BOLNIKI NA MORJE S POTRDILOM OSEBNEGA ZDRAVNIKA Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
23. 07. 2009
ImageČe potujete na Hrvaško, ne pozabite uradnega potrdila, da jemljete anksiolitike Ljubljana, 23. julij 2009 - Veliko ljudi pred odhodom na počitnice na Hrvaško ne ve, da si mora za zdravila, ki jih odnaša s seboj, priskrbeti potrdilo.

Bolniki, ki redno jemljejo zdravila, si morajo tako pred odhodom na počitnice priskrbeti potrdilo osebnega zdravnika.  To še posebno velja za vse bolnike z duševnimi težavami, tudi z depresijo ali anksioznimi motnjami, saj je na tem področju omejitev naših južnih sosedov še posebno ostra.

ImagePred dnevi so na mejnem prehodu Jelšane aretirali članico društva DAM, društva za pomoč osebam z depresijo in aksioznimi motnjami, ker je imela v osebni prtljagi  21 tablet zdravila Xanax in jo nato privedli pred preiskovalnega sodnika v Opatijo. Preiskovalna sodnica ji je odredila minimalno kazen 400 kun in ji vrnila zdravila, seveda na podlagi po faxu poslanega potrdila osebnega zdravnika in posredovanja Ministrstva za zunanje zadeve in Veleposlaništva RS na Hrvaškem. Postopek je bil voden korektno. Obvestili so jo, da je storila prekršek, ker za zdravila ni imela potrdila  osebnega zdravnika ali zdravnika specialista.

Zato še posebej opozarjamo vse bolnike na hrvaško uredbo, ki pravi: "Potniki lahko vnesejo v Hrvaško osebna zdravila za zdravljenje v količini potrebni za dobo enega meseca in na podlagi medicinske dokumentacije (zgodovina bolezni ipd.) Vnos ali iznos opojnih snovi je potnikom prepovedan, vendar se lahko vnaša količina zdravila, ki vsebujejo droge, v količini potrebni za osebno uporabo za obdobje največ pet dni s posedovanjem medicinske dokumentacije."

Posebno je pomembno to, da je prepovedan vnos anksiolitikov, ki je večji od petdnevne količine, kar je lahko za bolnike z depresijo ali anksioznimi motnjami velika težava.

Napotke za vse bolnike, ki potujejo,  je dala tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki opozarja, da je potrebno imeti za vsa zdravila pri potovanju tudi potrdilo osebnega zdravnika.

 

Uredništvo DAM

 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami