Holesterol – večna uganka Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
10. 12. 2010
Image  (*PR) Holesterol – večna uganka

Holesterol je nujno potreben za normalno delovanje našega telesa, saj je ključna sestavina celičnih membran in tudi nekaterih hormonov. Kadar slišimo besedo holesterol, večina od nas najprej pomisli na njegov škodljiv vpliv. Kdaj se torej ta snov, ki je za naše telo nepogrešljiva, spremeni v našega sovražnika?

Image

Holesterol je vosku podobna snov in je ključna sestavina celičnih membran. Iz njega nastanejo tudi različni hormoni - spolni in hormoni nadledvične žleze. Pri razgradnji holesterola se v jetrih tvorijo žolčne kisline, ki se izločajo v prebavni trakt in so nujno
potrebne za prebavo maščob v hrani. Telo dobi holesterol na dva načina: večji del ga nastane v jetrih, v telo pa ga vnašamo tudi s hrano, predvsem s hrano živalskega izvora.

Kdaj govorimo o povečani vsebnosti holesterola v krvi?

Kadar je v krvi preveč holesterola (hiperholesterolemija), se začne kopičiti v žilni steni. Vzroki za povečano vsebnost holesterola v krvi so različni: prirojene motnje v presnovimaščob, razne bolezni (npr. sladkorna bolezen, bolezni ščitnice) in nekatera zdravila. Največkrat so poleg dedne nagnjenosti za pojav hiperholesterolemije pomembne nezdrave življenjske navade: mastna in kalorično preobilna hrana, telesna nedejavnost, kajenje ...

Zakaj je povečana vsebnost holesterola v krvi nevarna?

Hiperholesterolemija je eden od najbolj ogrožajočih dejavnikov za nastanek in napredovanje ateroskleroze. Ateroskleroza je počasi napredujoč proces kopičenja holesterola iz krvi v stenah žil odvodnic (arterij), ki povzroči, da se zmanjša premer žile. S tem se zmanjša pretok krvi skozi žile. Žile se lahko celo popolnoma zamašijo. Ateroskleroza se lahko razvije kjer koli v telesu, najbolj pogosta pa je v koronarnih žilah, kjer lahko povzroči srčni infarkt, v možganskih arterijah, kjer lahko povzroči možgansko kap, ter v arterijah nog, kjer lahko povzroči odmrtje (gangreno) dela ali celo cele noge. Ateroskleroza je v Sloveniji izredno razširjena in neposredno ali vsaj posredno povzroči skoraj polovico vseh smrti..

Kaj lahko sami storimo, da zmanjšamo vsebnost holesterola v krvi?


Zelo pomembno je spremeniti način življenja in jesti zdravo prehrano, zmanjšati preveliko telesno težo, biti redno telesno dejavni, opustiti kajenje in omejiti pitje alkohola.

Kako vam lahko pomaga zdravnik?


Če vam z zdravim načinom življenja ne uspe doseči želenih vrednosti holesterola v krvi, vam bo zdravnik predpisal še ustrezna zdravila. Najučinkovitejši so statini, ki so zdravila prve izbire za zdravljenje povečanih vrednosti holesterola in maščob v krvi. Z rednim jemanjem statinov lahko zmanjšamo vrednosti holesterola v krvi, še zlasti izrazito škodljivega holesterola LDL, za skoraj 60 %, vrednosti koristnega holesterola HDL pa hkrati povečamo za 5 do 15 %.

*PR - promocijski članek

 *PR - promocijski članki, ki jih prispevajo sponzorji, oglaševalci in drugi, s katerimi sodeluje Društvo DAM so označeni z oznako "PR".
 
 
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2022 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami