NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Grenivka Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
04. 12. 2011
 Grenivko ali grapefruit, so v 18. stoletju odkrili na Barbadosu, kjer so jo poznali kot »prepovedani sadež«. Botaniki predvidevajo, da je grenivka rezultat naravnega križanja pomaranče in pomela, citrusa, ki so ga iz Indonezije prinesli na Barbados v 17. stoletju. Danes jo gojijo predvsem na Floridi, v Izraelu, Južni Afriki, Braziliji, Kubi, Argentini, Grčiji in Španiji.

 Vzgojili so sorte z rumenim mesom in rožnatim do rdečim mesom. Pri slednjih je barva posledica prisotnosti likopena. Nekateri kultivarji so tako rekoč brez pečk (0 – 6), drugi pa jih vsebujejo tudi do 60.

Izvleček iz grenivkinih pečk vsebuje protimikrobno delujoče polifenolne kvarterne amonijeve spojine, ki izvirajo iz bioflavonoidov grenivke. Zdravilni pripravki iz grenivkinih pečk so na voljo tudi pri nas.
Kiselkasto grenko sladek okus sočne grenivke (Citrus paradisi) je nekdo nekoč povezal s paradižem. In res vsebuje grenivka kar nekaj učinkovin, ki nam pomagajo pri boju s prehladnimi obolenji, preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja ter nekaterih vrst raka.

Grenivka vsebuje:

  • veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B,
  • veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale
  • roza in rdeče sorte vsebujejo betakaroten, prekurzor vitamina A,
  • bioflavonoide (rastlinske zaščitne snovi), vlaknine in druge učinkovine, ki ščitijo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.

Ugodni učinki uživanja grenivke na zdravje, ki jih ne gre spregledati:

Ena grenivka zadosti dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin C je neločljivo povezan z imunskim sistemom, zato lahko hrana, bogata z vitaminom C, kot je grenivka, zmanjša in omili simptome prehlada. Vitamin C kot antioksidant preprečuje tudi poškodbe, ki nastanejo zaradi prostih radikalov pri vnetnih stanjih, kot so astma, osteoartritis in revmatoidni artritis. Prosti radikali sicer sodelujejo tudi pri nastanku ateroskleroze, katere pozni zapleti so bolezni srca – infarkt. Vse dobre lastnosti vitamina C, ki ga uživamo z zelenjavo in sadjem, zmanjšajo umrljivost zaradi kardiovaskularnih obolenj in raka.
Najnovejše raziskave kažejo, da se pri ljudeh ki popijejo tri kozarce soka grenivke dnevno, zmanjša aktivnost encima, ki aktivira raka povzročajoče kemikalije iz tobačnega dima. Ugotovili so tudi, da nekatere učinkovine iz grenivk  niso samo povečale samomor rakavih celic (apoptozo), ampak so vzpodbudile tudi rast normalnih črevesnih celic.
Fenolna kislina preprečuje nastanek raka povzročajočih nitrozaminov.
Roza ali rdeča barva nekaterih sort grenivk je posledica likopena, fitokemičnega karotenoida. Med karotenoidi ima likopen največjo kapaciteto za obrambo pred prostimi kisikovimi radikali, ki sicer poškodujejo celice. Redno uživanje hrane, bogate z likopenom, dokazano zmanjša tveganje za nastanek raka prostate.
Limonoidi, terpeni in monoterpeni pospešujejo nastanek encimov, ki pomagajo preprečevati raka. Bioflavonoidi pa inhibirajo hormone, ki vzpodbujajo rast tumorjev.
Nekaterim ljudem z revmatoidnim artritisom, lupusom in drugimi vnetnimi boleznimi, dnevno uživanje grenivke pomaga lajšati simptome. Nekatere sestavine grenivke naj bi zmanjšale učinke vnetnih mediatorjev, prostaglandinov.
Grenivka vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi.
½ - 1 liter grenivkinega, pomarančnega ali jabolčnega soka na dan naj bi z zvišanjem (naalkaljenjem) pH urina in izločanjem citronske kisline zmanjšal tveganje za nastanek kalcijevih oksalatnih ledvičnih kamnov.
Trije ali več obroki sadja dnevno naj bi zmanjšali tveganje za starostno pešanje vida.

Grenivka in hujšanje
Popularna shujševalna dieta predpisuje uživanje velikih količin grenivke ali grenivkinega soka. Teorija te diete, da naj bi grenivka vsebovala encim, ki bi pomagal pri izgorevanju maščob v telesu, ni bila nikoli potrjena. Čeprav spada grenivka med zdrava živila (ne vsebuje maščob, vsebuje malo natrija in veliko vitamina C, beta karoten in vlaknine), dieta, ki temelji primarno na uživanju enolične hrane ni uravnotežena in je zato nezdrava.
Hujšanje dosežemo z zmanjšanjem vnosa kalorij in z zvečano porabo le-teh. Z dieto z grenivkinim sokom si lahko povzročite nepopravljivo škodo, saj pride do proteinske malnutricije, kar pomeni, da telo ne dobi dovolj beljakovin in začne razgrajevati lastna beljakovinska tkiva: mišice, tkiva notranjih organov, tudi srca. Prav tako pride do pomanjkanja nekaterih vitaminov in mineralov, ki jih potrebujemo za normalno telesno aktivnost. Do velike izgube teže na začetku diete pride predvsem zaradi izgube vode, saj prevelike količine grenivke povzročajo drisko in diurezo. Takšne diete lahko povzročijo trajno škodo vašemu telesu, njihova dolgoročna učinkovitost pa je nična.
Vseeno pa lahko grenivko vključimo v uravnoteženo shujševalno dieto, saj porcija vsebuje manj kot 100 kcal, pri čemer z visoko vsebnostjo vlaknin potešimo lakoto. Če želite shujšati, pojejte za predjed grenivko, ker bo preprečila prenajedanje. Idealna je tudi za malico.

Zdravila in uživanje grenivke

Uživanje grenivk ali njihovega soka hkrati z nekaterimi zdravili, lahko privede do resnih zdravstvenih zapletov ali celo do smrti.
Ugotovljeno je bilo, da pride ob hkratnem zaužitju grenivke ali njenega soka in nekaterih zdravil do velikega povečanja plazemskih koncentracij učinkovin in s tem do povečanja kliničnega učinka teh zdravil (npr. velikega padca krvnega tlaka) in povečanja možnosti za neželene učinke zdravil (npr. rabdomioliza). Nekatere spojine, ki jih grenivka vsebuje, inhibirajo encim citokrom P450 3A4 v steni tankega črevesa (vplivajo pa tudi na p-glikoprotein in peptid OATP). Ta encim metabolizira različne učinkovine, ki se ob njegovi inhibiciji absorbirajo v tako velikem obsegu, da lahko pride do toksičnih učinkov (npr. 1 tableta lovastatina + 1 kozarec grenivkinega soka = 12 – 15 tablet lovastatina  + 1 kozarec vode)
Interakcija je posledica kemičnih sestavin, ki so zelo specifične za grenivko in sicer gre za furanokumarine, med katerimi je najpomembnejši 6`,7`-dihidroksibergamotin. Ostali na našem trgu dostopni citrusi (pomaranče, limone) teh spojin ne vsebujejo. Interakcij ne povzročata vitamin C ali citronska kislina. Pride do ireverzibilne inhibicije encima citokrom P450 3A4, ki se mora na novo sintetizirati, kar traja od 24 do 72 ur. Učinek nastopi po pol ure in traja do tri dni. Uživanje grenivke in zdravila v nekajurnem presledku zato ne pomeni varnosti pred zapleti.

Grenivka vpliva samo na začetno pot eliminacije zdravila v tankem črevesu, to imenujemo predsistemski metabolizem ali »first-pass« metabolizem. Na sekundarno pot eliminacije; v hepatocitih v jetrih, ekskrecijo v žolč ali v ledvice, grenivka nima vpliva. Zato lahko vpliv grenivke na absorpcijo pričakujemo predvsem pri tistih učinkovinah, ki se močno predsistemsko metabolizirajo.

Zdravila ki interagirajo z grenivko
Toksični učinki teh zdravil se lahko pojavijo, če jih pacienti jemljejo hkrati z grenivkinim sokom, visoke krvne koncentracije teh zdravil lahko povzročijo poškodbe organov in poslabšajo njihovo normalno funkcijo, kar je lahko zelo nevarno.

HMG-CoA reduktazni inhibitorji – statini: (Neželeni učinki, kot so težave s prebavili in mišične bolečine. Glavno tveganje zaradi povečane koncentracije statinov je rabdomioliza, ki pomeni dobesedno razgradnjo mišic; povzroči hude bolečine v mišicah in odpoved ledvic.)

  •  Lovastatin (ARTEIN, HOLETAR)
  • Atorvastatin (ATORIS, SORTIS, TULIP)
  • Simvastatin (SINVACOR, VASILIP)
  • Fluvastatin (klinično nepomembno) (LESCOL)
  • Pravastatin (klinično nepomembno) (PRALIP)

Antihistaminiki:

  • Terfenadin (ga več ni na trgu)
  • Feksofenadin (klinična pomembnost ni znana) (TELFAST)
  • Desloratadin (klinično nepomembno) (AERIUS)

Blokatorji kalcijevih kanalov: (Neželeni učinki, kot je rdečina obraza, glavobol, hipotenzija.)

  • Nimodipin (NIMOTOP)
  • Nifedipin (ADALAT, CORDIPIN, NIFECARD 
  • Nitrendipin (UNIPRES)
  • Nikardipin (BARIZIN)
  • Isradipin (TENZIPIN)
  • Verapamil (LEKOPTIN, TARKA)
  • Amlodipin (klinično nepomembno) (AMLOPIN, NORVASC, TENOX)
  • Diltiazem (klinično nepomembno) (ALDIZEM)

Anksiolitiki in hipnotiki: (lahko se pojavi povečanje sedacije)

  • Diazepam (APAURIN)
  • Midazolam (DORMICUM, MIDAZOLAM Torrex)
  • Alprazolam (klinično nepomembno) (XANAX, HELEX)

Antikolvulziv:

  • Karbamazepin (pozornost na znake toksičnosti kot so: omotica, ataksija, zaspanost, slabost, bruhanje, tremor, agitacija, kontrolirati je treba krvne koncentracije) (TEGRETOL, TEGRETOL CR)

Imunosupresivi (imunomodulatorji):

  • Ciklosporin (pozornost na znake toksičnosti kot je hepatotoksičnost, renalna toksičnost in povečana imunosupresija) (SANDIMMUN NEORAL)
  • Takrolimus (pozornost na znake toksičnosti, kot je nefrotoksičnost in povečana imunosupresija) (PROGRAF)
  • Sirolimus (RAPAMUNE)

Analgetiki:

  • Metadon (HEPTANON, METADON)

Zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije:

  • Sildenafil (VIAGRA)

Antidepresivi: (pozornost na povečanje stranskih učinkov)

  • Sertalin (ASENTRA, ZOLOFT)
  • Klomipramin (ANAFRANIL)

Kortikosteroidi: (povečano tveganje za stranske učinke)

  • Metilprednizolon (MEDROL)
  • Budezonid (hiperkorticizem) (BUDENOFALK)

Estrogeni:

  • Etinil-estradiol (klinična pomembnost ni znana) (PERORALNI KONTRACEPTIVI)

Inhibitorji proteaze: (pozornost na povečanje stranskih učinkov)

  • Ritonavir (KALETRA)
  • Nelfinavir (VIRACEPT)
  • Indinavir (klinično nepomembno) (CRIXIVAN)
  • Amprenavir (klinično nepomembno) (AGENERASE)

Tudi naslednja zdravila lahko potencialno interagirajo z grenivko, vendar še niso bila dovolj preučena. Zato je potrebna previdnost tudi pri:

Antiaritmiki:

  • Amiodaron (pozornost na znake toksičnosti in aritmije) (AMIOKORDIN, CORDARONE)
  • Propafenon (klinična pomembnost ni znana) (PROLEKOFEN, RYTMONORM)

Makrolidni antibiotiki:

  • Eritromicin (klinična pomembnost ni znana) (ERITROMICIN)

Antihipertenzivi:

  • Karvedilol (klinična pomembnost ni znana) (CARVETREND, CORYOL, DILATREND)
  • Losartan (lahko se zmanjša učinkovitost losartana, vendar so potrebne nadaljne študije) (COZAAR, FORTZAAR, HYZAAR, LORISTA, LORISTA H, LORISTA HD)

Druge učinkovine:

  • Donepezil (ARICEPT, YASNAL)
  • Montelukast (SINGULAIR)
  • Kvetiapin (SEROQUEL)
  • Tamoksifen (NOLVADEX, TAMOXIFEN)
  • Tamsulozin (OMNIC)
  • Kofein (možno povečanje stranskih učinkov kot sta nemir in nespečnost) (APC, AVAMIGRAN, CAFFETIN, COLDREX, DALIVON, FENALGIN, KOFAN, PANADOL EXTRA, PLIVADON, SARIDON
  • Acenokumarol  (klinična pomembnost ni znana) (SINTROM)
  • Teofilin (klinično nepomembno) (TEOLIN, TEOTARD)
  • Itrakonazol (klinično nepomembno) (SPORANOX)


Varnostni ukrepi

  • Če jemljete katero od naštetih zdravil NE PIJTE in NE UŽIVAJTE grenivke v kakršnikoli obliki, dokler se o možnosti nastanka neželenih učinkov ne posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
  • Izogibajte se jemanju zdravil z grenivkinim sokom preden se posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.
  • Berite deklaracije na hrani ali izdelkih naravnega izvora, da bi se prepričali, da ne vsebujejo sestavin grenivke.
  • Če ugotovite kakršenkoli neželen učinek zdravila, to takoj posredujte zdravniku ali farmacevtu.
  • Večina zdravil ne interagira z grenivko, toda če uživate sok grenivke o tem obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, še posebej ob prvem predpisu zdravila.

Previdnost je potrebna tudi pri zdravilih brez recepta in zdravilih rastlinskega izvora, saj se lahko tudi med grenivko in temi zdravili pojavijo interakcije.
V kolikor ni pridelana organsko, je na žalost tudi grenivka, kot vso sadje iz skupine citrusov, obremenjeno s škodljivimi snovmi (pesticidi).
Posebna previdnost je potrebna pri ljudeh, ki so alergični na katerega od citrusov, saj se lahko pojavi tudi preobčutljivost na grenivko.

Najti pravo mero ob pravem času je velika umetnost. Bilo bi zares škoda, da bi se odpovedali temu rajskemu sadežu, hkrati pa je dobro biti previden in ga spoznati preden nas lahko zaradi naše nevednosti prizadene.

Avtor: Mateja Velnar, mag.farm.
Datum: marec 2005

 

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave




DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami