Prva stran arrow Teden možganov arrow Teden možganov 2022
Teden možganov 2022 Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
14. 03. 2022
 Vsak izmed nas je edinstven preplet telesnih in miselnih procesov. Brez telesa nas ni, pa vendar se včasih počutimo, da smo vanj ujeti. Spet druge dni nam omogoča občutke presežnosti in močnega ugodja, morda preveč poredko pa se ga enostavno zavedamo in smo hvaležni za vse, kar nam nudi. Kakšno vlogo ima telo pri procesih, za katere bi na prvi pogled rekli, da so zgolj psihološki? In kako naša duševnost vpliva na naše občutke utelešenosti? O teh in še o mnogih drugih vprašanjih bomo skupaj s strokovnjaki z različnih področij razmišljali na letošnjem Tednu možganov.

Opis letošnje teme

V središču pozornosti letošnjega Tedna možganov bo vprašanje, na kakšne načine se naši možgani prepletajo s preostalim telesom. Vprašali se bomo, kdaj in zakaj v zgodovini je do konceptualnega razkola med možgani in telesom sploh prišlo, kako je to vplivalo na naše razumevanje in raziskovanje možganov ter duševnosti in kaj na to pravijo sodobne teorije v kognitivni znanosti. Kaj pa nam o konceptu utelešenosti povejo različne nevrološke motnje, zaradi katerih je naše doživljanje lastnega telesa spremenjeno? Kako pa se odnos do telesa in občutek sebstva spremenita pri ljudeh, ki izgubijo različne dele telesa? Zavedati se moramo, da informacije po nevronih ne potujejo zgolj iz možganov v preostale dele telesa, temveč je komunikacija dvosmerna. Kako pa ta komunikacija sploh poteka? Kako nastane gib? Podučili se bomo o osnovah fiziologije gibanja ter se vprašali, kako na gibanje vpliva nevrološka bolezen. Vprašali se bomo tudi, na kakšne načine telesna vadba, meditacija in molitev vplivajo na avtonomno živčevje. Izvedeli bomo, kako lahko s pomočjo športa in telesno usmerjenih intervencij vplivamo na naše razpoloženje ter kako si lahko s prakso čuječnosti pomagamo pri psihosomatskih oz. s stresom pogojenih telesnih težavah. Razmišljali bomo tudi o tem, kako svoje telo doživljajo transspolne osebe in gibalno ovirani ter kako je doživljanje lastnega telesa spremenjeno pri depresiji, shizofreniji in demenci. Zanimalo nas bo, kaj se dogaja pri psihogenem napadu, ko se duševna stiska prevede v telo. Izvedeli bomo tudi nekaj več o motnjah senzorne integracije, ki so prisotne npr. pri osebah s spektroavtistično motnjo, in kakšni so možni pristopi pomoči. V našem telesu pa nismo sami – govorili bomo tudi o tem, kako mikroorganizmi v našem črevesju komunicirajo z našimi možgani in sodelujejo pri odzivu na stres. V sklopu sredinih predavanj vam bomo predstavili nekaj najodmevnejših odkritij s področja nevroznanosti, ki so se zgodila v zadnjem letu, Teden pa bomo zaključili z okroglo mizo o posledicah, ki jih lahko na našem telesu pusti travma. 

Predavanja bodo skozi cel teden spremljale delavnice na temo čuječnosti, meditacije, dotika in giba, prav tako tudi delavnice za otroke ter filmske projekcije s komentarji.

Vabljeni!

https://tedenmozganov.si/
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami