Hrana ne sme biti oblika tolažbe Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
23. 04. 2022
 Vedno je dobro: imeti stabilen spalni ritem, zdravo jesti, redno telovaditi. Na izredne razmere, kot sta vojna v Ukrajini in epidemija covida-19, se številni odzovejo s pretirano zaskrbljenostjo ali občutki tesnobe. To vpliva na naše čustveno razpoloženje, v katerem lahko hrana pomeni tolažbo, svari NIJZ.

Če nam zaradi spremenjenega čustvenega razpoloženja hrana pomeni tolažbo, bomo lahko veliko razmišljali o njej in se prenajedali, čeprav dejansko ne bomo lačni, so opomnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po njihovih navedbah je praznično prenajedanje pogosto tudi motiv za poznejšo odločitev o hujšanju in različnih dietah. Vendar raziskave medtem kažejo, da lahko nestrokovno hujšanje, enolična prehrana ali modne diete celo škodijo zdravju. Praznike zato preživimo ob uravnoteženi prehrani in dnevni rekreaciji, da poznejše diete ne bodo potrebne, svetujejo na NIJZ-ju.

Raziskave so pokazale tudi, da prazniki tako močno zaznamujejo naše prehranjevanje, da čez leto težje nadzorujemo telesno težo in se posledično zredimo. Dolgoročno to lahko vodi v debelost z resnimi dejavniki za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja in nekaterih drugih kroničnih bolezni. Po drugi strani pa se lahko zgodi tudi, da bomo izgubili tek in nas hrana ne bo zanimala.

Preberij celoten članek https://www.rtvslo.si/zdravje/hrana-ne-sme-biti-oblika-tolazbe/620153

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami