Dnevi se daljšajo, narava se prebuja, a vaše telo ne sodeluje Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
02. 04. 2019
 Sveža spomladanska živila, gibanje, dovolj spanja, to je le nekaj "orožij" v boju s spomladansko utrujenostjo, ki velja za obliko depresivne motnje. Veliko lahko naredimo sami, a če so simptomi prehudi in trajajo predolgo, le obiščimo osebnega zdravnika.

V noči na nedeljo bomo z zimskega prešli na poletni čas in s ponedeljkom vstopili v april, ki pregovorno velja za muhastega in tudi za obdobje, ko se nas "loteva" spomladanska utrujenost. To je obdobje, ko so dnevi vedno daljši in toplejši, narava se prebuja, a nekateri imajo občutek, kot da njihovo telo ne sodeluje, saj so bolj zaspani kot kdaj koli prej.

Sezonska depresija je motnja. Kot je že pred časom za naš portal pojasnil Peter Zajc iz Centra za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani, gre za obliko depresivne motnje, ki se pojavlja ob določenem letnem času. Pri mnogih se lahko začne šele spomladi.

Na pojavnost lahko vpliva več dejavnikov. Zajc pojasnjuje, da bi lahko spomladansko utrujenost povezali tudi s spremembami, ki se dogajajo v naših telesih ob višanju temperature in višjem zračnem tlaku ob lepem vremenu." Ob tem pa velja opomniti, da v primerjavi z drugimi dejavniki, ki smo jim izpostavljeni v življenju in sodobnem hitrem  tempu, vremenski vplivi ne igrajo najpomembnejše vloge.

Za ogled celotnega prispevka, kliknite na spodnjo povezavo

 https://www.24ur.com/novice/slovenija/daljsi-dnevi-in-prebujanje-narave-a-vase-telo-ne-sodeluje.html

 

 
Izvirna novica: 24ur.com , 30.3.2019

Prispevek sta last medija 24ur.com 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2022 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami