NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Članki in novice arrow Preverite svoj krvni tlak in dosezite ciljne vrednosti
Preverite svoj krvni tlak in dosezite ciljne vrednosti Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
24. 05. 2011
Svetovni dan hipertenzije(*PR)  Svetovni dan hipertenzijevje v soboto, 7. maja,  potekal pod naslovom Preverite svoj krvni tlak in dosezite ciljne vrednosti. Organizirala ga je Sekcija za arterijsko hipertenzijo skupaj z glavno pokroviteljico Krko, d. d., iz Novega mesta. Tako kot vsa leta doslej so v desetih slovenskih mestih (v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Celju, Novi Gorici, Murski Soboti, Brežicah, Kopru, na Jesenicah in Bledu) potekale prireditve, na katerih smo približno 2500 mimoidočim izmerili krvni tlak.

Svetovni dan HipertenzijeLetošnji naslov sporoča, kako pomembno je, da si vsaj občasno izmerimo krvni tlak in vemo, kolikšne so njegove vrednosti. Da bi sporočilo svetovnega dneva hipertenzije slišalo čim več ljudi, smo postavili šotore, v katerih so medicinske sestre in dijaki zdravstvenih šol brezplačno merili krvni tlak. Obiskovalci so poleg tega izvedeli tudi, da je za učinkovito znižanje krvnega tlaka zelo pomembno, da se odločimo za zdrav način življenja (telesna dejavnost, pravilna prehrana, primerna telesna teža, opustitev kajenja …) in da sledimo navodilom za zdravljenje, če imamo zvišan krvni tlak.

Kadar opazimo, da so vrednosti krvnega tlaka, ki si jih občasno izmerimo, višje od 140/90 mm Hg, moramo k zdravniku, da opravi poglobljeno diagnostiko in opredeli izmerjene vrednosti. Če se že zdravimo zaradi visokega krvnega tlaka, je smiselno, da si ga občasno izmerimo in preverimo, ali so zdravila, ki jih jemljemo, res učinkovita. Številne raziskave so namreč pokazale, da uspešno zdravljenje zvišanega krvnega tlaka dolgoročno spremljata tudi zmanjšanje splošne srčno-žilne obolevnosti in s tem tudi umrljivosti.

V zadnjih 20 letih se je v Sloveniji število smrti zaradi srčno-žilnih bolezni zmanjšalo kar za 30 %. Ta uspeh ni prišel sam od sebe, ampak je k temu prispevalo tudi ozaveščanje prebivalstva o srčno-žilnih boleznih, o njihovem preprečevanju in zdravljenju. Izkazalo se je, da uravnavanje najpomembnejših dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni v Sloveniji reši kar 600 življenj na leto.

Več informacij o krvnem tlaku lahko dobite pri družinskih zdravnikih, knjižice iz zbirke V skrbi za vaše zdravje pa so objavljene tudi na spletni strani Krke, d. d., Novo mesto.


 *PR - promocijski članki, ki jih prispevajo sponzorji, oglaševalci in drugi, s katerimi sodeluje Društvo DAM so označeni z oznako "PR".
 


 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami