DOSTA! SPREGOVORI PROTI DISKRIMINACIJI! Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
03. 02. 2010
ImageV okviru ozaveščevalnih kampanj Sveta Evrope Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome in Spregovori proti diskriminaciji smo v začetku leta 2010 pričeli s snemanjem mladinskega dokumentarnega filma na temo »različnost bogati«. Video projekt sovpada z evropskim letom boja proti revščini in socialni izključenosti 2010.

Gre za mladinsko videoprodukcijo v obliki realnih posnetkov diskriminatornih dejanj iz zgodovine, pričevanj in osebnih izpovedi posameznikov, ki se iz različnih razlogov srečujejo z diskriminacijo ter zanimivih zgodb in intervjujev tako laične kot strokovne javnosti. V dokumentarnem filmu sodelujejo pripadniki različnih narodnih, verskih, etničnih in kulturnih manjšin, med drugim tudi nekatere znane medijske in politične osebnosti ter stroka.

Image
Promocijska zloženka
Sodelovanje sta med drugimi potrdila predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

V mladinskem video projektu želimo prikazati, da je različnost edina enakost med nami in da nas ta različnost pravzaprav bogati. Želimo prikazati negativnost stereotipov in predsodkov v nas in opozarjati na strpnost, medkulturni dialog in spoštovanje vseh ljudi. Žal se odkrita ali prikrita diskriminacija v praksi še vedno izvaja na vsakodnevni ravni, pri čemer se morda tisti, ki jo izvaja, tega sploh ne zaveda. Diskriminiran posameznik je lahko zaradi tega izločen, prizadet ali kako drugače družbeno in psihološko oškodovan. V filmu želimo spregovoriti proti diskriminaciji in prikazati dobre zglede in razmišljanja za boljši danes in jutri.

Projekt koordinira Urad vlade RS za narodnosti, v okviru kampanje Dosta , snovalci pa so mladi iz projekta PUM (Projektno učenje mladih, izvajalec Zavod Bob Ljubljana), ki se že nekaj tednov preizkušajo v vlogi snemalcev, novinarjev, montažerjev in odkrivajo bogastvo kultur ter prepričanj v slovenskem prostoru.

Premiera kratkega dokumentarnega filma o različnosti, bo predvidoma spomladi 2010, film pa bomo skušali lansirati v šole in medije kot del poučnega in izobraževalnega programa.

Podpornika kampanj Dosta in Spregovori proti diskriminaciji, Murat in Jose, sta svojo uglašenost z vrednotami Sveta Evrope ubesedila takole: "Spoznavanje drugačnosti je nujno za boljše sobivanje, za zmanjšanje napetosti med različnimi kulturami in duhovno obogatitev vseh vpletenih. Vsak človek skriva v sebi bogastva, družba pa mu jih mora pomagati izraziti."

Mladinski projekt ozaveščanja podpira tudi slovenski pisatelj in režiser Goran Vojnović, ki je svoje razmišljanje izrazil z naslednjimi besedami: "Tovrstne akcije so vedno dobrodošle, saj gre tudi za spreminjanje medijske podobe diskriminiranih, ki jo mediji zavedno ali nezavedno ponujajo javnosti. Ljudje, še posebej mladi, potrebujejo nekoga, ki jih bo pomiril in jim pokazal, da druge kulture, navade, prepričanja, narodnosti niso grožnje, kvečjemu prednost k napredni, multikulturni družbi “.

Težnje in izzivi video projekta so predvsem v ozaveščanju o bogastvu različnosti (kultur, navad, običajev) na slovenskem ozemlju tako skozi proces nastajanja projekta kot skozi ogled dokumentarnega filma.

Pridružite se prizadevanjem Sveta Evrope in Urada Vlade RS za narodnosti ter najprej spoznajte, se poučite, preden sodite.

Video spot kampanije proti diskriminaciji



Za več informacij o novem video projektu kampanj Sveta Evrope se lahko obrnete na Urad vlade RS za narodnosti ali Zavod Bob, Ljubljana.

Suzana Perman
Urad vlade RS za narodnosti – Dosta
041/ 63 53 63
E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
www.dosta.org

 

 

 
Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami