NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Obvladajmo stres na delovnem mestu Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
25. 10. 2006

ImageKako obvladamo stres
Stres na delovnem mestu je vsakdanji pojav. Vse hitrejši tempo življenja, pritiski doma in v službi lahko povzročijo motnje v delovanjutelesa in duševnosti. Stres uvrščamo med tiste bolezni in težave, ki so nevidne in neotipljive, a še kako povzročajo preglavice. O njem govorimo, kadar od svojega telesa terjamo več, kot je zmožno. Pospeši utrip srca in poveča krvni tlak. Kratkotrajni stres ima lahko tudi pozitivne učinke, saj adrenalin, ki se sprosti v telesu, povzroči večjo učinkovitost in storilnost. Dolgotrajni stres pa telesu škoduje, saj lahko napade različne organe. Zaposleni, ki je pod stresom, ne škoduje samo sebi in svoji družini, temveč tudi organizaciji, kjer je zaposlen.

VPLIV STRESA NA DELO
Dolgotrajni stres je lahko prepoznaven. Oseba, ki je pod stresom, je hitro vzkipljiva, njena zunanjost je vse bolj zanemarjena, umika se v samoto in ima prehranjevalne težave.

Stres ima lahko zelo slabe učinke na vaše delo. Kadar ste pod hudim pritiskom, se, če je to možno, izogibajte pomembnim odločitvam.
Delo za kratek čas prekinite in se nadihajte svežega zraka. Japonski znanstveniki so ugotovili, da je odstotek napak pri delu zaradi stresa zelo visok. Zato poskrbite, da bo vaš delovni prostor prijeten in da se boste v njem počutili varno. Vse več je zaposlenih, ki trpijo za posledicami stresa in vztrajajo pri vsakdanjem delu, pri tem pa se ne zavedajo, da podjetju škodujejo zaradi izčrpanosti in nemotiviranosti. Stres pa je možen tudi zaradi prepogostega rutinskega dela. Zaposleni v organizacijah, ki niso deležni izzivov in se od njih ne terja odgovornosti ter ustvarjalnosti, lahko tudi trpijo zaradi stresa, saj se v njih kar hitro naseli zdolgočasenost.

ImageORGANIZACIJSKI STRES
Tudi podjetja lahko zapadejo stresu, ki se ga je težko otresti. Ta vrsta stresa se kaže v prevelikih kadrovskih spremembah, v slabih delovnih razmerah, v veliki odsotnosti z dela in v pogostih poškodbah pri delu. Zato mnoga podjetja poskrbijo za preventivo. Urejena medsebojna komunikacija, medsebojni odnosi, skrb za zdravo prehrano in urejene delovne razmere lahko pripomorejo k zmanjševanju organizacijskega stresa. V nekaterih podjetjih poznajo posebne merilce stresa, s katerimi merijo stopnjo napetosti in nezadovoljstva med zaposlenimi. Eden izmed takšnih merilcev je lahko tudi letni pogovor nadrejenih s svojimi zaposlenimi.

KAKO OBVLADAMO STRES PRI DELU
Stres različno vpliva na posameznika. Ublažite ga lahko na več načinov. Pomembno pa je začeti pri uspešnem upravljanju s časom. Če boste bolje organizirali delovni čas in nato še proste ure, vas delo ne bo čakalo. Ena izmed ključnih napak zaposlenih je, da vse pogosteje nosijo delo domov. Prostor, ki ga preživite z družino, naj bo temu tudi namenjen. Vanj ne nosite službenih zadev in ne obremenjujte svojih družinskih članov s težavami, ki jih imate v službi. Pri razporejanju časa ne pozabite na prednostne naloge in na njihovo načrtovanje. Stres je nalezljiv, zato se izogibajte oseb, ki so po naravi črnogledi in nemotivirani za delo. Kratki premori, uravnotežena malica in sproščujoči klepeti ter svež zrak na delovnem mestu lahko pripomorejo k večji storilnosti in k osebnemu zadovoljstvu. Kadar se zgodi, da je stres premočan, o tem tudi spregovorite. Danes stres ni več tabu, je vsakdanji pojav in ni nič narobe, če potrebujete razumevanje in pomoč. Na Japonskem poznajo primere smrti zaradi pretiranega stresa, ki je posledica preveč nakopičenega dela. Včasih zadostuje kratka in jedrnata besedica NE. Nikar se ne bojte, da boste s tem koga užalili. Naj se sliši še tako klišejsko, dejstvo je, da si je včasih potrebno vzeti čas tudi zase in za svoje domače. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki imajo veliko hobijev in so v prostem času aktivni, težje zapadejo stresu. Skrb za zdravje, redna telovadba in izogibanje nikotinu ter alkoholu ohranja odporno telo, s katerim ste lažje kos stresnim situacijam.

Avtorica: Anita Mirjanič

Objavljeno: Sobota, 17.12.2005  
Vir: Dnevnik.si iz tiskane izdaje

Članek je last Dnevnika in avtorice 

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave




DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami