Prva stran arrow Teden možganov arrow Teden možganov 2023
Teden možganov 2023 Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
12. 03. 2023
 Na letošnjem Tednu možganov bomo možgane spoznavali skozi prizmo jezika. Jezikovno izražanje predstavlja del našega vsakdana. Preko svojevrstnih možganskih mehanizmov, ki botrujejo našemu preoblikovanju misli v zvočno obliko, lahko opazujemo, kako jezik zrcali načine našega razumevanja sveta.
V prvem sklopu bomo verbalno izražanje opazovali skozi prizmo humanističnih ved, kot sta psihologija in antropologija, ter poskušali razdelati, kako jezik vpliva na naše samozavedanje in sooblikuje nekatere psihološke lastnosti posameznika. 

Nadaljevali bomo s sklopom kliničnih predavanj, kjer bomo pozornost namenili vprašanju, kaj vse nam lahko o povezavi med jezikom in možgani povedo afazije, motnje govora in kakšno vlogo ima pri tem spomin. 

Stopili bomo tudi na področje spola, kjer nas bo zanimalo, kako jezik in govor vplivata na spolno zaznamovanost in izražanje spolne identitete pri transspolnih osebah. 

Kako pa se med seboj sporazumevajo gluhi in naglušni? Tekom tedna bomo spregovorili tudi o znakovnem jeziku in sporazumevanju s kretnjami, z osnovami slovenskega znakovnega jezika pa se boste lahko spoznali tudi na eni izmed delavnic.

Umetna inteligenca odpira nova vprašanja in dileme na področju jezika, zato bomo strokovnjake povprašali o komunikaciji med računalnikom in človekom, možgansko-računalniških vmesnikih ter izvedeli več o programih, ki se precej prepričljivo odzivajo na naše prošnje in ukaze. 

Sredin slovenski dan možganov bomo proslavili z naborom predavanj, ki raziskujejo aktualne tematike na področju nevroznanosti, kot so uporaba psihoaktivnih substanc pri terapiji posttravmatske stresne motnje in nevropsihiatrični simptomi ter znaki sindroma dolgi covid. 

Teden bomo zaključili z okroglo mizo o medicinski hipnozi, njenih načinih delovanja ter omejitvah, ki jih ta metoda prinaša. 
Program bodo spremljale dnevne projekcije izbranih filmov , ponudili pa vam bomo tudi pester nabor delavnic za udeležence vseh starosti
 
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami