NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Ko telo in duša ječita od bolečine, pa človek ne ve, zakaj Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
03. 10. 2023
 V naselju Placar nedaleč od Ptuja je že s ceste moč videti ljubko prostorno hišo barve breskve. Pred njo je več parkiranih avtomobilov, zato bi človek pomislil, da gre morda za gostišče. No, na nek način je res tako, četudi ta hiša gosti ljudi na nekoliko drugačen način. Vrata odpira tistim, ki so se znašli v globoki življenjski stiski in ne vedo več, kako naprej.

V stavbi v  Placarju deluje dnevni program Psihiatrične bolnišnice Ormož, ki se posveča kompleksni psihoterapevtski obravnavi uporabnikov, katerih težave večinoma izhajajo iz travmatskih izkušenj v preteklosti. V skladu z deklaracijo o duševnem zdravju si vodstvo bolnišnice tukaj  trudi uveljaviti center kot ozko specialistično ustanovo za zdravljenje oseb s hudimi travmatskimi izkušnjami. Pod isto streho deluje tudi ISPP, nevladna neprofitna organizacija, ki se posveča raziskovanju, izobraževanju na področju psihotravmatologije, obenem pa nudi terapevtsko pomoč otrokom in odraslim.

Ljudje, ki se sem pripeljejo po pomoč, so običajno že globoko polnoletni, v zrelih letih, imajo tudi lahko lepo urejeno življenje, so visoko izobraženi z družino in dobro službo. A nekako se jim življenje ustavi, nič jim več ne gre dobro od rok, a ne razumejo, kaj se jim dogaja. Spremljajo jih lahko tesnobe in depresivna stanja, tudi zdravljenje slednjih nekako ni uspešno. Zato je treba iskati globlje, nam je pojasnil psihiater in psihoterapevt doc. dr. Robert Oravecz. "Zelo malo jih pride sem, da jim piše na prsih, da je travmatiziran. Običajno pridejo s hudimi občutki tesnobe, depresivni, z nekim zastojem na življenjski poti, ko ne vedo več, kako naprej." In pogosto se izkaže, da je v ozadju travma.

Več na https://www.24ur.com/novice/slovenija/ko-telo-in-dusa-jecita-od-bolecine-pa-clovek-ne-ve-zakaj.html

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave
DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami