KVT samopomoč - 4. korak Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
10. 03. 2011
Kako lahko spremenimo svoje misli?
 
Poglejte na izpolnjene liste "5 vidikov" iz prvega koraka in se vprašajte: kako so vaše misli (ali predstave, ali spomini) vplivale na vaše občutke in na vaša dejanja? Vse preradi mislimo, da ne moremo spremeniti načina razmišljanja – da se misli preprosto zgodijo, mi pa nad njimi nimamo nobenega nadzora. Slednje je vsekakor res. Svojih misli ne moremo ustaviti in ne moremo jih nadzirati. Karkoli naredimo, se bodo misli vseeno zgodile. Lahko pa izberemo, kako se bomo nanje odzvali. 

Misli so naključno, samodejno proizvedena sporočila iz naših možganov. Niso vedno resnične, niti koristne. Na misli se lahko naučimo reagirati drugače. Drugačne reakcije na misli pripeljejo do novih izkušenj. Le-te se potem odražajo v drugačni vsebini misli.

Uporabimo primer iz osnovne šole.

slika 1Metafora o ustrahovalcu z igrišča

Šolska igrišča so ponavadi obdana z visokimi ograjami, ki naj bi otroke zaščitile pred nevarnostmi od zunaj in preprečile otrokom, da bi odtavali in morda preprečile, da se izgubi kakšna žoga. Same dobre stvari. Vendar to pomeni, da morajo biti na tem zaščitenem igrišču vsi otroci skupaj, ne glede na to, ali se razumejo ali ne. Večina, če ne vse osnovne šole, imajo igriščnega ustrahovalca. Saj poznate to vrsto. Same grožnje so ga (ali je), ostalim otrokom grozi z nasiljem in ponavadi uporablja grde besede, grozne, krute besede. Okrog sebe ima tolpo prijateljčkov, ki ga spodbujajo in se mu vedno pridružijo. Za žrtve je vse skupaj seveda zelo boleče in ponižujoče. Vendar, ali mora biti tako?

Mali tiran se smeji in kriči, s prstom kaže na žrtve in jih ponižuje z besedami kot so "Kako si bedast" in podobno.  Morda govori še hujše reči. Razmislite o teh treh žrtvah:

Žrtev številka 1 sliši nasilje, se razburi in jokajoč pobegne stran. Kako se odzove ustrahovalec? Jasno – nadvse se zabava! Zelo verjetno je, da si bo za tarčo še naprej izbiral to nemočno žrtev.
slika 2
slika 3
Žrtev številka 2 ga sliši, malce razmisli in se odzove s "Čakaj malo. Danes zjutraj sem pri testu dobil 18 točk od 20, ti pa samo 9. Nisem neumen!"  Kako odreagira nasilnež?  Je mogoče presenečen?  Morda bo s početjem nadaljeval, a bo sčasoma nad to žrtvijo obupal. 
 

slika 4Žrtev številka 3 ga zasliši, ga pogleda (ga zazna), ne odreagira in preprosto odkoraka stran, da bi s prijatelji igral nogomet. Reakcija tirana? Tukaj ne bo zabave, škoda truda.

Tako je lahko tudi z našimi mislimi.  Če s svoje misli predstavljamo kot svojega lastnega notranjega tirana, potem lahko izbiramo med istimi možnostmi za odziv.

Trenutno tem mislim verjamemo. Vznemirjajo nas in nanje se odzivamo avtomatsko. Misli še kar prihajajo in mi jim še kar verjamemo. Kot žrtev številka 1.

Žrtev številka 2 ga je izzvala – zmotil se je namreč pri dejstvih. Žrtev številka 2 namreč v resnici ni neumna, na testu se je odražala bolje od ustrahovalca! Lahko se naučimo naše misli izzivati. Vprašamo se lahko, ali je misel točna ali ne – lahko poiščemo konkretne dokaze, da bi jo preverili. Izzivanje misli si bomo ogledali v naslednjem, petem koraku.

Žrtev številka 3 se mu sploh ni odzvala. Zaznala je njegovo prisotnost, nato odkorakala stran in svojo pozornost usmerila drugam. To se lahko naučimo delati tudi s svojimi mislimi. Naučite se jih opaziti – 'O, ta misel je spet tu!' Nato sprevidite, da je le misel. Odločite se, da ji ne boste verjeli, jo ovrzite in svojo pozornost usmerite drugam. S tem se bomo ukvarjali v šestem koraku.

Za več informacij o mislih, si preberite naslednje dokumente:

 

     
NAZAJ
 Nazaj na 3. korak
KVT program za samopomoč 
Naprej na 5. korak 
NAPREJ
     
  
 

Posamezni koraki in celoten program za samopomoč je na voljo kot brezplačen prenos s te strani Pojdi

  
 Prevod in priredba z dovoljenjem avtorice Carol Vivyan www.getselfhelp.co.uk
 
  • Prevod in priredba Ana Šorc,
  • Recenzija prof. dr. Mojca Z. Dernovšek, dr. med., specialistka psihiatrije
  • Za objavo v spletu priredil Stanko Ivančič - HisTer
  
 Swiss Contribution
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami