KVT samopomoč - 1. korak Natisni E-pošta
07. 03. 2011
Prepoznavanje misli, občutkov in vedenj.

Ta kratek program v sedmih korakih vključuje tehnike, ki lahko koristijo vsakomur. Za kompleksne ali dolgotrajne težave poiščite tudi strokovno pomoč.
Posamezni koraki in celoten program za samopomoč je na voljo kot brezplačen prenos s te strani Pojdi

Dokumenti, na katere se besedilo na dnu vsake strani povezuje, so sestavni del tega programa in se jih ne sme izpustiti.

Ko boste prebrali uvod v KVT na tej strani, lahko začnete iskati, kaj je tisto, kar pripomore k obstoju vaših problemov.

 
slika 1
Uporabimo svež primer, ko ste bili v stiski - morda se vam je prejšnji teden pripetilo kaj takega, da ste se počutili še posebej tesnobni,  jezni ali depresivni.
 
slika 2
Kakšna je bila situacija? 
Kaj se je zgodilo?
Kdaj se je zgodilo? 
Kaj se je še dogajalo?
Je šlo za situacijo v kateri ste pogosto?
S kom ste bili?
 

Kakšne misli ali podobe so šle skozi vaš um tik pred ali med tistim časom?
Če ste imeli misel, kaj vam je pomenila?
Kaj je povedala o vas ali situaciji?
Če je bila vaša misel vprašanje, poskusite odgovoriti nanj. 
Kaj vas je zmotilo? 

slika 3
slika 4
Katera neprijetna čustva ste čutili? 
Kaj še?

Npr. jeza, tesnoba, groza, bes, pobitost, frustracija, krivda, sram, razdražljivost.....
  
Kaj ste opazili v vašem telesu?

Pri tesnobi in jezi (in razburjenju) ima adrenalinski odziv telesa lahko za posledico telesne občutke, ki vključujejo:  razbijanje ali pospešeno bitje srca, pospešeno dihanje, težave z dihanjem, vrtoglavica, omotica, tresenje, potenje, vročina, zbadanje in mravljinčenje, napete ali boleče mišice, nuja na stranišče, črvičenje v trebuhu, topel, neprijeten občutek v trebuhu ali prsih, težave z zbranostjo, kepa v grlu. To je odziv, ki vas žene v boj ali beg – mehanizem za preživetje, ki nam v resnični nevarnosti pomaga zbežati ali se ji postaviti po robu. Telo ne zna razlikovati med resnično ali namišljeno nevarnostjo, zato se sproži in aktivira alarm, ne glede na vzrok.

V depresiji se lahko počutimo utrujene, brezvoljne, izčrpane, doživljamo spremembe v apetitu in spancu, imamo bolečine, glavobole, prebavne motnje (npr. zaprtje), smo razdražljivi in nezmožni umiritve, pojavi se pomanjkanje zanimanja za seks in upočasnjeno premikanje ali govorjenje.
 slika 5
  
Kaj ste naredili?  Česa niste naredili?  Kako ste se spoprijeli?  
 
  
slika 6Primeri vključujejo:

(Tesnoba):  Ostal sem doma, zapustil sem situacijo, ali sem začutil nujo po pobegu, z nikomer nisem govoril, izogibal sem se očesnemu stiku, se igral s pisalom, sedel v kotu, nisem šel ven, nakupoval sem ob časih, ko je manj ljudi, šel v manjšo trgovino na vogalu namesto v supermarket, se skušal zamotiti (TV, radio, itd.), imel nujo po odhodu ali šel na stranišče, iskal tolažbo, več pil, več kadil, več (ali manj) jedel, imel moten spanec.

(Depresija):  Ostal v postelji, se pokril z odejo čez glavo, nisem šel ven, sedel in strmel, gledal televizijo, nisem se oglasil na telefon, odklonil povabilo prijatelja, nisem šel na delo, jedel več (ali manj), spal več (ali manj), živčno korakal okoli, začenjal stvari in jih ne dokončal, bil brez interesa za druge, brez interesa za seks, brez interesa za karkoli.

(Jeza):  kričal na nekoga, udaril, zavpil, se lotil nekoga, se kujal, kritiziral druge (ali čutil nujo po teh stvareh), uporabljal žaljivke ali grožnje, tlačil jezo, izgubil nadzor.
 
Vadite opažanje teh misli, občutkov in vedenj – več kot boste vadili, bolje jih boste znali opaziti. Bolje, kot jih boste opazili, več koristnih in učinkovitih sprememb boste lahko uvedli.

Obrazec 5 vidikov življenjskih izkušenj vam bo pomagal vaditi -  zapišite si vsaj eno situacijo na dan, naslednjih nekaj dni.  

 

     
NAZAJ
 Nazaj na Uvod
KVT program za samopomoč 
Naprej na 2. korak 
NAPREJ
     
  
 

Posamezni koraki in celoten program za samopomoč je na voljo kot brezplačen prenos s te strani Pojdi

  
 Prevod in priredba z dovoljenjem avtorice Carol Vivyan www.getselfhelp.co.uk
 
  • Prevod in priredba Ana Šorc,
  • Recenzija prof. dr. Mojca Z. Dernovšek, dr. med., specialistka psihiatrije
  • Za objavo v spletu priredil Stanko Ivančič - HisTer
  
 Swiss Contribution
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2023 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami