Izjava za javnost Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
04. 06. 2009

ImageLjubljana, 3. junij 2009 - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v svežnju ukrepov za varčevanje v zdravstvu predvideva tudi spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Med njimi je tudi sprememba, po kateri naj bi zdravniki na recept predpisovali zdravila z generičnim imenom. Drugače povedano, na receptu bi pisalo samo ime aktivne učinkovine. V lekarni pa bi bolnik potem dobil zdravilo z omenjeno učinkovino, ki bi bilo tisti trenutek najcenejše.

Nevarnost, ki jo takšen ukrep prinaša, je, da zdravnik ne bo vedel, katero zdravilo njegov bolnik dobiva. Lahko se zgodi, da kronični bolnik najprej dobi eno zdravilo, tri mesece pozneje drugega, spet tri mesece pozneje pa še tretjega. Lahko se zgodi tudi, da nekaterih zdravil preprosto ne bo več na trgu, da jih bolnik ne bo mogel dobiti.

Omenjen »varčevalni« ukrep ima lahko zelo hude posledice: ali da bolniki zdravil sploh ne bodo več jemali, ali da bodo jemali dvoje zdravil z isto učinkovino hkrati, ali pa, da bodo preprosto alergični na katero od dodanih snovi v zdravilu. Vse to pa pomeni zaplete, dolgotrajne hospitalizacije, kar pa stane dosti več kot pa redno uživanje zdravil, za katera zdravnik meni, da jih bolnik potrebuje. Logično je torej, da ima tak varčevalni ukrep hude zdravstvene in finančne posledice. Bolniki ostro nasprotujemo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje varčuje na hrbtih bolnikov!

Koordinacija nevladnih organizacij s področja duševnega zdravja
Odbor svojcev oseb s težavami v duševnem zdravju Slovenije
Gibanje za ohranitev javnega zdravja
Društvo za ohranitev javnega zdravja  

 

Za dodatne informacije sta vam na voljo:

  • Zdenko Šibav, predsednik Odbora svojcev oseb s težavami v duševnem zdravju Slovenije, tel. št. 041 704 747
  • Bogdan Dobnik, predsednik društva Ozara Slovenija, tel. št. 031 331 877

 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami