NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prednosti hoje Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
13. 11. 2011
RekreacijaVsakršna rekreacija koristi našemu telesnemu in duševnemu zdravju, toda najlažje je začeti s hojo. Za začetek vam ni treba prehoditi dolge razdalje. Že to, da se odpravite ven in se nadihate svežega zraka, je dovolj.

 Sprehajate se lahko kjerkoli, ne glede na to, ali živite v mestu ali na deželi. Prav tako ne potrebujete nobene posebne opreme,samo udobne čevlje z ravnim podplatom, ter morda plašč in pokrivalo za hladnejše dni.

Hoja naj vam bo v užitek, ne v breme. Namesto, da se osredotočate na vadbo, poskusite opazovati okolico. Hodite le, dokler se počutite prijetno in vam je sprehod v užitek, ter poskusite prehojeno razdaljo vsak dan malo podaljšati. Vaši sprehodi naj bodo čas za prostitev in pobeg od vsakodnevnih obveznosti.

Med hojo lahko opazite ogromno zanimivih stvari. Če ste v mestu, lahko opazujete vrtove. Gotovo boste našli kakšno zanimivo idejo za polepšanje okolice svoje hiše. Neverjetno je, koliko narave lahko najdete v mestih. Ptice v krošnjah dreves, metulji in veverice so le nekatere izmed živali, ki jih lahko vidite. Prav tako je zanimivo opazovati vhodna vrata hiš v vaši soseski. Kakšne barve so?
Kakšni ljudje živijo za njimi? Ali skrbijo za svoj dom? Izgled hiše vam lahko veliko pove oljudeh, ki živijo v njej. Lahko pa se preprosto nasmejite mimoidočim in polepšate njihov dan ter s tem tudi svojega.

Tudi če vaša kondicija ni najboljša in se vam zdi, da ne boste zmogli niti kratkega sprehoda, vam svetujemo, da vsaj poskusite. Začnete lahko s počasno hojo v neposredni bližini vaše hiše. Opazujte svoj vrt in poskusite uživati v tej novi izkušnji. Ko se boste enkrat navadili na
gibanje, lahko povečate število sprehodov in se morda celo odpravite na malce daljši sprehod po ulici.

Predlagamo vam tudi, da se držite svoje rutine in hodite redno. Če imate čas samo v določenem delu dneva, ga izkoristite. Prav tako vam ni treba hoditi vsak dan, če vam primanjkuje časa. A poskusite si določiti vsaj tri dni v tednu in se nato držati urnika. Rutina nam pomaga ohranjati red v našem življenju.

S pridobivanjem kondicije boste veliko naredili tudi za svoje duševno zdravje in samozavest. Poskusite s sprehodi. Navsezadnje nimate kaj izgubiti, pridobite pa lahko veliko.



Vir: E-glasilo Mental Healthy
Izvirni naslov članka:  The Benefits of taking a walk
Mental Healthy

Prevedla: Katja Vode
 

 

  

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami