem DM-ju.
Prijavljen
Putka
gost
« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 17. november 2008 ura: 13:49 »

Ja no, ribe jem enkrat na teden, verjetno to ni dovolj. Tudi ne vem, če so v vseh ribah tele Omega 3... unsure
Kakšen dober recept je seveda dobrodošel!

Sploh, če so kje umetno gojene.
Na Aljasko se mi pa res ne da pa tud cajta nimam it losose lovit.  Smiley
Prijavljen
Lisha
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 117

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 17. november 2008 ura: 14:44 »

Še ena malenkost o omega 3 maščobnih kislinah...

Ne forumu se je že pojavila trditev, da omenjene maščobne kisline pomagajo pri spoprijemanju z depresijo... to ne bo čisto držalo, prav tako pa tudi ni tako daleč od resnice.

Eden izmed možnih vzrokov za pojav depresije pri posamezniku je namreč lahko (poleg že znanih: stres, osamljenost, dednost,...) tudi pomanjkanje določenih hranilnih snovi v telesu, in sicer pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin ali folatov.

Če nekemu človeku, ki se bojuje z depresijo, omenjenih snovi v telesu dejansko primanjkuje (to bo pokazal krvni test), mu bo dodajanje folatov ali omega 3 maščobnih kislin v obliki prehranskih dodatkov morda dejansko koristilo pri zdravljenju depresije, če pa mu teh snovi ne primanjkuje, je jemanje preparatov povsem nepotrebno, nesmiselno in neučinkovito.
Prijavljen

Have a little faith...
maca_a
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 127

« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 17. november 2008 ura: 18:11 »

Še ena malenkost o omega 3 maščobnih kislinah...

Ne forumu se je že pojavila trditev, da omenjene maščobne kisline pomagajo pri spoprijemanju z depresijo... to ne bo čisto držalo, prav tako pa tudi ni tako daleč od resnice.

Eden izmed možnih vzrokov za pojav depresije pri posamezniku je namreč lahko (poleg že znanih: stres, osamljenost, dednost,...) tudi pomanjkanje določenih hranilnih snovi v telesu, in sicer pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin ali folatov.

Če nekemu človeku, ki se bojuje z depresijo, omenjenih snovi v telesu dejansko primanjkuje (to bo pokazal krvni test), mu bo dodajanje folatov ali omega 3 maščobnih kislin v obliki prehranskih dodatkov morda dejansko koristilo pri zdravljenju depresije, če pa mu teh snovi ne primanjkuje, je jemanje preparatov povsem nepotrebno, nesmiselno in neučinkovito.
prosim za vir, da bom videla kdo to trdi in če je podprto z dobro znanstveno razlago
Prijavljen
Lisha
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 117

« Odgovori #12 dne:: ponedeljek, 17. november 2008 ura: 19:45 »

Maca_a, na linku spodaj so napisani vzroki za nastranek depresije, med katerimi je kot ena izmed možnosti omenjena tudi ta; torej pomanjkanje folatov in omega 3 maščobnih kislin: 

http://www.healthline.com/adamcontent/depression/2#commoncauses

Sicer nisem ne psihiatrinja ne zdravnica in ne farmacevtka, a mi znanje medicine ni povsem tuje. Poleg tega je povsem logično, da primanjkovanje določenih hranil v telesu lahko povzroči bolezen in da z vnašanjem manjkajočih snovi lahko izboljšamo svoje zdravstveno stanje ali celo povsem ozdravimo. Da pa bi telesu dodajali snovi, ki jih ima dovolj, bi bilo nesmiselno in neučinkovito, lahko celo nevarno (obremenitev ledvic, jeter,...).
Prijavljen

Have a little faith...
maca_a
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 127

« Odgovori #13 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 19:08 »

hvala! sama nisem nikoli razmišljala v teh smeri, si mi pa res dala mislit. jaz bom sicer izpeljala mojo kuro in videla, kako bo s počutjem. če ne bo efekta, zgleda v tem ni bilo vzroka... hvala res!
Prijavljen
Astrica
oštrokanđa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 152

« Odgovori #14 dne:: petek, 28. november 2008 ura: 23:44 »

Od koje firme uzimate Omega3 jer je sasvim jasno da ih ima podosta u pitanju. Ja razmišljam da si kupim one od DM-a.
Prijavljen
Putka
gost
« Odgovori #15 dne:: nedelja, 30. november 2008 ura: 10:06 »

Jaz imam iz DMa in so mi super!
Prijavljen
Dečko
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 643

« Odgovori #16 dne:: nedelja, 30. november 2008 ura: 12:11 »

Jaz imam pa od Fidimed, ampak meni se to nič ne zdi posebno?
Prijavljen

Bodi to kar si, ker tega ne počne nihče bolje kot ti!
Astrica
oštrokanđa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 152

« Odgovori #17 dne:: nedelja, 30. november 2008 ura: 12:55 »

Ja nemam iskustva  sa nijednom firmom,a za DM sam se odlučila zbog  njihove kutije  sesmejem
Prijavljen
Borc
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 14

« Odgovori #18 dne:: petek, 09. januar 2009 ura: 11:14 »

Zaužijem 2 kapsule omega-3 na dan. Moraš kar redno jest in pomagajo na dolgi rok, počasi a vstrajno.
Itak so pa dobre za druge stvari in ta maščoba je hrana za možgane.

Tole je vredno za prebrati:
Psychiatric_disorders - Omega 3

Citiraj
A benefit of n−3 fatty acids is helping the brain to repair damage by promoting neuronal growth. In a six-month study involving people with schizophrenia and Huntington's disease who were treated with EPA or a placebo, the placebo group had clearly lost cerebral tissue, while the patients given the supplements had a significant increase of grey and white matter.

Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 415

« Odgovori #19 dne:: četrtek, 29. oktober 2009 ura: 17:15 »

Omega 3 so zakon! Sam uporabljam znamko MEMO plus, ki ima poleg omega 3 tudi vitamin E in samo ena kapsula na dan je učinkovita, res pa je, da se prve učinke opazi šele po 3 mesecih. Sam sem opazil bolj stabilizirano počutje (za razliko od mojih izkušenj z AD-ji, ki te lahko pretirano "osrečijo"), boljši spomin, večjo zbranost in zanimivo: boljšo kondicijo (ob telesni aktivnosti se počasneje zadiham) in lepšo kožo (pozimi imam večkrat težave s suhimi rokami, ustnicami ...).
Prijavljen
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar