NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Strokovni članki arrow PORABA ANKSIOLITIKOV TER HIPNOTIKOV IN SEDATIVOV V SLOVENIJI
PORABA ANKSIOLITIKOV TER HIPNOTIKOV IN SEDATIVOV V SLOVENIJI Natisni E-pošta
27. 08. 2009
Avtorji: Jure Fürst, Jure Peklar, Vita Samaluk
 
Medtem ko je poraba anksiolitikov v obdobju 2000-2004 upadla za 8 %, je poraba hipnotikov in sedativov v istem obdobju porasla za 22 %. Poraba anksiolitikov s starostjo močno narašča, ženske jih prejmejo več kot moški. Izrazite so regijske razlike v porabi obeh skupin zdravil. Medtem ko je razlika v porabi anksiolitikov med regijama z najnižjo in najvišjo porabo 100 %, je razlika v porabi hipnotikov in sedativov 60 %.

Izvleček

Izhodišča: Čezmerno predpisovanje nekaterih psihoakttivnih zdravil lahko vodi v razvoj tolerance in zasvojenosti, možne pa so tudi zlorabe. Namen prispevka je prikazati porabo anksiolitikov ter hipnotikov/sedativov v Sloveniji, jo umestiti v mednarodni okvir in opozoriti na nekatere izstopajoče podatke.

Metode: Podatke o porabi anksiolitikov in hipnotikov/sedativov iz baze receptov Inštituta za varovanje zdravja in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije smo prikazali v definiranih dnevnih odmerkih na 1000 prebivalcev na dan za obdobje 2000-2004.

Rezultati: Medtem ko je poraba anksiolitikov v obdobju 2000-2004 upadla za 8 %, je poraba hipnotikov in sedativov v istem obdobju porasla za 22 %. Poraba anksiolitikov s starostjo močno narašča, ženske jih prejmejo več kot moški. Izrazite so regijske razlike v porabi obeh skupin zdravil. Medtem ko je razlika v porabi anksiolitikov med regijama z najnižjo in najvišjo porabo 100 %, je razlika v porabi hipnotikov in sedativov 60 %. Poraba najvišjih odmerkov diazepama in bromazepama, ki je lahko odsev zlorab, kaže na še večje regijske razlike. Predpisovanje zdravil starejšim bolnikom je preobsežno. Pogosto je kombiniranje anksiolitikov z antidementivi, kije strokovno vprašljivo. Primerjava s skandinavskimi državami pokaže v Sloveniji sicer višjo porabo anksiolitikov, vendar bistveno nižjo porabo hipnotikov, tako da je skupna slovenska poraba najnižja v skupini primerjanih držav.

Zaključki: Glede na primerjavo s skandinavskimi državami je slovenska poraba anksiolitikov in hipnotikov/sedativov nižja, vendar bi jo bilo smiselno, glede na velike regijske razlike, tudi možno še bolj znižati.

Original članek v pdf formatu.

Zdravstveno varstvo 2006; 45: 150-157. Prispevek je last revije in avtorjev.

Opomba 1  - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Oddelek za zdravila, Miklošičeva 24, 1507 Ljubljana

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami