NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Publikacije arrow Različni obrazi depresije
Različni obrazi depresije Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
06. 10. 2010
Image  (*PR) Knjižica Različni obrazi depresije

V jesenski številki revije V skrbi za vaše zdravje pišemo o depresiji v različnih starostnih obdobjih in za oba spola. Depresija lahko kadarkoli v življenju prizadene skoraj petino sicer zdravih ljudi. Ženske obolevajo za depresijo dvakrat pogosteje kot moški, na kar poleg dednih dejavnikov vplivajo še ženski spolni hormoni, vrsta stresa in načini, kako se ženske s stresnimi situacijami spopadajo.

Image
21. številka revije V skrbi za vaše zdravje

Tudi simptomi depresije so pri ženskah lahko drugačni. Čeprav je depresija pri moških in ženskah podobna, se pri ženskah pogosteje pojavlja sezonska oblika depresije, npr. depresija pozimi, ko je manj sonca in dnevne svetlobe. Pogostejše so tudi atipične oblike depresije, kar pomeni, da motnja poteka drugače, kot si jo običajno predstavljamo. Pojavi se lahko kot pretirana potreba po spanju, povečan apetit in porast telesne teže, razdražljivost in napetost.

Depresija se pri moških kaže drugače kot pri ženskah. Značilni so zmanjšana toleranca za stresne dogodke, napadi jeze, povečana razdražljivost, občutek izgorelosti, pretirana telesna dejavnost, nasilnost, zloraba alkohola in drog. Moški se pogosteje pritožujejo nad utrujenostjo, razdražljivostjo, izgubo interesa za prijetne stvari in motnjami spanja, manj pa nad občutki nevrednosti in krivde. Namesto da bi prepoznali svoje občutke in ukrepali, se nekateri zakopljejo v delo ali pa se vedejo popolnoma neustrezno.

Pogosta je tudi depresija pri starostnikih, ki je mnogokrat spregledan pojav, saj se večkrat zamenjuje ali povezuje z drugimi težavami. Njeno prepoznavanje in zdravljenje je izrednega pomena, saj je depresivna motnja v tem starostnem obdobju pogosteje povezana s samomorom in drugim tveganim vedenjem kot v mlajših obdobjih. Še posebej moramo biti pozorni tudi na bolnike s sladkorno ali srčno boleznijo, saj se pri njih depresija pojavlja dvakrat pogosteje kot v splošni populaciji, po miokardnem (srčnem) infarktu pa kar trikrat pogosteje.

Depresijo lahko zdravimo, vendar jo moramo najprej prepoznati. Zato v tokratni številki Različni obrazi depresije pišemo o tem, kaj je depresija, zakaj nastane ter kako jo zdravimo. Pomagali vam bomo tudi z nasveti, kako si povrniti veselje do življenja, ko se enkrat že soočate z depresijo.Več v reviji .

Revija izhaja večkrat na leto in obravnava vedno drugo aktualno zdravstveno temo. Na voljo je v lekarnah in čakalnicah družinskih zdravnikov po vsej Sloveniji, v avlah Krkinih poslovnih stavb in v Termah Krka ter na spletni strani. Nanjo se lahko naročite z naročilnico, ki je priložena vsaki reviji, ali prek obrazca na spletni strani.





*PR - promocijski članek

 *PR - promocijski članki, ki jih prispevajo sponzorji, oglaševalci in drugi, s katerimi sodeluje Društvo DAM so označeni z oznako "PR".
 
 
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami