NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Spet nad kukavičjim gnezdom? Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
27. 08. 2006
Seznam objav
Spet nad kukavičjim gnezdom?
Stran 2
ImageDobrih deset let ga v Sloveniji ni bilo. Naše duševne bolnike so z njim zdravili v Zagrebu. Zdaj se vrača. Elektrošok, strokovno imenovan elektrokonvulzivna terapija. Metoda, ki je zelo učinkovita pri zdravljenju depresij in rešuje življenja, je njen zagovornik, doktor Slavko Ziherl povedal ALENKI KOCIPER. Ima tudi stranske učinke, a še zdaleč ni vse tako črno, kot v znamenitem filmu Miloša Formana.
Psihiatrija pri ljudeh zbuja strah, predstave o bolnišnicah in terapijah so včasih grozljive, četudi nerealne. Zaprti oddelki, prisilni jopiči, elektrošoki, brezkončno število zdravil ... Tisti, ki so izkusili, neradi govorijo, oni, ki niso, si težko predstavljajo.


V javnosti se je začelo šušljati o vrnitvi elektrošoka, ki so ga pred dobrim desetletjem v slovenski psihiatriji odpravili. Ali gre res za nehumano mučenje bolnikov ali za sodobnim standardom ustrezno medicinsko terapijo in kakšne so možnosti za njeno ponovno uvedbo?

ImageNapad je najboljša obramba. »Elektrošok je pogovorni izraz za zdravljenje s sprožitvijo krčev, podobnih epileptičnim, strokovno pa govorimo o elektrokonvulzivni terapiji (EKT),« takoj pojasni dr. Slavko Ziherl, doc. dr. sc, strokovni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana. Elektrokonvulzivno terapijo so začeli uporabljati že v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1936 sta italijanska psihiatra Cerletti in Binni po naključju, kot se zgodi marsikdaj v medicini, ugotovila, da je na stanje pri pacientih s shizofrenijo zelo dobro delovalo, če so doživeli epileptični napad. Zato sta poskušala umetno sprožiti epileptični napad tako, da sta v možgane spustila električni tok. V sedemdesetih letih od odkritja se je elektroterapija zelo izpopolnila, vendar je skozi vso svojo zgodovino pri ljudeh zbujala strah. In ga še danes.

Nehumane metode? »Ljudje so si EKT predstavljali skorajda kot nekakšen električni stol in kot sredstvo, ki ga v psihiatriji uporabljamo za mučenje ali kaznovanje pacientov. To vero je potrjeval tudi kultni film Let nad kukavičjim gnezdom z Jackom Nicholsonom, ki je terapijo dejansko prikazal kot sredstvo za discipliniranje motečega pacienta v psihiatrični bolnišnici,« pravi dr. Ziherl in odločno doda: »Vendar nismo EKT nikoli uporabljali v takšne namene, ampak vedno le za zdravljenje določenih motenj, ki se po raziskavah dobro odzivajo na tovrstno terapijo. Res pa je, da so bile razmere, ne pa sama terapija, pred tremi, štirimi desetletji naravnost grozljive. Na tedanji kliniki nismo imeli niti posebnega prostora, ampak smo EKT izvajali kar v dnevni sobi, ki smo jo v ta namen seveda spraznili in zaprli.«
Zato okolje ni bilo ravno pomirjujoče, kar pa je bistveno pri izvajanju EKT. Terapije se bolnik zaradi izgube zavesti namreč sploh ne spominja, zadevo pa še olajša splošna anestezija, pod katero so EKT v Sloveniji izvajali od sredine sedemdesetih let. Na vprašanje, ali splošna anestezija kaj poveča nevarnost EKT, dr. Ziherl odgovarja, da je po zbranih podatkih smrtnost v Evropi dve na 100.000 terapij, kar je identično smrtnosti pri splošni anesteziji. V Psihiatrični kliniki Ljubljana od leta 1975, ko so uvedli EKT pod splošno anestezijo, niso imeli nobenega smrtnega primera.

Po evropskih merilih. Čeprav se pogosto sliši, da je v naši državi EKT prepovedan, dr. Ziherl pojasnjuje, da je bil v resnici v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja preprosto odpravljen. Povod je bila dotrajana aparatura, vzrok pa logistika. Izvajanje terapije je bilo namreč ovirano tudi s tem, da so jo izvajali vsi psihiatri po nekem vrstnem redu, ne pa posebej za to metodo zdravljenja specializirani, kot je to v navadi v državah Evropske unije. Pa še anesteziolog je moral prihajati v Polje iz kliničnega centra. »Kolikor je meni znano, so v bistvu torej odpravili EKT, namesto da bi se terapija uredila po evropskih strokovnih standardih. Evropa je namreč postavila stroga merila že vsaj pred tridesetimi leti, pri čemer jih stalno revidirajo. Ti standardi natančno urejajo EKT in zahtevajo, da so medicinske ekipe specializirane za izvajanje terapije. V ekipi so zdravnik psihiater, medicinska sestra in zdravnik anesteziolog. Poleg tega se mora EKT izvajati v primernih prostorih. To sta prostor za izvedbo terapije in prostor za okrevanje,« dodaja dr. Ziherl.

Na terapijo v Zagreb. Odprava EKT v Sloveniji pa ne pomeni, da naši pacienti niso bili vseskozi deležni tovrstne terapije. V skrajnih primerih namreč pošljejo naše ustanove bolnike, pri katerih zdravljenje z zdravili ne zaleže, na terapijo v Zagreb. Zaradi tega je strokovni svet Psihiatrične klinike Ljubljana, ki ga vodi dr. Ziherl, imenoval delovno skupino, ki je morala pregledati vso z dokazi podprto strokovno literaturo o EKT in podati mnenje, ali je vnovična uvedba te metode v Sloveniji potrebna in smiselna. V svojem poročilu je ta skupina ponovno uvedbo v Sloveniji priporočila. Podala je tudi smernice o uporabi, pri katerih duševnih motnjah se sme uporabljati in kakšne morajo biti razmere za njeno izvedbo.
Komisija je podrobno opisala indikacije za EKT, ki se je dolgo uporabljal predvsem pri ljudeh s shizofrenijo, pozneje pa so ugotovili, da daje še boljše rezultate pri zdravljenju nekaterih hudih vrst depresije. Tako ostaja prvenstvena indikacija za EKT huda depresija, ki je ni mogoče ozdraviti z različnimi zdravili in pri kateri je pacientovo življenje ogroženo zaradi samomorilnosti. Indikacija so tudi nekatere oblike shizofrenije, odporne proti zdravilom. V celotnem postopku so izjemnega pomena pravice pacientov, na primer privolitev v EKT, in dolžnosti zdravstvenega tima, denimo pojasnilna dolžnost. 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave
DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2020 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami