Bipolarna motnja za telebane Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
21. 08. 2009
 Candida Fink, Joe Kraynak - (prevod: Darja Budja)

Prepoznajte svoje stresorje in sprožilce. Dobíte točno diagnozo in živíte naprej!

Hočete vedeti več o bipolarni motnji? Ta ohrabrujoč vodič pojasnjuje možgansko kemijo za boleznijo in opisuje najnovejša zdravila ter terapije.

ImageV knjigi dobite tehtne nasvete in tehnike za samopomoč, ki jih lahko tako vi sami kot vaši bližnji uporabite za lajšanje in odpravljanje simptomov, delovanje v času krize, vnaprejšnje načrtovanje za primer maničnih ali depresivnih epizod in sploh mnogo boljše počutje.
 

Odkrijte kako:

  • izberete specialista za duševno zdravje
  • prevzamete nadzor nad svojim zdravljenjem
  • ohranjate stabilno razpoloženje
  • zvedete pozitivne spremembe življenjskega sloga
  • veste, katera zdravila imate na voljo.

Knjiga bo izšla meseca oktobra 2009 pri založbi PASADENA v sodelovanju z Društvom za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami.

O avtorjih

Candida Fink, dr. med., specialistka psihiatrije in pedopsihiatrije, je docentka klinične psihiatrije in ima privatno prakso za otroke, najstnike in odrasle. Ima obsežne izkušnje z otroki in odraslimi z zapletenimi psihiatričnimi motnjami. Velik del njene prakse zaobjema motnje razpoloženja, zlasti vprašanja diagnosticiranja in zdravljenja bipolarne motnje. Prav tako obsežno je njeno sodelovanje s šolami in drugimi ustanovami na področju razvojnih in psihiatričnih vprašanj. Odraščala je v družini z motnjami razpoloženja, zato jih pozna z vseh vidikov in ve, kako pomemben del vsakega uspešnega zdravljenja je mobilizacija družine. Z Judith Lederman je soavtorica Vzponov in padcev pri vzgoji bipolarnega otroka (The Ups and Downs of Raising a Bipolar Child: A Survival Guide for Parents). Redno svetuje in predava o bipolarni motnji pri otrocih.

Joe Kraynak je neodvisni pisec, avtor in soavtor množice knjig, katerih tematika sega od slam poezije do osebnih računalnikov. Joe je diplomiral iz bipolarne motnje v trdi šoli življenja: 10. decembra 1999 so njegovi ženi Cecie, takrat učiteljici španščine, diagnosticirali bipolarno motnjo. Od tistega dne sta obletala pol ducata zdravnikov in še več terapevtov, izurila nekaj mladih zakonskih svetovalcev, preživela več sprememb zdravstvenega zavarovanja, se udeležila na ducate srečanj podpornih skupin in pretrpela karierne spremembe ter finančne stiske, ki običajno spremljajo bipolarno motnjo. V knjigi Joe nudi svoje izkušnje in vpogled v življenje za okopi.
 
Avtorja o knjigi

Predstavljajte si, da z udobno hitrostjo 100 km na uro križarite po avtocesti,  ko vam komandna plošča na lepem zbezlja. Brzinomer spleza na 120 in potem na 140 ... tolčete po komandah ... skačete po zavorah ... nič vas ne upočasni ... 150 ... ljudje vam hupajo ... 170 ... zasleduje vas policija ... 180 ... vaš dragi/draga kriči na vas, da vendar ZMANJŠAJTE HITROST ... 190 ... 200 ...

Ali pa si predstavljajte nasprotno: vozite se po mestu, omejitev je 50 km na uro, pred vami ni nikogar, vaš avto pa ne zmore več kot 5 km na uro. Pedal za plin potiskate tako rekoč že skozi dno avtomobila, pa avta ne spravite na več kot 10 km na uro ...  po cesti navzdol! Ostali vozniki vam hupajo, medtem ko vas prehitevajo po desni – na kolesih – in vas obsipavajo z grdimi pogledi ter drugimi izrazi nezadovoljstva.
Če imate bipolarno motnjo, se vam je pedal za plin v možganih zataknil. Na polni hitrosti vas izstreli v manično epizodo. V najnižji prestavi vas zmlinči v globoko depresijo. Če bi šlo za vaše srce, bi kdo že poklical rešilca, zdravniki in medicinske sestre bi se gnetli ob vaši postelji, vaši bližnji bi priletavali z vsega sveta in dobivali bi rože ter košare s sadjem. Ko pa se vam možgani zataknejo v najnižji oziroma najvišji prestavi, ljudje pač mislijo, da ste leni, da se vam je utrgalo ali da ste prešibki za spoprijemanje z življenjem. Namesto rož in košar s sadjem dobite odpoved službe in ločitvene papirje.

Dobra novica je, da imajo mehaniki za um – psihiatri, psihologi in terapevti – polne orožarne zdravil in terapij, ki lahko popravijo pedal za plin v vaših možganih. V tej knjigi bova razkrila ta orodja skupaj s strategijami in tehnikami, ki jih lahko uporabite za doseganje ter ohranjanje stabilnega razpoloženja in ki vam bodo pomagala, da se boste mnogo bolje počutili.
Ta knjiga je več kot priročnik za popravilo pri bipolarni motnji. Seveda razpravljava o diagnozah in načinih zdravljenja, razpoložljivih zdravilih in terapijah ter spremembah življenjskega sloga, ki so vam v pomoč pri spoprijemanju z motnjo. Vendar se odpraviva še naprej in vam razkrijeva nekaj vzrokov in posledic bipolarne motnje, vas seznaniva z nekaterimi strategijami za preživetje krize ter opiševa, kako lahko prijatelji in družinski člani podprete bližnje z bipolarno motnjo. Najin cilj je, da vam pomagava razviti globlje razumevanje bipolarne motnje in njenih simptomov ter vas usposobiva za to, da prevzamete več nadzora nad svojim zdravljenjem, odpravite simptome in si povrnete zmožnost funkcioniranja.

Knjiga seveda ni nikakršno nadomestilo za strokovno psihiatrično oskrbo. (Sicer sva se žogala z zamislijo, da bi v knjigo podtaknila še bianco blokec z recepti, pa nama je založnik dal veto na to idejo.) Kljub temu vam lahko Bipolarna motnja za telebane pomaga bolje razumeti vaše možnosti zdravljenja, zato lahko zgradite bolj na sodelovanju temelječ in plodnejši odnos s strokovnjaki.
 
Na koncu predpostavljava, da imate smisel za humor. Po Jeanu de la Bruyèreu je “življenje tragedija za tistega, ki čuti, in komedija za tistega, ki misli.” Midva sva misleče sorte. Raje se smejiva skozi solze kot utapljava v bridkosti, čeprav sva tudi sama prelila svojo mero solzá. Med njimi, ki jih ljubiva, so taki z bipolarno motnjo in veva, da je boleča za vse vpletene, vendar sva se naučila, da ima večina ljudi z bipolarno motnjo in njihovih bližnjih zdrav smisel za humor. Morda zato, ker so bistroumnejši od povprečja, ali pač mogoče zato, ker so v svojem življenju imeli opraviti s toliko hudega, da znajo ceniti trenutke smeha.
Knjigo sva želela olupiti vseh politično korektnih vljudnosti in omlednega psiho-blebetanja. Nisva za oblivanje grenkih dejstev s sladkorno glazuro in brez oklevanja se smejiva absurdom življenja z bipolarno motnjo. Vsekakor upava, da se vam nič od tega ne bo zdelo bolj kot blago žaljivo in da bova kdaj tudi vas pripravila do smeha.
 
O slovenski izdaji

Pomemben del ameriškega izvirnika so neposredni in v praksi zelo dobrodošli napotki, kako se spoprijemati z učinki bipolarne motnje oziroma posledicami prebolelih epizod za posameznika z motnjo in njegove bližnje, tudi s pravnega vidika, kar daje knjigi izjemno uporabno vrednost. Pri prestavljanju vsebine v slovenski prostor me je vodila želja v celoti ohraniti uporabno vrednost izvirne izdaje, zato sem vse pravne vsebine, ki jih v izvirniku ni malo, nadomestila z ustrezno slovensko zakonodajo in praktičnimi napotki, veljavnimi za našo državo. Enako velja tudi za vse informacije glede zdravstvenega zavarovanja in organizacije psihiatrične oskrbe pri nas, ki se seveda razlikuje od ameriške; posebno pozornost pa sem namenila hospitalizaciji (prostovoljni in neprostovoljni) v psihiatrični bolnišnici. Taiste vsebine so obravnavane in prirejene našim razmeram tudi v poglavjih o otrocih in mladostnikih z motnjo.

Prevod je nastajal v tesnem in nenehnem sodelovanju s strokovnima recenzentoma, doc. dr. Mojco Dernovšek in prof. dr. Rokom Tavčarjem (brez njiju bi bila nemalokrat v zagati), zato je slovenska izdaja usklajena s pri nas rabljeno strokovno terminologijo in organizacijo zdravstvene oskrbe v naši državi. Za vsestransko prizadevnost in neprekinjeno podporo pri projektu jima gre velika hvala; ravno tako tudi odgovornim na založbi Pasadena, ki so pogumno in s humorjem zagrizli v nove vsebine zbirke Za telebane. Največji bravo pa gre društvu DAM in njegovi predsednici Maji Valič, ki je celoten projekt zasnovala, se ga drzno in z vizijo lotila ter ga z vztrajnostjo in trmo pripeljala do uresničitve. Sodelovanje z vsemi je bilo - čeprav trudapolno - ves čas v užitek.

Prevajalka  Darja Budja

 

 Knjigo lahko naročite že sedaj preko spletne naročilnice . Cena posamezne knjige je 24,95 eur, založba Pasadena pa omogoča nižjo ceno za vse, ki boste naročili preko naše spletne strani, torej 19,95 €. Stroške poštnine krije založba.

 

Zahvaljujemo se podjetju AstraZeneca, ki je omogočilo izdajo knjige.

 

Osnovni podatki   

zbirka: Za telebane
založba: Založba Pasadena, d. o. o.
naslov izvirnika: Bipolar Disorder for Dummies
založba izvirnika: John Wiley & Sons
prevod: Darja Budja
redna cena: 24,95 EUR
cena naročila s spletnega mesta Nebojse.si: 21,90 EUR
jezik: slovenski jezik
zahtevnost: za vse
vezava: broširano
strani: 360
mere: 185 x 235 mm
izid: oktober 2009
ISBN 9789616361859
ISBN-13 9789616361859

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami