Tudi skrbi so nam v pomoč Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
15. 12. 2018
 Občutek zaskrbljenosti ni tako negativen, kot se zdi na prvi pogled.

Čeprav imajo številni ljudje zaradi pretirane zaskrbljenosti težave, je sama zaskrbljenost zelo koristno občutenje. Je pa značilna zgolj za ljudi, saj živali nimajo miselne sposobnosti, da bi si nekaj vnaprej predstavljale, prav to pa je tisto, kar omogoča zaskrbljenost. Kako torej razumeti zaskrbljenost in kaj je pozitivna plat tega neprijetnega občutenja?
 
Nič ni gotovo

Kot primer lahko vzamemo odnos do prihodnjih dogodkov. Ker ljudje niso jasnovidni, ne morejo z gotovostjo vedeti, kako bodo potekale različne pomembne stvari. Si pa lahko zaradi svojih miselnih zmogljivosti predstavljajo različne možnosti. Tako lahko domnevajo, da bodo stvari potekale po nekakšnem pozitivnem scenariju ali pa da se bo vse skupaj obrnilo v različne negativne smeri. Kadar si predstavljajo, da bo nekaj, kar je zanje izredno pomembno, šlo v negativno smer, postanejo zaskrbljeni.
To predstavljanje negativnih scenarijev ima dvojno korist. Prva je, da lahko negativni scenarij preprečimo, druga pa, da se na takšnega, ki ga ni mogoče preprečiti, ustrezno pripravimo.

PREBERI CELOTEN ČLANEK NA DELO.SI

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2022 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami