NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Rubrike novic arrow Strokovni članki arrow Zdravljenje s svetlobo
Zdravljenje s svetlobo Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
11. 04. 2008
ImageZdravljenje s svetlobno terapijo je plod 25-letnega raziskovanja zdravljenja motenj razpoloženja. Izpopolnjevanje strategij uporabe svetlobne terapije je privedlo do optimizacije antidepresivnega učinka. Primerjave učinkovitosti uporabe svetlobne terapije v primerjavi s placebom pri kontrolni skupini, so pokazale rezultate o uspešnosti takega zdravljenja.Vse bolj se uveljavlja prepričanje, da je svetlobna terapija učinkovita nefarmakološka oblika zdravljenja depresije.

Motnje pri katerih se uporablja zdravljenje s svetlobo

Glavna indikacija za zdravljenje s svetlobno terapijo je sezonska depresija ter druge nesezonske motnje, kot sta unipolarna in bipolarna depresija, sezonsko pojavljajoča bulimija nervoza, motnje ritma spanja, zdravljenje predmenstrualne depresije in blažjega predmenstrualnega sindroma, še posebej pri ženskah, ki se niso odzvale na zdravljenje z zdravili.

Svetlobna terapija je učinkovita pri zdravljenju poporodne depresije in depresije med nosečnostjo, saj ponuja varno nadomestno zdravljenju v primerjavi z antidepresivi, ne glede na to ali ima ženska zgodovino sezonske razpoloženjske motnje ali ne. Terapija je uspešna tudi pri zdravljenju motnji pozornosti pri odraslih osebah, saj se je težava občutno zmanjšala ob uporabi zgodnje jutranje svetlobne terapije. Prav tako se je telovadba pozimi, pod močno lučjo, izkazala za bolj učinkovito kot pri običajni sobni luči. Izboljšalo se je razpoloženje, delovanje in splošno dobro počutje, ne glede na to ali je oseba imela depresijo ali ne.

Image
doc. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med.
Nekaj podatkov iz raziskav

Ena izmed raziskav daje podatke, da se je pri pacientih z nesezonsko ponavljajočo se hudo depresivno motnjo, izboljšalo stanje po 3 tednih zdravljenja z jutranjo svetlobno terapijo za kar 64%, brez zdravljenja z antidepresivi. Ta rezultat se ni bistveno razlikoval od rezultatov skupine, ki je prejemala antidepresive brez svetlobne terapije. Meta-raziskava iz leta 2005 je pokazala, da je zdravljenje s svetlobno terapijo po učinku enakovredno rezultatom raziskav o učinkovitosti farmakološkega zdravljenja z antidepresivi. Podobne ugotovitve veljajo za osebe, ki so se zdravile ambulantno in so imele 2 ali več let težave s kronično depresivno motnjo. Novejše analize potrjujejo terapevtske učinke svetlobne terapije pri nesezonski depresiji.

Zdravljenje s svetlobo predstavlja pomemben dodatek k zdravljenju z antidepresivi. V tem primeru pričakujemo pospešeno izboljšanje stanja, manj simptomov, ki vztrajajo kljub začetnemu izboljšanju in dlje se ohranja stabilno razpoloženje.

Študije so pokazale koristnost terapije s svetlobo kot dodatka k zdravljenju z antidepresivi. Terapija je bila uporabljena za pospeševanje okrevanja, pri vzdrževalnem zdravljenju in pri preprečevanju ponovitev.

Uporaba

Svetlobno zdravljenje je enako enostavno posredovati tako hospitaliziranim, kot tudi ambulantnim pacientom. Optimalna količina svetlobe je pri vsakemu posamezniku drugačna, zato jo moramo prilagoditi posamezniku. Prilagodita se čas, ko je pacient izpostavljen svetlobi in število dni potrebnih za optimalni antidepresivni učinek terapije.
Stranski učinki terapije so skoraj zanemarljivi. Kljub temu je potrebno biti pozoren na morebiten pojav hipomanije in iritacije, še posebej v prvih dneh zdravljenja. Pacienti so se prav tako pritoževali nad glavobolom in slabostjo, kar se je s časom zmanjšalo ali zaradi prilagoditve odmerka terapije ali pa je izzvenelo samo od sebe.

Največja učinkovitost se doseže zjutraj. Svetlobna terapija je, po podatkih, najbolj učinkovita, kadar se jo uporablja zjutraj. Uporaba terapije 2-krat dnevno (zjutraj in npr. zvečer ali sredi dneva) se ni izkazala za najbolj učinkovito. V nekaterih primerih je bilo ugotovljeno, da je svetlobna terapija bolj primerna, kadar se jo uporablja samo zvečer. To je bilo ugotovljeno pri pacientih z bipolarno motnjo razpoloženja, saj je jutranja terapija v nekaj primerih sprožila manično reakcijo. Podatki tudi kažejo, da je terapija z močnejšo svetilnostjo luči, ki je bila uporabljena v krajšem času (10.000 luxov, 30-40 min zjutraj), po učinku enakovredna tisti, ki ima manjšo svetilnost luči in traja dlje časa (2.500 luxov, 2 uri zjutraj). Svetlobna terapija z 10.000 luxi je postala standardna terapevtska doza.

Terapevtske lučke so postale dostopne na trgu za domačo uporabo. Izjemnega pomena je, da ima lučka vse potrebne certifikate, ki dokazujejo, da je njena uporaba varna in zdravju ni škodljiva.

Opozorilo

Prevelika sevanje lučke lahko povzroči opekline roženice in vek! Oftamološke raziskave so pokazale, da močna svetloba, ki je primerna za zdravljenje, ne povzroča bolezni povezane z očmi, v primeru pacientov, ki niso imeli predhodnih težav z očmi. Vsekakor pa je pomembno, da se pred kakršno koli uporabo svetilke, oseba naroči na okulistični pregled. Raziskave niso vključevale ljudi z glavkomom in katarakto, zato vpliv svetlobne terapije v teh primerih ni preverjen.


doc. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med., specialistka psihiatrije

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami