NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Aktualno arrow Okrogla miza - več pogovora, manj psihofarmakov
Okrogla miza - več pogovora, manj psihofarmakov Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
12. 05. 2006
ImageV torek, 9. maja, sem se udeležila okrogle mize v Cankarjevem domu na temo Več pogovora, manj psihofarmakov v organizaciji Sveta uporabnikov šent-a. Kljub temu, da se uporabniki šenta srečujejo oziroma obolevajo za drugimi vrstami duševnih motenj, s katerimi se soočamo mi, je bilo zelo zanimivo. Prisotni so bili tudi predstavniki farmacevtskih družb, Zavoda za zdravstveno varstvo, psihoterapevti, psihiatri ter predstavniki alternativne medicine. ImagePrvi so spregovorili uporabniki, ki se soočajo s psihozami, so bili večkrat bolnišnično zdravljeni, jemljejo predpisana zdravila, ki jim sicer pomagajo pri vključevanju v vsakdanje življenje, vendar pogrešajo več pogovora med njimi in zdravniki, ker ga zaradi preobremenjenosti le slednjih skorajda ni.

Spregovoril je tudi predstavnik svojcev, katerega sin se 25 let zdravi za shizofrenijo. Po soočenju z sinovo boleznijo sta se starša odločila, da bosta začela spreminjati sebe, kajti le tako sta lahko postala močna, da stojita sinu ob strani, ga poskušata razumeti in aktivno iščeta razne oblike pomoči, s katerimi bi lahko v bodočnosti uspešneje pomagali uporabnikom s tako težko boleznijo. Kajti kot je oče uporabnika navedel, potrebno je imeti močan duhovni trening, da lahko preživi, živi in pomaga svojemu sinu. V nadaljevanju spregovori tudi o tem, koliko se je naučil od svojega sina, kako mu bogati življenje, kljub težki bolezni.
Zares čudovito je imeti takšne svojce in njihovo podporo, kajti sami vemo kakšnega pomena je to za našo psihično stabilnost in zdravje.

Na koncu so spregovorili predstavniki stroke, kjer sem zasledila navedbo. dr. Gorazda Mrevljeta, da število ljudi z anksioznimi motnjami in paničnimi napadi narašča.

Predstavniki alternativne medicine me niso prepričali, pa tudi eden izmed njih je bil izjemno grob, napadalen, žaljiv in aroganten do stroke.

Predstavnik farmacevtske družbe ni zanikal, da se pri njih obračajo in kujejo dobički, vendar so zdravila izjemnega pomena pri premagovanju duševnih motenj, kajti učinkovito zdravilo v pravem odmerku in psihoterapija sta garancija za kakovostno življenje pri duševnih motnjah - tu se strinjam z njim. Opozoril pa je tudi na dejstvo (primer zdravljenja depresije), če pacient preneha z jemanjem antidepresiva brez vednosti zdravnika in če pride do ponovitve depresije, se povzroči poškodba v možganih, zato je izjemno pomembno, da jemanje zdravila in ukinitev zdravila poteka po dogovoru z zdravnikom in ne da si sami določamo kakšno količino bomo zauživali, kdaj bomo prenehali, kajti tako si lahko sami povzročimo poškodbo na možganih.

Zaključek okrogle mize je bil, da je zelo pomembno, da stroka, strokovnjaki govorijo s srcem, da so zdravila v določenih primerih obolenj izjemnega pomena, vendar brez psihoterapevtskega pristopa ni učinkovitega zdravljenja. Žal pa je pri nas vidno pomanjkanje ali enako nič psihoterapevtske obravnave, pri predpisovanju zdravil pa ne naletiš na oviro, žal.

Izrednega pomena pa je tudi zdravljenje duševnih motenj v prijaznih skupnostih kot jih poznajo v tujini, kajti zdravljenje kot ga poznamo sedaj, ko so uporabniki odmaknjeni v stare, neprijazne graščine in strah vzbujajoče prostore - vse to samo povečuje stigmatizacijo okolice do uporabnikov psihiatričnega zdravljenja.

Na koncu si želim, da bi bilo čimveč okroglih miz na temo duševnega zdravja, tudi zanimanje na tej je potrdilo to, saj so bili sedeži polni in so ljudje stali.

masi
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2020 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami