NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Psihiatrinja odgovarja Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
04. 10. 2006
ImageVprašanje:
 Lep pozdrav!
Pišem Vam, ker imam resen problem. Pred dvema mesecema sem občutila močno odrevenelost desne strani telesa (ustnice, roke, noge,...). Bila sem zelo prestrašena, saj sem mislila, da sem doživela možgansko kap.
Naredili so mi CT glave, EKG, preiskave krvi, vsi izvidi so bili vredu. Čakam še na magnetno resonanco.
Po 2 mescih še vedno čutim odrevenelost v rokah, občutek otrdelosti sklepov, vratu; srce mi brez raloga začne močno utripati, začne me tresti mrzlica, dobim kurjo polt, večkrat me obliva tudi topla polt, desna roka postane hladna, pritisk v glavi, postane mi slabo, postanem panična, včasih tudi ne morem zaspati. Nazadnje je bilo tako hudo, da sem morala zvečer k zdravniku.
Zdravnica je rekla, da gre verjetno za anksioznost in depresijo. Priporoča tudi obisk psihiatra. Jaz pa sem še vedno prepričana, da nekaj ni vredu in da temu ni vzrok psiha. To se mi dogaja že 2 mesca in se mi ni nikoli prej. Ves čas premišljujem o tem, kdaj mi bo spet slabo, sem nesproščena. Prosila bi vas, če lahko napišete kaj naj storim takrat, ko se mi to dogaja! Zanima me tudi, če so ti simptomi, ki sem jih navedla, res znaki anksioznosti in depresije? Ali ob tem napadu slabosti lahko vzamem Lexaurin? Stara sem 20 let. Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

ImageOdgovor:
Spoštovani!
Zelo hudo je, če se nenadoma pojavi nekaj, nad čimer nimamo konrole, kot je drevenenje delov telesa, razbijanje srca, pritisk v glavi in podobno. Pomembno je vedeti, da je naše telo tesno povezano z našo duševnostjo. Vegetativno ali avtonomno živčevje skrbi za delovanje organov kot je srce, za dihanje in podobno, hkrati pa tudi odreagira na signale iz možganov - na primer, če vidimo nevarnost, se poviša naš srčni utrip, kri se prerazporedi v mišice, da bi lažje pobegnili. Vse to pa se pri anksioznosti nekako poruši - vegetativne reakcije so premočne, spremlja pa jih močan strah. Posledica je razbijanje srca, dušenje, drevenenje udov, občutek vročine po telesu, suha usta, potenje in podobno.
Zelo dobro je, da ste opravili preiskave, ki so izključile organski vzrok težav. To pomeni, da gre najverjetnjeje za anksioznost. Lexaurin je pomirjevalo in bo v primeru akutne anksioznosti pomagal. Problem je, da anksioznosti ne zdravi in lahko povzroči odvisnost. Najbolje bi bilo, da se oglasite na posvet k psihiatru, ki bo ugotovil ali gre za anksioznost oziroma depresijo in vam ustrezno pomagal  - ali s psihoterapijo ali z zdravili, običajno antidepresivi.
Takrat, ko se pojavijo simptomi, se nič ne bojte - važno je vedeti, da je to prehodno (vedno mine), ni nevarno (nikoli še ni bilo resnega zapleta) in se da zdraviti.
Priporočam tehnike sproščanja - dihanje s prepono, telesno aktivnost in stvari, ki jih radi počnete.
Srečno!
Marjeta Blinc

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave




DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami