NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Nevarnosti nakupovanja zdravil preko spleta Natisni E-pošta
Vpisal: DAMa   
15. 09. 2006

Image Osebe, ki kupujejo zdravila preko interneta, lahko nevede ogrožajo svoje zdravje, svarijo zdravniki iz Velike Britanije.

"Nekatera zdravila so ponarejena in vsebujejo sestavine, ki ne ustrezajo imenu zdravila, zapisanega na steklenički," je Sunderlandska ekipa povedala za revijo Lancet.

Četudi pacient prejme pravo zdravilo, obstaja nevarnost nepreverjenih stranskih učinkov in nevarnih interakcij. Poročajo o primeru žene, ki si je z jemanjem steroidov,  kupljenih preko spleta s Tajske, pokvarila vid.
 
Katarakti

64-letna žena je po samodiagnozi sindroma kronične utrujenosti zdravila jemala štiri leta.
Februarja 2006 je šla na nezgodni in urgentni oddelek Sunderlanske Kraljeve Ambulante, ker je zadnjih šest mesecev opažala poslabšanje vida.

Zdravniki so odkrili, da ima glavkom in katarakte, ki so jih povzročili steroidi.

ImageTa primer je spodbudil dr. Scotta Fraserja in dr. Philipa Severna, da sta opravila internetno raziskavo. Ugotovila sta, da je na internetu na voljo tisoč tablet istega steroida – prednisolone 5mg, za £25.23 (britanskih Funtov, kar znaša okrog 9.000 SIT, op. prev.).
G. Fraser o opisanem primeru meni, da je gospa kljub pravilni izbiri zdravila jemala previsoko količino in ni hodila na preventivne preglede glede stranskih učinkov.
Če bi bila pod zdravniškim nadzorom, bi težavo hitreje odkrili in se morebiti izognili zapletom.

“Kockanje”

Za revijo Lancet sta raziskovalca povedala: “Internet se neusmiljeno širi in s perspektive pacienta, ki išče informacije, je to v glavnem pozitivno. Vendar bi bilo potrebno dostopnost nadzorovanih in nenadzorovanih terapij z zdravili natančno spremljati.”
G. Fraser je še dodal: “Če brskate po spletu, zelo enostavno najdete karkoli želite. Jasno, recepta ne potrebujete. Vendar s kupovanjem zdravil preko interneta kockate s svojim lastnim zdravjem.”
Pravi, da bi se morali zdravniki bolj zavedati tovrstnih problemov in vedno vprašati paciente, ali jemljejo morebitna zdravila brez recepta ali kupljena preko interneta.

Predstavnik Regulacijske agencije za zdravila in zdravstvene izdelke je dejal: “Spopadanje z nelegalno prodajo in zalogami zdravil preko interneta je naša prioriteta. Agencija trenutno preiskuje 117 primerov v zvezi z internetom, v katerih je prišlo do potencialnih kršitev zakonodaje o zdravilih.”
Nekatere poizvedbe so se že končale z uspešnimi obtožbami.
“Pacientom svetujemo, naj po ustreznem pogovoru s svojim zdravnikom jemljejo le zdravniško predpisana zdravila na recept. Naloga zdravnikov je, da upoštevajo vsa možna tveganja in prednosti.”

Vir članka in slik: BBC NEWS
Copyright: BBC MMVI

Prevod: DAMa 

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave




DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami