Psihiatrinja odgovarja Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
26. 09. 2007
ImageVprašanje: Spoštovani! V nedavni preteklosti sem doživela kar 2 smrti najbljižjih in od takrat imam težave. Najprej je bil to samo strah, ki sem ga sama probala premagati s tem, da sem začela jemati Helex in sicer 0,25 mg tabletko na dan, ali pa samo polovičko tega.
Nekaj časa je bilo v redu. Nato so se mi začele pojavljati v glavi čudne misli oz. kar neka muzika. Npr., če sem določeno pesem slišala po radiu, mi kar cel dan ni izginila iz glave. To je postajalo čedalje bolj moteče, tako da sem se sama odpravila k psihiatru. Vse to sem mu povedala in mi je postavil diagnozo anksozna-depresija. Dobila sem antidepresiv Coaxil 2x po 1 tableto na dan. Stanje se je čez čas res malo izboljšalo, vendar te prisilne misli nikakor ne. Vsakokrat sem mu to omenila, pa je rekel, da to ni nič takega. Nekaj mesecev nazaj sem našla stran društva DAM in šele takrat dojela, da imam prisilne misli.  Pri naslednjem obisku psihiatra sem mu to povedala, pa je rekel, da to imajo pač ustvarjalni, domišljijsko bogati ljudje. Terapija je ostala ista, le povečal mi je dozo na 3x po 1 tableto na dan. In konèno napisal v izvid,da trpim za prisilnimi misli.
Naj priznam, da še vedno jemljem Helex, resda se trudim in poskusim zdržati s polovičko.
Zdaj pa ne vem, kako naprej. Naj vam še omenim,da me ne moti toliko sama depresija, kot te misli. Včasih imam občutek, da bom kar začela peti, namesto govoriti.
Opazila sem tudi, da bolj ko sem pod stresom (npr. kakšno urico pred koncem šihta, ko sem že utrujena), bolj se mi te misli vsiljujejo. Zadnjič sem imela en tak "napad", da so se mi misli (ne glasba) kar mešale po glavi. Nikakor se nisem mogla umiriti, vse sorte mi je bezljalo po glavi.
Dovolj. Prosila bi vas, če mi lahko pomagate in mi svetujete,  kaj naj naredim, ker imam tega že čez glavo.
P.S.Na forumu sem prebrala, da se da te prisilne misli pozdraviti s pravilnimi zdravili. A res?

Najlepša hvala in vse dobro vam želim.

ImageOdgovor: Spoštovani,
prisilne misli lahko povzročijo veliko trpljenja, saj močno povišajo anksioznost, lahko 'vzamejo' veliko časa, posebno če je vsebina zelo neprijetna pa posledično vzbudijo tudi dvom vase in depresivnost.
Navadno so potrebni nekoliko višji odmerki antidepresivov, navadno sertralina. Občasno je potrebno antidepresive tudi kombinirati. Vsekakor pa je terapija zelo individualna.
Priporočam posvet pri psihiatru, morda tudi drugo mnenje.
Lepe pozdrave in tudi vam vse dobro, Marjeta Blinc
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami