Psihiatrinja odgovarja Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
06. 04. 2009
Image Vprašanje: 

Pozdravljeni,
že vrsto let jemljem apaurin, eglonyl in zoloft...moj psihiater pravi, da lahko vozim. meni se pa poraja vprašanje, da glede na možnost nesreče z avtom in posledično ugotovitvijo, da jemljem zdravila po odvzemu krvi spadam pod kriviga saj je baje apaurin na listi suhotropnih snovi, ki se smatrajo za policijo, kot droga...

Ali drži oz. ali veste kaj bolj izčrpnega?
Bojim se namreč, da če se kdo zabije vame moram krivdo za posledice prejemati sam kljub temu, da nisem bil kriv...

Vem pa da pol slovenije vozi na zdravilih.
Lp


ImageOdgovor: 

Pozdravljeni !

Zelo odgovorno od vas je, da poznate svoja zdravila in se zanimate tudi za njihove neželene učinke.

Apaurin sodi med benzodiazepine, skupino zdravil, ki povzročajo odvisnost, pa tudi somnolenco, to je zaspanost. Zvišuje odzivni čas pri vožnji motornih vozil. Apaurin je zato zdravilo, ki je prepovedano ob vožnji motornih vozil.

Če ga jemljete že vrsto let, ste gotovo razvili toleranco, to je pojav, ki pomeni nekakšno navajenost na običajni odmerek, ki ga vzamete. Vaš dnevni odmerek tako nima več tako močnega učinka, kot če bi ga vzel nekdo, ki ga ni vajen. Vaš psihiater je verjetno glede na to svetoval, da lahko vseeno vozite.

Menim, da bi bilo najbolje Apaurin postopoma opustiti. Tesnoba in notranja napetost bi se naj umirila že po Zoloftu, ki je antidepresiv in Eglonylu, ki sodi med antipsihotike, vendar se v nizkih odmerkih pogosto uporablja za dopolnilno zdravljenje depresivnosti. Ob taki uporabi Zolofta in Eglonyla lahko tudi varno vozite.


Lepe pozdrave 

Marjeta Blinc Pesek dr. med.

 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami