NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Oddelek za psihoonkologijo onkološkega inštituta zaznamuje 40 let delovanja Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
27. 05. 2024
Oddelek za psihoonkologijo Onkološkega inštituta Ljubljana ta mesec zaznamuje 40 let delovanja. Psihoonkološka obravnava je danes izjemno pomemben del celostne obravnave bolnikov z rakom, ki zmanjšuje duševno stisko bolnikov.

Psihoonkologija oziroma psihosocialna onkologija se ukvarja s psihosocialnimi, vedenjskimi, duhovnimi in eksistencialnimi dimenzijami na poti zdravljenja bolnikov z rakom in njihovih bližnjih, so pojasnili na inštitutu. Pravočasno prepoznavanje duševnih stisk in dostopnost psihoonkološke obravnave po njihovih besedah še vedno ostajata izziv, zato strokovnjaki poudarjajo potrebo po povezovanju vseh virov pomoči, ki so na voljo tako bolnikom kot svojcem.

Začetki psihoonkologije v Sloveniji segajo v 80. leta prejšnjega stoletja. 8. maja 1984 je bil s pionirskim delom zdravnice Marije Vegelj Pirc na onkološkem inštitutu ustanovljen oddelek za psihoonkologijo. To je bil po navedbah inštituta napreden korak v času, ko so bile ideje o psiholoških vplivih na spoprijemanje z rakom šele v povojih. O tem priča tudi dejstvo, da je istega leta nastalo mednarodno združenje za psihoonkologijo.

Preberi celoten članek  >> https://www.rtvslo.si/zdravje/dva-izziva-psihoonkoloske-obravnave-prepoznavanje-stiske-in-dostopnost-do-pomoci/709597

 

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave
DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami