NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Ne boj se! Natisni E-pošta
Novice in članki
Vpisal: Hister Caprae   
18. 01. 2006
Image Poleg že znanih društev in ustanov, ki se v Sloveniji ukvarjajo s področjem duševnega, se tudi Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami (DAM) zavzema za to, da bi ljudje sploh prepoznali svoje duševne motnje, se o njih pogovarjali, jih sami in njihova okolica sprejeli kot motnjo, bolezen, ki doleti lahko vsakogar od nas. Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami je mlado, staro komaj leto in pol. V javnosti je začelo delovati šele v začetku letošnjega maja, a si je v kratkem času pridobilo nepričakovano veliko število članov, podpornikov in simpatizerjev. Geslo, da ni zdravja brez duševnega zdravja, postaja vedno bolj glasno in lastno marsikomu od nas. Duševne motnje imajo v času, v katerem živimo, glede na način, kako živimo, dobro podlago za svoj razmah. Zamisel o društvu se je porodila predsednici društva. Ko je zbolela za depresijo kot posledico dolgoletne anksioznosti, je med obiskovanjem skupine za sproščanje, na katero jo je povabila njena psihiatrinja, sklenila, da bo osnovala takšno društvo, kjer bodo lahko sodelovali ljudje s podobnimi motnjami in se med seboj odkrito pogovarjali, se bodrili, predvsem pa drug drugega razumeli in se zato počutili varne.

Resničnost prek spleta

Rafting na Savi Društva DAMVečina sedaj dejavnih članov društva se je spoznala prek spleta na različnih zdravstvenih forumih. Vsi so iskali podatke o svoji bolezni oziroma motnji, saj imamo v Sloveniji zelo malo poljudne literature o depresiji in anksioznih motnjah. Prvi cilj, ki so si ga postavili, je bil zato izdelati spletno stran s forumom in pridobiti prostore, kjer bi se lahko sestajali. S svojo zagnanostjo in posluhom okolice, ki je podpirala njihovo prizadevanje, so oboje dosegli.

Prostor, kjer se danes sestajata dve skupini za samopomoč, je odstopila v uporabo Mestna občina Ljubljana. Žal kmalu ne bo več zadoščal, saj se že kaže potreba po dodatnih skupinah. Potrebovali bi stalni prostor, da ne bi bili časovno omejeni in bi lahko v svoj program vključili tudi ostale načrtovane dejavnosti, kot so na primer sproščanje, vadba socialnih veščin in podobno.

Skupino vodijo člani, ki so prav tako preboleli depresijo oziroma so se ali se še borijo z anksioznimi motnjami. Njihovo znanje temelji na lastnih izkušnjah, preverjenih z znanjem iz knjig, člankov, predavanj in seminarjev. Kar nekaj članov je svojo bolezen ali motnjo ozdravilo oziroma izboljšalo s pomočjo kognitivno-vedenjske terapije, seveda pod vodstvom svojih psihiatrov, psihologov in terapevtov. In prav zaradi teh izkušenj tudi delovanje skupin za samopomoč deluje po posameznih načelih kognitivno-vedenjske terapije. Smoter delovanja skupin je bolnika naučiti samostojnega reševanja svojih težav. Pomembno je, da se človek čim bolje seznani s svojo boleznijo, da jo sprejme in se je ne sramuje. Najtežje je sprejeti, da lahko zbolimo za duševno boleznijo. še vedno prevladuje prepričanje, da je to sramota, negativna označenost, ki zaznamuje človeka in njegovo bližnjo okolico za vse življenje. Dostikrat prav zaradi tega marsikdo ne poišče ustrezne pomoči. Razbijanje tega napačnega prepričanja tako pri bolniku kot pri njegovi ožji okolici in v širši javnosti je eden pomembnejših ciljev društva.

Že tisoče "neustrašnih"

Vendar so člani društva optimistični glede spreminjanja javnega mnenja o duševnem zdravju, saj poteka letos kar nekaj dejavnosti, ki skušajo širšo javnost seznaniti z duševnimi boleznimi, predvsem z depresijo. Glavni organizator je Inštitut za varovanje zdravja Slovenije. V eni od teh dejavnosti z naslovom 'Premagal sem depresijo', ki so jo izpeljali v savinjski in koroški zdravstveni regiji, je sodelovalo tudi društvo DAM kot nosilec spletne strani www.nebojse.si. Navedeni naslov je na vseh promocijskih in informativnih gradivih, ki so del kampanje.

Največji dosežek društva pa je njihov spletni portal oziroma glasilo društva "Ne boj se", nastalem ob podpori podjetja Techno-Sky.si, ki jim nudi tudi prostor na strežniku; nesebično pa jim pomaga 'webmaster' Stanko Ivančič - HisTer. Na slednjem najdemo razlage in opise simptomov ter načine zdravljenja depresije in anksioznih motenj.

V rubriki 'Iz medijev' se zbirajo članki iz različnih virov, ki se kakorkoli dotikajo depresije in anksioznih motenj. Tu so tudi članki o zdravem načinu življenja, s katerim lahko dosežemo izboljšanje svojega duševnega stanja po zgledu pregovora 'zdrav duh v zdravem telesu' ali pa celo preprečimo, da bi se duševna motnja razvila. Tistim, ki so jim te informacije premalo in jih želijo še več, ponujajo tudi čez šestdeset povezav na spletne strani s podobno vsebino. Po branosti izstopa rubrika Osebne zgodbe z osebnimi izpovedmi bolnih. Tu najdemo odkrito opisovanje bolezni in poti, ki so pomagale vrnitev v kakovostno življenje.

Kdor si želi poiskati pomoč, pa ne ve, na koga bi se obrnil, si lahko na spletni strani pregleda prvi tovrstni seznam psihiatrov, psihologov in terapevtov, tistih, ki jih priporočajo uporabniki, in ostalih delavcev s področja duševnega zdravja po slovenskih regijah. Seveda je potrebno opozoriti, da seznam ni dokončan in ga še dopolnjujejo. S temi koristnimi informacijami je želelo društvo skrajšati pot pri iskanju pomoči. Zanimiv je tudi fotoalbum, s katerim člani dejansko skrbijo za doseganje svojega cilja - premagovanje označenosti, o katerem smo že govorili. Tu se zbirajo osebne fotografije članov in slike, ki nastanejo ob skupnih druženjih.

Da Slovenci res potrebujemo tak spletni portal, dokazujejo številke. Do sedaj ga je obiskalo približno 73.400 obiskovalcev. Po številu obiskov portala ga seveda prekaša forum, ki beleži preko 189.994 ogledov. To pa je razumljivo, saj je forum srce portala. Do sedaj je registrirano več kot 280 uporabnikov, ki aktivno sodelujejo. Skupaj so ustvarili 6856 prispevkov na 566 temah, o katerih so si želeli izmenjati mnenja, poiskati tolažbe, nasvetov.

Tu se rojevajo nova prijateljstva in nove ideje. Ena izmed njih je tudi želja po skupnem druženju - v živo. In tako so oktobra organizirali rafting po Savi, ki se ga je udeležilo preko trideset članov. In da ne bi ostalo le pri tem, se sedaj dogovarjajo o tedenskem skupnem druženju ob igranju bowlinga.

Če ste ob branju začutili, da bi bilo mogoče dobro, da tudi sami pogledate na spletno stran društva DAM ali pa da stopite v stik z njimi, ne odlašajte. Vstopili boste v svet toplih in iskrenih ljudi, ki si nesebično pomagajo pri doseganju skupne poti - uživanja življenja. Kajti kot sami zatrjujejo, z depresijo ali anksioznimi motnjami se da kakovostno živeti.

Simptomi depresije

  • motnje spanja, apetita, želje po spolnosti
  • izguba volje in motivacije
  • pomanjkanje energije in utrujenost
  • nezmožnost uživanja; odsotnost ali pomemben upad hrepenenja, življenjskega navdušenja
  • potrtost in tesnoba
  • občutek notranje praznine
  • občutek krivde, manjvrednosti in obup
  • znižana toleranca, impulzivnost in agresivnost
  • motnje koncentracije in spomina
  • izguba zanimanja za druge ljudi
  • zmanjšana učinkovitost pri delu

Simptomi anksioznih motenj

  • tesnoba
  • strah (kronični ali panični)
  • fobije
  • zaskrbljenost
  • razburjenost
  • vznemirjenost (notranja in zunanja)
  • nespečnost
  • obsesivne misli
  • prisilna dejanja
  • potenje rok
  • stiskanje v želodcu
  • razbijanje srca
  • omotičnost
  • napete mišice

Kje najdete DAM?

Naslov: Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, Ilirska 22, Ljubljana,
E-naslov: E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Spletna stran: www.nebojse.si

Avtorica:
Maja Cimerman Objavljeno: v reviji Zdravje, št. 301, decembra 2005
Članek je last avtorice in revije Zdravje
Fotografija raftinga ( Foto F. Cimerman)

 

 
< Nazaj
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami