NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Psihiatrinja odgovarja Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
21. 08. 2006
ImageV: Lepo pozdravljeni!
Sin (18 let)se zdravi z antidepresivom cipralex 10 mg.Težava je v tem, da je že nekajkrat poskušal narediti samomor. Danes je bila zgodba poskusa takšna: zvečer je šel s prijatelji ven in nekje okoli dvanajste ure sva se še slišala po telefonu. Vse je bilo vredu. Priznam, da sem potem zaspala in se nisem zbudila preden ni bila ura okoli 9 in takrat se je sin vrnil domov, češ da se poslovi od mene in da ne more več živeti, da je vse nesmiselno in da ko bo umrl bo srečen. Dolgo časa sva se pogovarjala in razglabljala o smrti in njegovih občutkih (s punco se je razšel nekaj dni nazaj, čaka ga popravni izpit iz matematike in do sedaj knjige še pogledal ni...).

Dala sem mu apaurin in sedaj spi. Bila sva že na psihiatrični bolnišnici v Ljubljani, tam je dobil to terapijo, ampak sedaj me je strah, da si bi resnično kaj naredil! Kaj lahko naredimo v našem primeru? Ali se samomorilno nastrojenost da pozdraviti, kje in na kakšen način? Hvala lepa za odgovor!
Zaskrbljena mama


O: Spoštovani,
situacija, ki jo opisujete je zelo resna. Vsekakor je potrebno razmišljanja o samomoru vedno vzeti zelo resno.
Vaš sin se je moral v kratkem času soočiti z več hudimi težavami - popravni izpit, razhod z dekletom. Možno je, da se ni mogel učiti zaradi samih depresivnih simptomov, ali pa se depresivnost in notranja napetost veča zaradi približujoče se situacije za katero se ni zmogel boriti.
 
če ima svojega psihiatra, priporočam čimprejšnji obisk, pogovor. Cipralex je dober antidepresiv, vendar je potrebno preveriti ali je dovolj učinkovit. Poleg tega je zelo pomembno ali uživa še kakšne droge ali alkohol.
Pomoè je možna, veliko se da narediti. Nujen pa je obisk pri psihiatru.
Lepo pozdravljeni, Marjeta Blinc
 
V: lp zanima me, kako se rešiti strahu v odprtih prostorih. Jemljem seroxat 30mg, helex 1mg, amizol 25mg. Sploh ne grem ven iz hiše. Stara sem 43let.
 
O: Pozdravljeni,
Strah pred odprtimi prostori ali agorafobija lahko človeka zelo resno ovira pri vsakodnevnem funkcioniranju, kar opisujete tudi vi. Z umikom se strah navadno le povečuje. Potrebna je psihoterapija, najbolj priporočajo kognitivno vedenjski pristop, ko se bolnika nauči sproščanja in postopnega soočanja s situacijo, ki povzroča strah. Uspehi so zelo dobri, potrebno pa je vložiti nekaj truda.
Naročite se lahko v bolnišnico Begunje ali k prof. Doris Adamčič Pavlovič.
Lepo pozdravljeni, Marjeta Blinc

V: Pozdravljena!
Zanima me, katero je najučinkovitejše zdravilo za blažitev ali zdravljenje BIPOLARNE MOTNJE? Na začetku teh duševnih tegob sem imela hudo depresijo, sedaj pa mi razpoloženje pogosto in vidno niha. Zakaj?? Kako si lahko sama doma pomagam?? Naravno domače zdravilo?
Vnaprejšnja hvala za odgovor.

O: Spoštovani,
Bipolarna motnja sodi med motnje razpoloženja, ki zahtevajo psihiatrično zdravljenje. K vsakemu bolniku se pristopi individualno in se mu tako tudi predpiše zdravila. Zelo pomembno je poučiti se o znakih depresije in privzdignjenega razpoloženja. Nekaj je splošnih, nekaj pa je takih, ki so značilni samo za posameznega bolnika. Hitro prepoznavanje različnih faz je odločilnega pomena za zdravljenje, saj se lahko prepreči globje depresije ali pa manična stanja v katerih si lahko bolnik povzroči socialno škodo z neustreznim vedenjem, pretiranim zadolževanjem in podobno.
Zelo pomembno je, da se bolniku predpiše ustrezen STABILIZATOR RAZPOLOŽENJA. Prvi je bil Litij, ki še vedno mnogim pomaga vzdrževati stabilnost. Novejši so Depakine chrono (valproat), Lamictal (lamotrigin) in še nekateri. Včasih je potrebno dodati še nekatera druga zdravila, kot so antipsihotiki ali antidepresivi, glede na fazo bolezni.
Pomemben je ustrezen stil življenja - ritem spanja, izogibanje stresom, gibanje. Naravna zdravila ne morejo pozdraviti akutnih faz bolezni, pomembno pa je, da ugotovite kakšen stil življenja vam najbolj ustreza in vam pomaga vzdrževati ravnovesje.
 
Lepe pozdrave, Marjeta Blinc

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave
DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami