Povej nekomu, ki mu zaupaš Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
24. 10. 2020
 18. novembra obeležujemo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Odločitev o razglasitvi tega dne je na pobudo Slovenije sprejel Svet Evrope maja 2015. Pomembno je ozaveščanje javnosti o problematiki spolnega izkoriščanja in spolnih zlorab otrok za čim bolj učinkovito preprečevanje tovrstnih dejanj. Ta dan predstavlja tudi priložnost za promocijo ratifikacije in izvajanja Lanzarotske konvencije, ki zavezuje države pogodbenice, da kriminalizirajo vse oblike spolnih zlorab otrok, in opredeljuje načine, kako ukrepati proti njim. Od 1. januarja 2014 je pogodbenica te konvencije tudi Slovenija.

Spolno nasilje in spolne zlorabe otrok, ki so še posebej ranljiva skupina, predstavljajo hudo kršitev otrokovih pravic in imajo dolgotrajne negativne posledice. Vsak peti otrok (vsaka četrta deklica in vsak šesti deček) je žrtev spolne zlorabe. Storilci so večinoma osebe, ki jim otroci zaupajo. Zgovorno je tudi dejstvo, da približno 90 odstotkov primerov spolnih zlorab ni prijavljenih policiji.

"Otroci, ki so doživeli spolno zlorabo, morajo biti slišani, prepoznani in nestigmatizirani, saj jim le na ta način lahko nudimo ustrezno pomoč in zaščito," je dejala ministrica Kopač Mrak in poudarila, da je pri tem ključen učinkovit kazensko-pravni postopek, dobro in povezovalno delovanje pristojnih institucij ter ustrezna zakonodaja.

Slovenija je na področju zakonodaje naredila veliko, sprejela tudi krovni zakon o preprečevanju nasilja v družini.

Svet Evrope je dan obeležil s kratkim filmom »Tell Someone You Trust« (Povej nekomu, ki mu zaupaš), ki ga je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju s Televizijo Slovenija sinhroniziral ter opremil z znakovnim jezikom. Te dni se film predvaja na programih RTV SLO. Namenjen je ozaveščanju otrok in odraslih o spolni zlorabi in nasilju ter ravnanju, če do zlorabe pride.

Poglej video : https://www.facebook.com/VladaRepublikeSlovenije/videos/1431975770163990/

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami