NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Dogodki arrow Predstavitev knjige "Javno duševno zdravje"
Predstavitev knjige "Javno duševno zdravje" Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
06. 05. 2009
ImageV ponedeljek 4. maja smo Slovenci dobili novo knjigo s področja duševnega zdravja, s katero smo prehiteli številne druge narode. Gre za knjigo, učbenik Javno duševno zdravje pokojnega Andreja Marušiča in njegove kolegice Sanje Temnik, ki po mnenju prof. dr. Janeka Museka pomeni temelj nadaljnje gradnje v novem, sodobnem gledanju na človeka, njegovo osebnost in duševnost. Specialistka epidemiologije, doc. dr. Lijana Zaletelj - Kragelj poudarja, da je z učbenikom dosežen prvi most med dvema zornima kotoma na pogled duševnega zdravja prebivalstva in sicer kliničnim in javno zdravstvenim. Izr. prof. dr. Slavko Ziherl meni, da bo knjiga v veliko pomoč ne le strokovnjakom, ki delujejo na področju javnega zdravja, ampak vsakemu zdravniku na primarni zdravstveni ravni, pa tudi specialistom.

Image
Na predstavitvi knjige Foto: Martin Valič
Zanimiva pa je tudi za laike, ki želijo kaj več izvedeti o duševnih motnjah.

Predstavitv učbenika je zapolnila dvorano v Koprskem središču Rotunda še iz enega razloga - avtor knjige, pokojni Andrej Marušič je ravno na ta dan praznoval svoj rojstni dan.

besedilo: Maja Valič




O knjigi:

JAVNO DUŠEVNO ZDRAVJE

Andrej Marušič, Sanja Temnik

S to knjigo dobiva Slovenija izjemen tekst o razsežjih duševnega zdravja in duševnih motenj, tekst, ki je zgleden primer strokovne odličnosti.

Image
Platnica knjige Javno duševno zdravje
Le strokovnjak največjih kapacitet, največje znanstvene erudicije in neverjetne organizacijske angažiranosti ga je sposoben napisati. To pa je veliko prezgodaj preminuli Andrej Marušič (1965-2008) nedvomno bil. Ta jedrnata knjiga ingeniozno združuje poglobljenost, preglednost in razumljivost. Iz nje so jasno razvidne smernice in temelji, ki pomenijo zasnovo javnega duševnega zdravja na ravni, ki jo lahko zavidajo države z najbolj razvitim zdravstvom. Delo, ki ga je zastavil izr. prof. dr. Andrej Marušič s sodelavci, je za nekaj stopenj dvignilo kakovost koncepta javnega duševnega zdravja in to predvsem zato, ker izhaja tudi iz vrhunskega poznavanja človekove osebnosti in medosebnih razlik. Mislim, da je bil Hans Eysenck (1916-1997), eden največjih poznavalcev človekove osebnosti vseh časov, ponosen na delo svojega nekdanjega doktoranda (če se ne motim, je bil Andrej Marušič celo njegov zadnji doktorand na University College London).

Iz predgovora prof. Janeka Museka Likovni prolog akademskega slikarja Živka Marušiča.

Andrej Marušič, Sanja Temnik, JAVNO DUŠEVNO ZDRAVJE
Cena: 25 EUR, 112 + VIII strani • 15 preglednic • Format: 140 x 235 mm • Mehko vezano • ISBN 978-961-218-818-4

 Knjiga, ki je pravkar izšla pri Celjski Mohorjevi družbi, v sozaložništvu Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

 

 

 

 


   

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami