NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Dogodki arrow SVETOVNI DAN GIBANJA
SVETOVNI DAN GIBANJA Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
07. 05. 2010
Image Tisoč življenj, tisoč oblik gibanja!

10. maja letos bomo obeležili svetovni dan gibanja, katerega ključni cilj je spodbujanje gibalne aktivnosti in zviševanje deleža gibalno aktivne populacije v vseh okoljih in v prostem času. Letošnji svetovni dan gibanja bo potekal pod sloganom: »Tisoč življenj, tisoč oblik gibanja!«

Inštitut za varovanje zdravja RS v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Ministrstvom za šolstvo in šport želi na ta dan poudariti tudi pomen gibanja za zdravje ljudi ter jih spodbujati, da se ga bodo lotili.

Zadostno gibanje je namreč varovalni dejavnik zdravja, saj vpliva tako na telesno kot duševno zdravje ter kakovost življenja. Redna gibalna aktivnost krepi mišice, kosti,  blaži upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, izboljšuje družabne spretnosti, samospoštovanje in samozavest, krepi imunski sistem ter izboljšuje spanec. V kombinaciji z ustrezno prehrano gibalna aktivnost varuje tudi pred čezmerno telesno težo in debelostjo, poleg tega zmanjšuje tudi tveganje za padce in poškodbe pri padcih. Različne raziskave so pokazale tudi, da gibalna aktivnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni v odrasli dobi in njihov zgodnji začetek v obdobju adolescence.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije za doseganja večine koristi za zdravje pri odraslih zadošča zmerna gibalna aktivnost, ki traja skupaj vsaj 30 minut na dan, izvaja pa se večino dni ali vse dni v tednu. Za otroke in mladostnike pa se priporoča vsaj ena ura zmerne do intenzivne gibalne aktivnosti vsak dan in vsaj dvakrat na teden vaje za mišično moč, gibljivost ter za zdravje kosti.


PRIPOROČILA O GIBANJU ZA RAZLIČNE STAROSTNE SKUPINE IN DRUGA GRADIVA O GIBANJU:

***

Na spletnih straneh IVZ pa lahko najdete tudi:


Image


Urška Kaloper

Izvirna novica: IVZ -  Inštitut za varovanje zdravja RS

 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami