NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Strokovni članki arrow Koliko energije mi vzame boj z anksioznostjo?
Koliko energije mi vzame boj z anksioznostjo? Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
18. 11. 2009
Image"Dolgo se mi je zdelo, da se bo moje življenje zdaj zdaj začelo - pravo življenje. Pa vendar so bile na poti vedno nove ovire. Nekaj, s čimer je bilo potrebno prej opraviti, nedokončano delo, neplačan dolg, ... potem bi se življenje začelo. Naposled pa me je prešinilo, da so ravno te ovire moje življenje." (Alfred D. Souza) 

Ta članek je namenjen razmisleku, kje sem in kam želim. Življenje je hitro ter kratko in mnogi letimo skozenj kar z avtopilotom, ne da bi se ustavili in se kritično ozrli nanj ter vprašali: "Sem res postal, kar sem si želel postati?". Avtor zgornje misli se je začel zavedati, da je dragocene trenutke zapravil za odstranjevanje ovir. Tudi v našem življenju jih kar mrgoli v obliki skrbi, anksioznosti in strahov (SAS). Če SAS jemljemo kot ovire, ki stojijo med nami in našim življenjem, vso energijo vlagamo v njihovo reševanje. In tako je boj z SAS ne da bi se zavedali, pravzaprav naše življenje.

Kje nas SAS hromijo ?

Anksioznost oziroma bojevanje z njo nas hromi na različnih področjih v življenju. Nekaterih se zavedamo bolj, drugih manj. Avtorji navajajo naslednja področja, preko katerih lahko sami, kot največji strokovnjaki za svoje življenjske izkušnje razmislimo, kako nanje vplivajo SAS:

  •  Medosebni odnosi

Kako moja anksioznost vpliva na prijateljstvo – se spreminjajo, so izgubljena? Pa družinski člani – se jih izogibam, se oni izogibajo mene? Se je zaradi skrbi in strahov končalo moje razmerje ali zakon? Sem zaradi SAS zapravil priložnosti za nova poznanstva? Sem manj sposoben opravljati vloge prijatelja, partnerja, starša?

  • Poklicno življenje

Sem kdaj dal odpoved, ali bil odpuščen zaradi poskušanja, da bi obvladal svoje strahove? So se SAS odražale v mojem zamujanju, manjši produktivnosti, izostajanju z dela, težavah s službenimi potovanji, izogibanju stikov s sodelavci in strankami, odlašanju, …? So moji nadrejeni ali sodelavci kdaj opozorili na mojo zmanjšano učinkovitost zaradi SAS? Je seštevek vsega skupaj brezposelnost? 

  • Zdravje

Ali pogosto zbolim? Imam težave z nespečnostjo? Se izogibam skrbi za zdravje zaradi SAS (obisk zdravnika, zobozdravnika, preiskave)? Ali pa ravno nasprotno, pri zdravniku zaradi SAS preživim veliko časa? Ali se zaradi SAS izogibam rekreaciji?

  • Energija

Ali me prizadevanja da bi spravil SAS pod nadzor izčrpavajo? Ali pogosto načrtujem, iščem vzroke in tratim psihično energijo zaradi stresa, negativnih misli in preverjanja? Imam težave s spominom in koncentracijo? Se v boju s SAS počutite izmučene?

  •  Čustva

Se počutim žalostnega ali depresivnega zaradi SAS? Se kdaj počutim, da bom eksplodiral od jeze? Ali se počutim krivega in obžalujem moje neuspešne poskuse obvladovanja SAS? Ali se počutim kot da življenje drsi mimo mene?

  • Finance

Koliko sem zapravil za premagovanje SAS (psihoterapija, zdravila, knjige, DVD-ji, kasete, seminarji)?

  • Svoboda

Kako pogosto me SAS omejujejo pri tem, kar bi si želel početi? Ali lahko prevozim daljšo razdaljo brez sopotnikov, nakupujem, potujem z letalom ali vlakom, grem na sprehod v bližnjo okolico,…? Mi SAS preprečujejo, da bi poskusil nove jedi, nove oblike rekreacije,…?

Kako se borim s SAS? 

Če smo ugotovili, da je boj s SAS postal naše življenje, lahko zaključimo tudi, da se borimo neuspešno. Potem bo tudi odgovor na vprašanje »Ali sem zaradi mojega načina premagovanja SAS manj anksiozen in srečnejši v življenju?« verjetno negativen. Zato je pomemben razmislek, katere strategije smo uporabljali v različnih situacijah, kakšen učinek so imele v tistem trenutku in dolgoročno. Le tako se bomo soočili s tem, da so naše strategije neuspešne in jih je bolje opustiti.

Ena izmed strategij je na primer izogibanje množici, ki mi posledično dnevno onemogoči nakupovanje, zaradi česar se počutim slabo. Dolgoročno pa mi preprečuje udeleževanja še mnogih drugih aktivnosti, kot so obiski koncertov, kina, zabav, zaradi česar se vseskozi počutim manjvrednega. S to strategijo torej vse to izgubim, kaj pa pridobim? Kratkoročno zmanjšam občutek anksioznosti, dolgoročno pa ni nobenega pozitivnega učinka.

Ko zaključim s seznamom mojih strategij, je seštevek pridobitev enak nič.

Kako naprej ?

Ko smo prišli do tu, imamo za sabo že velik korak: soočili smo se z dejstvom, da je premagovanje SAS naš vsakdanjik, v boju pa smo neuspešni. Za začetek uspešnejšega spopadanja s SAS se vprašajmo: »Kaj vse bi lahko naredil s časom in energijo, ki ga ne bi zapravil za boj s SAS?«

Članek je povzet po:
Forsyth, John P. in Eifert, Georg H. (ur.) (2007). Facing the Costs to Take Charge of Your Life. V: L. Forsyth, John P. in Eifert, Georg H. (ur.), The mindfulness and acceptace workbook for anxiety (str. 81- 93). New Harbinger Publications, Inc. .

Avtor: Nina Podlogar, študentka psihologije

Članek je last avtorja.

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami