Izgorela sem zaradi želje ugajati drugim Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
11. 11. 2018
 Čedalje pogosteje slišimo za izgorelost, vendar o telesni, čustveni in mentalni izčrpanosti vemo zelo malo. Največji mit je, da človek izgori zaradi prevelike količine delovnih obveznosti, enako velja za razmišljanje, da je za ozdravitev potreben temeljit počitek.

Kako človek sploh občuti izgorelost?

Telesna utrujenost je bila skoraj neopisljiva. Nisem se mogla premikati, samo apatično sem ležala. Nenehna tesnoba, razdražljivost, nihanja razpoloženja, stanja čistega obupa, hude vrtoglavice, predvsem pa drastičen upad opravilnosti. Nisem bila sposobna opraviti osnovnih stvari, kot na primer iti v trgovino. Nekaj časa sem še delala, toda brez prave storilnosti in osredotočenosti, na kar je sledil popoln razpad sistema, ko preprosto nisem zmogla nič več. Vedela sem, da je nekaj hudo narobe, toda najprej sem pomislila na depresijo in pričakovala, da bo minila enako kot prejšnja depresivna obdobja.
 
Kdaj ste spoznali, da ste v še hujšem stanju?

Ko so se začele možganske blokade oziroma blokade spomina. Nisem se spomnila ne imen ne ljudi, prišla sem pred blok, pa nisem vedela, kateri avto je moj, nisem se mogla niti spomniti, ali sem že jedla … Nepojmljivo je, kakšne obrambne mehanizme ima telo na vseh ravneh svojega delovanja.

A po naključju sem ravno takrat od ene svojih strank dobila temo, da napišem članek o izgorelosti. Prej o tem nisem vedela veliko, mislila sem, da pri izgorelosti potrebuješ samo počitek. Toda med prebiranjem strokovne literature se mi je stemnilo pred očmi, saj sem se takoj prepoznala. Poklicala sem svojo psihoterapevtko, ji razložila, kaj se mi dogaja, in v hipu je ugotovila simptome izgorelosti. Enako je kasneje potrdila tudi osebna zdravnica.

 

PREBERI CELOTEN ČLANEK NA DELO.SI

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami