NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Članki in novice arrow GIBANJE - TELESNO DEJAVNI VSAK DAN
GIBANJE - TELESNO DEJAVNI VSAK DAN Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
25. 03. 2010
ImageNaše telo je ustvarjeno za gibanje
Naša telesa so ustvarjena za gibanje; gotovo ste že občutili, kako blagodejno na vaše počutje vplivajo sprehodi v naravi, športne igre s prijatelji, kolesarjenje, vrtnarjenje, ples, hoja v hribe, tek ... V nadaljevanju vam predstavljamo publikacijo, namenjeno promociji telesne aktivnosti za ohranjanje telesne aktivnosti in izboljšanje telesnega in psihičnega zdravja. Publikacijo izdala IVZ .

Ste pomislili, kako malo gibanja je potrebnega, da ohranimo svoje zdravje ter zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni, če smo redno telesno dejavni? Pa poglejmo, vsak dan smo budni okoli 15 ur, telesno dejavni pa moramo biti vsaj 30 minut (otroci in mladostniki vsaj 60 minut). In še teh 30 minut zmerne telesne dejavnosti lahko razdelimo na trikrat po10 minut.

ImageDefinicija

Po definiciji, ki jo uporablja tudi Svetovna zdravstvena organizacija, je telesna dejavnost kakršnokoli telesno gibanje, ki ga ustvarijo skeletne mišice in katerega posledica je poraba energije nad ravnjo mirovanja. Šport in telesno vadbo razumemo kot posebni vrsti telesne dejavnosti, pri čemer se šport nanaša na organizirano in planirano vadbo, vključuje pa tudi določeno obliko tekmovanja, medtem ko je telesna vadba namenjena izboljšanju telesne pripravljenosti in zdravja.

Priporočila o trajanju telesne dejavnosti

Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije pravijo, da za doseganja večine koristi za zdravje pri odraslih zadošča zmerna telesna dejavnost, ki traja skupaj vsaj 30 minut na dan, izvaja pa se večino dni ali vse dni v tednu. Za preprečevanje prekomerne teže in debelosti pa se priporoča vsaj ena ura zmerne do zelo intenzivne telesne dejavnosti na dan. Za otroke in mladostnike se priporoča vsaj ena ura zmerne telesne dejavnosti na dan. Vsaj dvakrat na teden naj se izvajajo vaje za mišično moč, gibljivost ter za krepitev kosti. Novejše študije pa za preventivo pred srčno-žilnimi boleznimi pri mladostnikih priporočajo za okoli 30 minut daljšo zmerno telesno dejavnost na dan, kot jo priporoča SZO.
 
Publikacijo si lahko preberete v celoti v PDFdokumentu Image

 

Vir in lastnik publikacije je IVZ - Inštitut za Varovanje Zdravja

 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami