NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Odprta pisma arrow ALI JE VARUHINJA ČLOVEKOVIH PRAVIC TUDI VARUHINJA RANLJIVIH SKUPIN?
ALI JE VARUHINJA ČLOVEKOVIH PRAVIC TUDI VARUHINJA RANLJIVIH SKUPIN? Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
02. 03. 2010
Zdenka Čebašek TravnikOdgovor na članek Zakon o duševnem zdravju je katastrofa, avtorice Diane Zajec, DELO, torek, 19. januar 2010

Naloga varuhinje človekovih pravic je varovanje interesov ranljivih skupin, ne pa interesov državnih institucij in stanovskih kolegov. Člani Koordinacije nevladnih organizacij s področja duševnega zdravja in Odbor svojcev oseb s težavami v duševnem zdravju Slovenije nasprotujemo navedbam varuhinje v omenjenem članku. Zakon o duševnem zdravju se niti izvajati še ni začel dobro pa varuhinja kar cel zakon posplošuje, da je slab.

Zdenka Čebašek TRavnik
Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja v njem ne navaja konkretnih primerov ter ne ponuja konkretnih rešitev. Če že kje slabosti v novem zakonu so (kar se bo pokazalo po določenem času in ne na začetku uporabe zakona), obstaja možnost amandmiranja določenih členov in s tem odprave napak ter lažjega delovanja. Z navedbami v članku ga. Čebaškova tudi diskriminira zastopnika. Najbolj pa nas moti, da varuhinja govori v našem imenu, imenu uporabnikov, svojcev in drugih vpletenih, češ kako nezadovoljni da smo z zakonom in koliko pripomb nanj je že prejela. Varuhinja s tem grobo presega svoja pooblastila ter zlorablja svoj položaj. Na več mestih je javno povedala, da je bila za sprejetje zakona le zato, ker smo se kot predstavniki nevladnih organizacij oglasili pri njej ter zahtevali sprejem zakona. Zato v odgovor na njene govore in članek nismo več pripravljeni iti k njej, temveč svoje odgovore posredujemo neposredno vam, dragi bralci, preko članka. Nočemo namreč, da bi se varuhinja v bodoče spet sklicevala na nas.

Če zakon ne deluje, so krive državne institucije, ki zakona ne izvajajo in ne zakon sam. Iz bolnišnic odpuščajo paciente, ki so zainteresirani za individualni načrt obravnave, a jih v bolnišnicah nočejo narediti. Kot koordinatorje v skupnosti pacientom ponujajo svoje zaposlene socialne delavke, namesto da bi, kot to zakon jasno določa, pred odpustom pravočasno obvestili določenega koordinatorja iz pristojnega centra za socialno delo. Psihiatri, torej njeni stanovski kolegi na izobraževanjih strokovnim delavcem razlagajo kako so po novem zakonu izključeni iz obravnave pacientov, ko le ti odidejo iz bolnišnic, kar pa je metanje peska v oči, zavajanje strokovnih delavcev, da se ne izrazimo še kako drugače. Nadzorovana obravnava je namreč vodena s strani psihiatrične bolnišnice iz katere je bil bolnik odpuščen v domače okolje in če se le ta noče več zdraviti oziroma zavrača takšno obravnavo, se mora vrniti v bolnišnico. Tudi v timu pod vodstvom koordinatorja v skupnosti morata biti obvezna člana psihiater in medicinska sestra, če pa se psihiatri tega dela otepajo, seveda nismo krivi mi, ampak oni sami.


Za razliko od varuhinje vam lahko postrežemo s konkretnimi primeri in smo jih pripravljeni v javnosti tudi razkriti.

Varuhinja v članku govori tudi o slabem delovanju oz. pomanjkljivostih v delovanju zastopnikov pacientovih pravic. V odgovor na te navedbe pa naj dodamo, da imamo zastopnico v Komisiji R Slovenije za varstvo pacientovih pravic, a komisija ni bila niti konstituirana. Kako lahko potem pacienti uveljavimo svoje pravice? Takšne primere bi morala obravnavati varuhinja, ne pa da dela škodo, nepotrebno zmedo, hkrati pa netočno in napačno interpretira zakone.


Koordinacija nevladnih organizacij s področja duševnega zdravja in
Odbor svojcev oseb s težavami v duševnem zdravju Slovenije

Ljubljana, 1. marec 2010



Koordinacija nevladnih organizacij s področja duševnega zdravja:

ALTRA - Odbor za novosti v duševnem zdravju
DAM – društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami
DRUŠTVO ŽENSKA SVETOVALNICA
HUMANA - Društvo svojcev pri skrbi za mentalno zdravje
MUZA – Društvo za ustvarjanje in kvaliteto življenja
NOVI PARADOKS - Slovensko društvo za kakovost življenja
OZARA SLOVENIJA - Nacionalno združenje za kakovost življenja
SPOMINČICA - Slovensko združenje za pomoč pri demenci
ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje
VEZI - Društvo za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa

Odbor svojcev oseb s težavami v duševnem zdravju Slovenije:

ATON - Združenje svojcev oseb z motnjami hranjenja
FENIKS-SI - Nacionalno združenje svojcev na področju duševnega zdravja
FORUM SVOJCEV Šenta, Slovenskega združenja za duševno zdravje
HUMANA - Združenje svojcev pri skrbi za mentalno zdravje
KLUB SVOJCEV društva Ozara Slovenija - Nacionalnega združenja za kakovost življenja
KLUB SVOJCEV Vezi - Društva za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami