Odgovor ZZZS Društvu DAM Natisni E-pošta
Vpisal: Hister Caprae   
14. 11. 2007
ImageSpoštovani,

najprej bi vam želel podati informacijo, da postopek razvrščanja zdravila Wellbutrin poteka. Več vam o tem ne morem napisati, saj ni običajno, da bi v procesu razvrščanja dajali komurkoli izven pooblaščenega kroga predlagateljev dodatne informacije. Če bo zdravilo razvrščeno, bo o tem pravočasno obveščena vsa strokovna javnost (zdravniki in farmacveti preko biltena Recept, sicer objava v Uradnem listu). Želel bi podati naslednja pojasnila:
Farmacveti v lekarnah nikakor ne morejo vedeti, kdaj bo katero zdravilo razvrščeno, zato dvomim, da bi o tem govorili z bolniki oziroma zavarovanimi osebami.  Zdravilo Zyban ni razvrščeno na liste in ni plačljivo iz javnih  sredstev. Wellbutrin in Zyban je torej mogoče dobiti le na beli recept.

Ne znam si predstavljati, da bi lahko prišlo do zlorab oziroma zamenjav, vsaj na področju antidepresivov jih doslej nismo opažali. Vmesna lista bi že pomenila razvrstitev in delno kritje zdravila iz zdravstvenega zavarovanja. Nobeno zdravilo, o katerih je govora, ni razvrščeno niti na pozitivno niti na vmesno listo, obe sta nerazvrščeni, torej samoplačniški.
 
Wellbutrin je v Evropi povsem novo zdravilo, kot antidepresiv je bil predpisovan le v ZDA. Torej trditev "Dotični antidepresiv obstaja na trgu že zelo dolgo in je dobro preizkušen. Spada med najpogosteje predpisane antidepresive. Med drugim ne povzroča motenj spolnih funkcij in zmanjšuje apetit." nikakor ne drži, vsaj ne za vse države EU. Na liste so razvrščeni vsi sodobni antidepresivi, pogrešamo pa nekatere starejše antidepresive, na kar pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne more vplivati. Nasprotno, aktivno se zavzemamo za ohranitev oziroma ponovni prihod pomembnih starejših zdravil, med drugim tudi na področju psihiatrije. Trenutno je Wellbutrin razvrščen le v redkih evropskih (EU) državah, v najboljšem primeru le nekaj mesecev. Slovenija tako ne bo med prvimi državami, gotovo pa tudi ne med zadnjimi, ki bi ga razvrstila na listo. Slovenski zdravniki oziroma psihiatri in torej bolniki imajo trenutno na voljo celoten sodoben spekter antidepresivov.

Vaš dopis bo Zavod predstavil Komisiji za razvrščanje zdravil na liste, ki ga bo obravnavala v procesu razvrščanja.

Lepo pozdravljeni,
Jurij Fuerst
Oddelek za zdravila
ZZZS

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami