Depresija za telebane Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
21. 08. 2009
ImageLaura L. Smith, Charles H. Elliott (prevod: Emanuela Malačič Kladnik, Ana Šorc)

Depresija se je v zadnjih desetletjih povzpela na vrh lestvice najpogostejših duševnih bolezni tako pri nas kot drugod po svetu. Vsaj enkrat v življenju prizadene približno petino prebivalstva, s tem pa tudi njihove najbližje, ki skupaj z obolelimi pogosto z velikimi napori iščejo poti do boljšega počutja. Bolečine, ki jih doživljajo ljudje z depresijo, so skorajda nedojemljive za nekoga, ki te bolezni ni nikoli doživel. Image'Če si depresiven, začni razmišljati o nečem drugem in ne sekiraj se!' je nasvet, ki ga tako pogosto slišimo od ljudi, ki depresije še nikoli niso izkusili na lastni koži. Toda depresija je bolezen, ki se je ne da pregnati zgolj z zamahom roke ali dobronamernim nasvetom.

In vendar se depresijo da preboleti. Pot iz nje je težka in polna preprek, vendar na koncu tunela vedno posije luč.

Najnovejša knjiga iz znamenite zbirke Za telebane bo marsikomu olajšala prav trnovo pot, ki pelje do izhoda iz depresije. Ta težko pričakovani vodič po depresiji je namenjen vsakomur, ki se želi poučiti o depresiji in načinih za spopadanje z njo. Depresija za telebane je zagotovo dobrodošel priročnik za samopomoč, ki lahko kot dodatno orožje v boju proti depresiji koristi tako obolelim kot njihovim svojcem in prijateljem. Opisuje namreč številne metode in pristope zdravljenja depresije ter ponuja obilico vaj, ki lahko pomagajo spremeniti stare, zakoreninjene načine mišljenja in tako vodijo do drugačnega pogleda nase in na svet okrog nas.

Depresija za telebane na preprost in poljuden način bralcem predstavlja vse o depresiji, vključno z zapletenimi mehanizmi njenega delovanja. Knjiga vsebuje tudi številne primere iz resničnega življenja ljudi, ki bralce vodijo skozi izkušnje drugih in s tem še dodatno olajšajo razumevanje vsebine. Pri tem neposredno nagovarja bralce in ne obljublja nemogočega. Osredotoča se na preverjena dejstva in terapije, ki dokazano delujejo v boju proti depresiji.

Knjiga Depresija za telebane bralcem na enem mestu ponuja podroben vpogled v depresijo z več različnih zornih kotov:

  • Predstavlja različne vrste depresije.
  • Razkriva, kako depresija vpliva na čustva in telo človeka.
  • Podrobno predstavlja znake, značilne za depresijo in kako jih prepoznati.
  • Predstavlja in uporablja tri vrste psihoterapije, ki se dokazano najbolje obnesejo pri zdravljenju depresije: miselna (kognitivna), vedenjska in interpersonalna terapija.
  • Natančno predstavlja vrste zdravil za depresijo ter alternativne metode zdravljenja depresije.
  • Omogoča vpogled v življenje onkraj depresije ter predstavlja načine za preprečevanje ponovitev.
  • Vsebuje tudi poglavja za pomoč otrokom z depresijo ter vodič za svojce in prijatelje oseb z depresijo.

Ne glede na to, kako globoka je vaša depresija, vam Depresija za telebane  lahko služi kot odlično dodatno orodje v boju proti depresiji in vam pomaga, da znova poiščete radost v svojem življenju.

 Knjigo lahko naročite že sedaj preko spletne naročilnice. Cena posamezne knjige je 24,95 eur, založba Pasadena pa omogoča nižjo ceno za vse, ki boste naročili preko naše spletne strani, torej 19,95 €. Stroške poštnine krije založba.

 
Image Knjiga bo izšla meseca septembra 2009 pri založbi PASADENA v sodelovanju z Društvom za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami.

Prevod knjige je nastal v tesnem sodelovanju s strokovnima recenzentoma, doc. dr. Mojco Dernovšek in prof. dr. Rokom Tavčarjem. Iskreno se jima zahvaljujemo za njuno zvesto pomoč in nasvete o rabi strokovne terminologije ter organizaciji zdravstvene oskrbe pri nas. Ves čas prevajanja sta hitro in usklajeno dopolnjevala in preverjala tekste. S svojim znanjem sta omogočila kakovosten prevod tudi s strokovne plati. 

O avtorjih

Laura L. Smith
Dr. Laura L. Smith je klinična psihologinja pri Presbyterian Medical Group na Kliniki za vedenjsko medicino v Albuquerqueiju v Novi Mehiki. Tam se specializira za ocenjevanje in zdravljenje odraslih in otrok z diagnozo depresije in drugimi čustvenimi motnjami. Med drugim  predstavlja novosti v razvoju kognitivne terapije tako domači kot mednarodni javnosti. Dr. Smithova je tudi soavtorica knjige Premagovanje anksioznosti za telebane (Overcoming Anxiety for Dummies), (Wiley Publishing); Votli otroci: vrniti dušo generaciji, izgubljeni v mitu o samozavesti (Hollow Kids: Recapturing the Soul of a Generation Lost to the Self-Esteem Myth), (Prima, 2001) in Zakaj ne morem biti starš, kakršen si želim biti? (Why Can’t I Be the Parent I Want to Be?), (New Harbinger Publications, 1999).
     

Charles H. Elliott

Dr. Charles H. Elliott je klinični psiholog in profesor na Fielding Graduate Institute. Je soustanovitelj Akademije za kognitivno terapijo, mednarodno priznane organizacije, ki pooblašča kognitivne terapevte za zdravljenje depresije, tesnobe in drugih čustvenih motenj. Poleg tega je napisal veliko člankov in knjižnih poglavij na področju kognitivno-vedenjske terapije. Doma in po svetu je izvedel številne predstavitve o novostih pri ocenjevanju in zdravljenju čustvenih motenj. Je soavtor knjige Premagovanje anksioznosti za telebane (Overcoming Anxiety for Dummies), (Wiley Publishing) in avtor knjig Zakaj ne morem dobiti, kar si želim? (Why Can’t I Get What I Want?), (Davies-Black, 1998; A Behavioral Science Book Club Selection); Zakaj ne morem biti starš, kakršen si želim biti? (Why Can’t I Be the Parent I Want to Be?), (New Harbinger Publications, 1999) in Votli otroci (Hollow Kids), (Prima, 2001).

ImageZahvaljujemo se podjetju Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, ki je omogočila izdajo knjige. Brez njihove finančne podpore in prijazne vzpodbude prevoda tega priročnika ne bi bilo. Zahvaljujemo se jim tudi za organizacijo dogodka ob izidu knjige, ki bo Depresijo za telebane pospremil na pot do ljudi, ki jo potrebujejo.

Image

 
< Nazaj
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami