NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Rekreacija za duševno zdravje Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
10. 10. 2011
Rekreacijaavtorica: Charlotte Fantelli

Splošno znano je, da ima redna telesna vadba mnogo pozitivnih učinkov na naše telo in duševnost. A vadbo lahko naredite še veliko bolj učinkovito.

 Počnite tisto, v čemer uživate

RekreacijaZveni preprosto, toda prepogosto gledamo na rekreacijo kot na delo. Beremo o zvezdnikih, ki naredijo po 100 trebušnjakov pred zajtrkom in pretečejo 5 kilometrov pred šesto zjutraj, da ohranjajo svojo postavo. Toda v resnici ni potrebno, da rekreacija predstavlja tak napor. Obstaja toliko različnih načinov, s katerimi lahko pridobimo želeno postavo in ohranjamo svoje zdravje.

Začeti z redno telesno dejavnostjo se lahko zdi prevelika obveznost v hitrem ritmu našega življenja, zato se pogosto znajde prav na dnu naših prioritet, čeprav vemo, da bi nam koristilo. Toda če najdemo rekreacijo, ki nas veseli, je dosti manj možnosti, da bi z njo hitro prenehali, kot pa če se silimo telovaditi zaradi zdravja ali ker se nam zdi, da bi morali.

Ljudje pogosto mislijo, da bi morali za ohranjanje kondicije najmanj pet dni na teden telovaditi v fitnesu, kar ne drži. Kjub temu, da nekateri ljudje uživajo v tem, takšna vadba še zdaleč ne ustreza vsem. Pravzaprav to odvrne veliko ljudi, ki ne vedo, kje začeti.

Vsak človek uživa v nečem drugem in čeprav je fitnes zelo priročen za pridobivanje kondicije, se ne bi smeli omejiti samo nanj. Raje razmislite o vadbi,  ki ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Salsa, kikboks, hoja, kolesarjenje, DVD za domačo vadbo... katerakoli vadba, ki nas spravi v gibanje in pospeši naš srčni utrip, je dobra za začetek. Endorfini, ki se sproščajo med rekreacijo, nas z lahkoto zasvojijo – več kot telovadimo, več hočemo telovaditi. Najbolje je, da začnete takoj.
 
Pozitivni učinki

Rekreacija, v kateri uživate:

  • poveča verjetnost, da boste v vadbi vztrajali,
  • vas sprosti,
  • je čas za odklop in osebnostno rast.
 
Začnite postopoma
 
Z rekreacijo je najbolje začeti počasi in postopoma. Začnite po svojih zmožnostih in upoštevajte svoje omejitve, pa boste hitro napredovali.

Včasih nas kakšna oblika vadbe tako navduši, da jo želimo takoj obvladati. O sebi rada mislim, da sem izredno dobra v vseh stvareh, ki jih počnem. Vem, česa ne znam (na primer peti), toda kadar se odločim za nekaj, si mislim, da mi bo šlo odlično. Nekaj časa nazaj sem si ogledala film o tem, kako se je Cheryl Cole naučila plesati street dance. Zdelo se mi je, da bi to tudi jaz z lahkoto obvladala. Namesto da bi si kupila DVD za začetnike, sem to preskočila in kar takoj kupila nadaljevalni DVD, ki naj bi me naučil plesati koreografijo iz nekega plesnega filma.

Prepričana sem, da si lahko predstavljate, kako se je to končalo. Street dance je težji, kot izgleda. Kljub mojim medaljam iz gimnastike in ponudbi za delo v plesni agenciji, sem bila v tem plesu totalno zanič.

Če bi kupila začetni DVD, bi do sedaj že z lahkoto plesala tisto koreografijo iz filma. Tako pa street dance DVD sameva na najvišji polici in jaz še vedno ne znam niti osnov.

Vem, da je težko čakati na rezultate, ker jih hočemo takoj – toda tako si ne damo priložnosti, da bi se izboljšali. Tudi profesionalni atleti se ne spremenijo iz povprečnih v vrhunske čez noč. Vsakdo mora začeti po svojih sposobnostih in jih nato razvijati in napredovati, dokler ni tam kjer si želi biti. Vsi smo začetniki v nečem. To je pravzaprav najboljše, kar smo lahko, kajti daje nam priložnost za rast in izboljšanje.

Mogoče pa si bom vseeno kupila tisti začetniški DVD.
 
Pozitivni učinki
  • izboljšate svoje možnosti, da boste redno vadili,
  • dosegljivi cilji in rezultati,
  • izboljšate zaupanje v svoje sposobnosti,
  • izognete se razočaranju, ker svoje zmožnosti razvijate počasi.
 
Telovadite zunaj
 
Dr. Jo Barton, strokovnjakinja na področju športa in Jules Pretty, sta opazovala učinke telovadbe v naravi na več kot 1200 ljudeh. Rezultati, objavljeni v Journal of the American Chemical Society, kažejo na to, da vadba v naravi izboljša samozavest in počutje ljudi. Ne glede na to, kako dober je vaš fitnes, je vadba v naravi vedno bolj sproščujoča.

Dr. Barton ugotavlja, da so učinki še posebej pozitivni, če se gibate blizu vode.

Zdravniki čedalje večkrat predpišejo gibanje v naravi tudi pacientom, ki imajo razne duševne bolezni.

Kot smo objavili v prvi izdaji revije Uncovered, je najbolj zanimiva ugotovitev te raziskave dejstvo, da že 5 minut gibanja v naravi bistveno izboljša vašo samozavest in počutje. Ne samo, da nam vadba v naravi pomaga ohranjati naše zdravje, lahko nam celo podaljša življenjsko dobo.

Nobenega dvoma ni, da nam svež zrak in čas v naravi lahko zelo koristita.

Obstaja nešteto različnih oblik vadbe, ki jih lahko izvajate v naravi. Za začetek bi morda želeli poskusiti:
  • kolesarjenje, smučanje, jahanje, tek, hitro hojo,
  • katerega izmed vodnih športov,
  • skupinsko rekreacijo, kot so nogomet, hokej, kriket ali odbojka,
  • tenis, badminton,
  • borilne veščine, joga.
 
Pozitivni učinki
  • takojšnje izboljšanje razpoloženja,
  • večja samozavest,
  • bolj jasno mišljenje,
  • dobro počutje.
 
Skupinski športi
 
Sodelovanje v skupinskih športih ima veliko pozitivnih učinkov. Kadar smo del skupine, je manj možnosti, da bi z rekreacijo prenehali. Lažje nam je redno telovaditi, kadar drugi ljudje računajo na nas.

Skupinski športi nam prav tako pomagajo pridobiti nove znance in prijatelje. Naša samozavest se hitro dvigne, če smo del skupine, ki nas potrebuje in spoštuje zaradi naših sposobnosti.

Skupinski športi pa niso edina dejavnost, ki jo lahko uživamo kot člani skupine. Različni klubi (za ples, aerobiko, pilates...) so odlična priložnost za spoznavanje ljudi.

Če imate otroke, zakaj ne bi ustanovili skupine za sprehajanje z vozički? Ko je bil moj najmlajši sin star 4 tedne, sem se odločila, da želim shujšati in pridobiti kondicijo. Združila sem se s tremi drugimi novopečenimi mamicami, s katerimi smo redno skupaj hodile na sprehode. Na začetku sem bila vedno zelo utrujena po naših sprehodih, toda po nekaj tednih hoje, se je moja kondicija precej izboljšala. Na poti domov smo morale čez ogromen klanec in prvih nekaj tednov sem se morala vsakih nekaj minut ustaviti za počitek. Po dveh mesecih sem lahko celo pot navzgor klepetala s prijateljicami, pa sem bila komaj kaj zadihana. Neverjetno je, koliko hitreje lahko hodiš, ko pred seboj porivaš voziček in klepetaš s prijatelji.
 
Pozitivni učinki
Skupinsko gibanje izboljša:
  • kvaliteto vaše vadbe,
  • vaše možnosti, da boste redno vadili,
  • vaše socialne sposobnosti in mrežo poznanstev,
  • vašo samozavest.
 
Pijte dovolj tekočine
 
Kadar se gibamo, je potrebno paziti, da spijemo dovolj tekočine. To je izredno pomembno za naše zdravje. Ni mogoče predvideti, koliko tekočine morate spiti, saj je odvisno od vsakega posameznika, vrste in dolžine vadbe in koliko se znojite.

Če želite vedeti, ali spijete dovolj, lahko spremljate svoj urin. Svetlo rumena barva pomeni, da pijete dovolj. Če pa je vaš urin temen in ima močan vonj, morate spiti več tekočine dnevno.

Kadar telovadimo, poleg tekočine izgubljamo tudi elektrolite, ki se jih lahko nadoknadi z raznimi športnimi napitki. Toda to je redko potrebno ob običajni vadbi, saj telo z lahkoto vzdrži potreben napor. Priporačajo pa jih ob večurnem gibanju kot so maratoni ali podobno.

Izredno pomembno je, da spijemo dovolj tekočine, saj lahko dehidracija povzroči neprijetne telesne reakcije, ki so podobne paničnim napadom in lahko poslabšajo naše duševno zdravje.
 
Pozitivni učinki
  • izboljša koncentracijo,
  • izboljša storilnost,
  • pomaga preprečiti omotico, slabost in utrujenost.
 
Poslušajte glasbo
 
Poslušanje glasbe lahko resnično izboljša našo vadbo in naše razpoloženje. Glasba lahko vpliva na naše počutje, nas sprosti in pomaga proti stresu, ali dvigne našo moralo in nas motivira.

Glasba z bobni je na primer zelo dobra za motivacijo in ritem naše vadbe. Klasična glasba pa je bolj pomirjujoča, primerna za poslušanje med raztezanjem, jogo ali pilatesom.

Dr. C. I. Karageorghis iz ameriške akademije za šport je iz serije raziskav ugotovil, da poslušanje glasbe med tekmovanjem:
  • prepreči utrujenost,
  • lahko pomirja ali spodbuja,
  • vpliva na počutje in motivacijo,
  • so različne vrste in hitrost glasbe primerne za različne športe.

Ob tem sklepa, da je glasba lahko odličen vir motivacije in navdiha za športnike.
 
Merite svoje rezultate
 
Kadar ne spremljamo svojih rezultatov, si jih lahko napačno razlagamo, še posebej, če so zelo postopni. Merjenje rezultatov nas lahko spodbudi, da damo vse od sebe.

Kot je David Morell zapisal v drugi izdaji – veliko pozitivnih učinkov vadbe je duševnih in se ne pokažejo na merilnem traku, a to še ne pomeni, da so kaj manj resnični.

Predlagam, da pišete v dnevnik vadbe in tako spremljate vse pozitivne učinke.
 
Pozitivni učinki
  • opazite konkretne rezultate,
  • spodbuda za nadaljevanje vadbe.
 
 

Vir: E-glasilo Mental Healthy
Izvirni naslov članka: Get the most mental health benefits from exercise
Mental Healthy

Prevedla: Katja Vode
 

 

  

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami