NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
V petih letih si je življenje vzelo 23 mladoletnikov Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
13. 02. 2024
Dijaška organizacija opozarja na vse hujše duševne stiske med mladimi in poskuse samomora ter samomore. V petih letih si je življenje vzelo za razred otrok oziroma 23 mladoletnih. Poskusov samomora je vse več, lani jih je bilo 569

 V javnosti odmeva samomor dijaka ene izmed ljubljanskih gimnazij pred nekaj dnevi. To pa še zdaleč ni edini primer. Stanje je kritično, samomorov je bilo letos preveč, je za TV Slovenija povedala Eva Oblak iz Dijaške organizacije Slovenije (DOS).

Veliko je tudi poskusov samomora med dijaki, zadnji je bil včeraj zvečer (ponedeljek), pred nekaj tedni pa v šolskem centru Ljubljana, kjer so po dogodku celo sneli kljuke z oken. "Zato, ker smo imeli tudi mi poskus samomora in smo se odločili, da bomo poskrbeli za varnost na tak način, da sploh ne bo možnosti, da bi kdo to naredil," je povedala direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar.

Svetovalna delavka na srednji šoli za strojništvo Martina Larsson je povedala, da je pred njeno pisarno vrsta. Dejala je, da se je v zadnjih treh letih povečal obisk in da sama skrbi za 500 dijakov, kar pomeni, da je čas na posameznika omejen. "Včasih ga je treba odsloviti, ker že v vrsti čaka drug," je izjavila. Kot najpogostejše razloge za stisko med mladimi navaja ločitev staršev, prekinitev lastne partnerske zveze, spletno nasilje.

"Alarm je v celi družbi. Zdi se mi, da bi morali vzgojiti tudi starše ali jih naučiti. Ko pa starše pokličemo v šolo na skupinski razgovor, skupinsko usposabljanje, ne pride nihče," je razložila Nives Počkar.

 Poglej celoten članek na https://www.rtvslo.si/crna-kronika/v-petih-letih-si-je-zivljenje-vzelo-23-mladoletnikov/698225

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave
DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami