NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Članki in novice arrow 'Počutim se mrtvo, a srce še vedno bije'
'Počutim se mrtvo, a srce še vedno bije' Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
10. 09. 2019
 Nikoli ne bomo mogli preprečiti vseh samomorov, a pravočasno prepoznavanje stisk, ukrepanje in pomoč lahko rešujejo življenja, so opozorili ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora. V Sloveniji sicer v zadnjih letih upada število samomorov, še vedno pa so najbolj ranljivi moški.

"Počutim se mrtvo, a srce še vedno bije. Ne vem več, kaj naj, res ne ... Al' naj umrem al' naj grem naprej ... ker po eni strani sem že mrtev." – To je izsek iz pisma mladega fanta, ki kliče na pomoč, ki se očitno nahaja v hudi stiski, v kateri se počuti osamljenega, počuti se nerazumljenega. A je vseeno našel dovolj poguma, da je svoje občutke izlil v svetovalnici za mlade To sem jaz. In tam so mu prisluhnili tako strokovnjaki kot vrstniki ter mu vsak s svojim nasvetom in besedami skušali pregnati slabe misli, mu vliti upanje in mu podali tudi konkretne nasvete, kako lahko spleza iz temnega brezna. "Zaupam vate in tu sem, da greva skupaj naprej," se je glasil eden od zapisov. Včasih je že to dovolj, da nekomu rešimo življenje.

Verjetno se je v njegovih besedah našel marsikdo, ki se spopada s hudo duševno stisko in ne vidi izhoda. Pogosto v takšnih trenutkih posameznika obdajo neznosni občutki, da je sam in da ni nikogar, s komer bi delil svoje breme, ki bi ga razumel.

Nikoli ne bomo mogli preprečiti vseh samomorov, opozarjajo strokovnjaki. A vendarle, kako lahko ukrepamo, ko nekdo kaže znake samomorilnosti? "Najprej je treba opaziti, da je nekaj narobe. Rada svetujem ljudem, da vedno kadar se nekdo, ki ga sicer dobro poznajo, zadnje čase zdi drugačen v vedenju, v čustvih, ni nič narobe, če ga vprašamo: 'Zdiš se mi spremenjen, se kaj dogaja? Ti lahko kako pomagam? Je kaj narobe?' In običajno takšno dokaj nevtralno, pa vendarle vprašanje, ki zbuja skrb, sproži v tem človeku neke odgovore. In včasih dobimo poplavo besed, včasih tudi ne. Ampak že to, da smo opazili in nagovorili posameznika, je lahko dovolj, da nas bo – če ne danes – naslednjič poiskal in z nami začel pogovor," pravi Nuša Konec Juričič, specialistka javnega zdravja.

Za ogled celotnega prispevka, kliknite na spodnjo povezavo

 https://www.24ur.com/novice/slovenija/svetovni-dan-preprecevanja-samomorov.html

 

 
Izvirna novica: 24ur.com , 10.9.2019

Prispevek sta last medija 24ur.com 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami