NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Depresivna in nesrečna i-generacija Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
02. 05. 2018
 Bolj kot nova tehnologija sama po sebi je seveda potencialno škodljiva njena pretirana in napačna uporaba.

Z izrazom milenijska generacija označujejo mlade, ki so se rodili v osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja in za katere je značilno, da so zelo dobro izobraženi, samozavestni, optimistični, srečni, prilagodljivi, strpni in ustvarjalni. Odraščali so v dobi računalnikov in interneta, zato znajo hitro poiskati nove informacije in se dodatno izobraziti.
Za njimi prihaja i-generacija, v katero uvrščajo otroke z letnicami rojstva od leta 1995 naprej. Od milenijske generacije se današnji najstniki razlikujejo predvsem po tem, da odraščajo v času, ko so svet preplavili pametni telefoni in družbeni mediji. Prve iPhone so izdelali leta 2007, do leta 2012 pa je imela v razvitem svetu pametne telefone že več kot polovica prebivalstva. Po eni od raziskav, naj bi imelo leta 2017 iPhone v ZDA kar tri četrtine najstnikov.

Profesorica psihologije Jean M. Twenge, ki proučuje in primerja različne generacije mladih, v knjigi iGen (Atria Books, 2017) poroča, da je v vsakoletnih merjenjih zadovoljstva in odnosa do življenja pri najstnikih okoli leta 2012 zaznala skrb vzbujajočo spremembo trendov.

Opazila je pomembno razliko med i-generacijo in milenijci, ki so povprečno veljali za srečnejše od prejšnjih generacij. Meritve kažejo, da je pri pripadnikih i-generacije manj optimizma, sreče in samozavesti. Najstniki i-generacije imajo sicer močno delovno etiko, a hkrati nižja pričakovanja o uspehu v življenju kot milenijci, so bolj osamljeni, saj se manj družijo s prijatelji, hodijo na zmenke in posegajo po alkoholu ter pozneje pridobijo vozniško dovoljenje.

Pri i-generaciji opažajo tudi povečanje depresivnosti. V ZDA se je klinično diagnosticirana depresija v obdobju od leta 2012 do leta 2015 pri dečkih povečala za 21 odstotkov, pri deklicah pa za kar 50 odstotkov. Prav tako se je v letih od 2007 do 2015 podvojila samomorilnost pri dečkih, pri deklicah v starosti od 12 do 14 let pa celo potrojila. Opažajo tudi povečan obisk urgence zaradi samopoškodovanja mladih deklet.

PREBERI CELOTEN ČLANEK NA DELO.SI

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave
DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2020 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami