Psihoterapija z domačega kavča Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
24. 11. 2018
 Vsi zdravstveni kazalniki kažejo na porast duševnih težav tudi v prihodnje. Z njimi se ne srečujejo samo odrasli, vedno več je tudi mladih in otrok. Prednjači depresija, za katero tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da naj bi bila leta 2030 prva na seznamu najpogostejših bolezni človeštva. Sledita ji anksioznost in stres. Strokovnjaki navajajo, da ima vsaka tretja slovenska družina člana s težavami v duševnem zdravju.

Odzvali so se na potrebe psihoterapevtov

Po navedbah Evropske komisije pomeni slabo duševno zdravje izgubo najmanj 3–4 odstotkov bruto domačega proizvoda, saj posledice duševnih težav in stisk močno obremenjujejo gospodarske, izobraževalne, socialne, zdravstvene, kazenske in sodne sisteme držav. Kot opozarja mag. psihologije Mateja Videčnik, solastnica podjetja Talk Through, tudi vsi trendi nakazujejo, da so (in bodo) potrebe po psihološki pomoči in svetovanju vedno večje, saj nam tudi zahteve življenja prinašajo vedno večje izzive. »Obenem se vedno več ljudi zaveda pomena vpliva duševnosti na vsa področja dela in življenja, želijo delati na sebi, osebno rasti, zato v svoja življenja vključijo obisk psihoterapevta ali svetovalca,« pojasnjuje sogovornica iz mladega zagonskega podjetja Talk Through, kjer so razvili sodobno inovativno rešitev, ki posameznikom omogoča obiskovanje psihoterapij na daljavo. Razlog? Kot navaja Videčnikova, so se odzvali tudi na potrebe psihoterapevtov, s katerimi so imeli stike pri drugih projektih in ki so navajali, da imajo veliko strank, ki so se preselile v tujino in jih zato ne morejo več obiskovati. »Ljudje so tudi bolj mobilni kot nekoč, večkrat službeno odsotni ali pa stanujejo na drugem koncu Slovenije kot izbrani psihoterapevt. Tehnologija jim tako omogoča, da psihoterapevtskih srečanj ne opustijo, ampak jih nadaljujejo. Pri tem jim pomaga videoklic. Prav tako so se tudi v tujini že pojavile podobne storitve, ki omogočajo lažji stik in povezovanje med psihoterapevti in strankami.«

Terapija v domačem jeziku

Ne ekipo terapevtov (trenutno jih je vključenih dvanajst) se obračajo ljudje, ki si želijo osebno rasti, želijo si izboljšati medosebne odnose, so večinoma izobraženi, prihajajo iz podjetniških vrst, se aktivno soočajo z življenjskimi izzivi. »Naslednja skupina so Slovenci, ki živijo in delajo v tujini in želijo psihoterapijo v domačem jeziku. Nato je skupina, ki je nekoliko bolj omejena na domače okolje, to so rizične nosečnice, kronični bolniki, mlade mamice. Pomembni so tudi mlajši, ki jim način komunikacije prek spleta v obliki videoklica bolj ustreza. Nekatere stranke se nato odločijo za dolgotrajno terapijo, kar pomeni več mesecev, nekateri pa potrebujejo le krajšo pomoč in svetovanje,« pove sogovornica, ki omeni tudi cele družine, ki jih poiščejo zaradi težav v odnosih, predvsem med starši in njihovimi odraslimi otroki, najstniki.

In kako terapija, ki poteka prek spletne strani mojpsihoterapevt.si in jo je Slovenski podjetniški sklad prepoznal kot inovativno ter z visokim potencialom za prihodnost, dejansko poteka? »Kadar se stranka in psihoterapevt dogovorita za spletno psihoterapijo (videoklic), sta seveda časovno veliko manj omejena. Terapije tako potekajo tudi v poznih večernih urah, ob koncih tedna, lahko zjutraj pred strankino službo, a največ jih je predvsem v popoldanskih urah,« razlaga sogovornica, ki kot eno od številnih prednosti izpostavi hitro odzivnost psihoterapevtov. »Stranka dobi odgovor od izbranega psihoterapevta v roku 24 ur. Zelo hitro dobi tudi termin, v roku enega tedna. Kadar je stiska zelo velika, skušamo poiskati prostega psihoterapevta še prej.«

Ekipa že omenjenega spletnega mesta se seveda zaveda dolgih čakalni vrst v zdravstvu, tudi do leto dni. »Z našo storitvijo, ta je sicer samoplačniška, povezujemo uporabnike in certificirane psihoterapevte. Uporabniki lahko na spletnem mestu dobijo strokovno, uporabno, diskretno pomoč pri različnih vprašanjih, težavah in izzivih, s katerimi se soočajo. Profesionalna in strokovna pomoč pa je mogoča kadar koli, od koder koli, na računalniku, tablici ali pametnem telefonu. Z ustvarjanjem visokotehnoloških rešitev, ki omogočajo lažji in udobnejši dostop do psihoterapevtskih storitev, želimo prispevati k izboljšanju zdravja, odnosov, medsebojne komunikacije, krepitvi osebne rasti in razvoja,« še pojasni sogovornica.

 PREBERI CELOTEN ČLANEK >>> Psihoterapija z domačega kavča 

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami