NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Dogodki arrow Vabilo na okroglo mizo ob izidu Bipolarne motnje za telebane
Vabilo na okroglo mizo ob izidu Bipolarne motnje za telebane Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
07. 10. 2009
Image10. oktober, svetovni dan duševnega zdravja, bomo v slovenskem prostoru obeležili tudi z izidom knjižne novitete, Bipolarne motnje za telebane. Bipolarna motnja za telebane je druga v nizu knjig o duševnem zdravju iz serije Za telebane; pred mesecem dni je niz pričela Depresija za telebane, naslednje leto pa jima bodo, upajmo, sledili še novi naslovi. Pobudnik in soizdajatelj tega niza je DAM, Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, ki s tem zapolnjuje krepko zevajočo praznino na področju res kakovostne literature za samopomoč pri težavah v duševnem zdravju: priročniki iz serije Za telebane so pisani stvarno in naravnost, brez omlednosti in z ravno pravo mero zdravega humorja. (Več o Depresiji za telebane: Depresija za telebane.)

ImageTo še posebej velja za Bipolarno motnjo za telebane, ki na svojem področju resnično orje ledino; takega priročnika o resnejših oblikah duševnih motenj pri nas doslej še ni bilo. Knjiga je pisana predvsem z vidika uporabnika in je dobesedno priročnik za delovanje: avtorja sta neodvisni pisec Joe Kraynak, ki je po tem, ko so njegovi ženi diagnosticirali bipolarno motnjo in in je družina preživela običajno kalvarijo, ki to motnjo navadno vsaj v začetku spremlja, dal pobudo za nastanek knjige; soavtorica je psihiatrinja Candida Fink, ki ima prav tako izkušnje z motnjami razpoloženja v lastni družini. Knjiga je zato prepredena s povsem praktičnimi nasveti ne samo glede zdravljenja, temveč tudi glede iskanja pravega zdravnika in terapevta ter reševanja vseh raznovrstnih pravnih in ostalih tegob, ki jih motnja pogosto povzroči; to daje knjigi še posebej uporabno vrednost. Ta vrednost je ohranjena tudi v slovenski izdaji, saj so vse tovrstne vsebine prirejene za naš prostor. (Več o knjigi: Bipolarna za telebane.)

Knjigo in obravnavo bipolarne motnje pri nas bomo predstavili na okrogli mizi v ponedeljek, 12. oktobra, ob 18. uri v prireditveni dvorani Knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi 2 v Ljubljani. Posebna gosta na okrogli mizi bosta prej omenjeni soavtor knjige iz ZDA, Joe Kraynak, z ženo Cecie, ki bosta poleg nastajanja knjige predstavila tudi svoje lastne izkušnje in obravnavo bipolarne motnje v ZDA. Vzporednice njunim izkušnjam bodo vlekli člani naše, doslej žal edine podporne skupine oziroma skupine za samopomoč pri bipolarni motnji in doc. dr. Mojca Z. Dernovšek, spec. psih., ki je naša najbolj uveljavljena strokovnjakinja za bipolarno motnjo; predstavili bodo obravnavo bipolarne motnje pri nas: tako, kakršna bi morala biti, pa tudi tako, kakršna bi ne smela biti. V razpravi pa se jim bodo pridružili tudi drugi strokovnjaki in uporabniki.

Iztočnice za razpravo in primerjavo bodo téme, na katere se osredotoča tudi knjiga:

  • sodelovanje in enakovreden odnos med pacientom in zdravnikom,
  • nujnost vzporedne psihoterapevtske obravnave (ki je v našem prostoru tako rekoč luksuzen dodatek),
  • pomen samoopazovanja in samoocenjevanja (predstavili bomo tovrstne metode),
  • pomen mobilizacije družine in ostalih podpornih oseb pri zdravljenju (poseben poudarek bomo dali tako imenovani pogodbi o zdravljenju) in
  • pomen podpore sotrpinov (podporne skupine oziroma skupine za samopomoč).

Dotaknili pa se bomo tudi zveze med bipolarno motnjo in umetniškim temperamentom - cela vrsta vrhunskih umetnikov, pa tudi na drugih področjih izstopajočih osebnosti je imela oziroma ima bipolarno motnjo razpoloženja, med drugimi tudi Edgar Allen Poe, Vincent van Gogh, Winston Churchill, Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Kurt Vonnegut, Mel Gibson, Sinéad O'Connor in še cela vrsta drugih.

Bipolarna motnja za telebane je izšla pri založbi Pasadena na pobudo in v sodelovanju z Društvom DAM, društvom za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, izid pa je finančno podprlo podjetje AstraZeneca UK Ltd., Podružnica v Sloveniji.
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2020 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami