Ko zunaj vse prekipeva od energije, mi pa bi najraje spali Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
09. 04. 2018
 Kljub temu, da se je zima letos kar vlekla in vlekla, je pomlad končno vstopila na velika vrata. Dnevi so znova daljši, ozračje se počasi segreva, narava prekipeva od energije ... Mnogi pa so bolj zaspani kot kdaj koli prej. S pomladjo je namreč prišla tudi spomladanska utrujenost. A, pozor, lahko gre za resno zdravstveno težavo.

Čeprav so bila mnenja v začetku deljena, je danes sezonska depresija prepoznana kot motnja. Gre za obliko depresivne motnje, ki se pojavlja ob določenem letnem času, pravi Peter Zajc iz Centra za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani.

Motnja je najpogosteje vezana na zimo – pojavi se jeseni in se vleče vse do pomladi, vendar pa se pri mnogih lahko začne šele spomladi. "Pomladno deževje lahko pri skupini ljudi, ki so bolj občutljivi na pomanjkanje sonca in znižan atmosferski tlak, povzroči depresivno razpoloženje. Nekateri avtorji spomladansko utrujenost povezujejo s hormonskimi spremembami, ki se dogajajo v naših telesih ob višanju temperature in višjem zračnem tlaku ob lepem vremenu," pravi Zajc.

Na splošno sicer lepo spomladansko vreme na naše počutje deluje pozitivno: končno je več dnevne svetlobe, temperature pa so primernejše za gibanje na prostem. S tem pa se izboljšujejo tudi naše miselne sposobnosti, kreativnost in produktivnost, pojasnjuje psihiater. "Opažamo pa s tem povezan porast agresivnosti, kar lahko povežemo z višjo stopnjo anksioznosti ter poslabšanjem nekaterih kroničnih psihiatričnih motenj, kot sta shizofrenija in bipolarna motnja." Ob tem Zajc opozarja, da v primerjavi z drugimi dejavniki, ki smo jim izpostavljeni v življenju in sodobnem hitrem tempu, vremenski vplivi ne igrajo najpomembnejše vloge.

Preberite celoten članek na :

https://www.24ur.com/novice/slovenija/spomladanska-utrujenost.html

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami