3 razlogi zakaj prevec ustrezljivi ljudje prej zbolijo za depresijo Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
05. 05. 2017

 "Bodite prijazni in obzirni do drugih ljudi, a njihove dobrobiti ne postavite pred svojo," je zapisal pisatelj G.L. Lambert. Prijaznost je čudovita lastnost, ki pa ima tudi svojo temno plat. Včasih smo prijazni do napačnih ljudi.

Včasih smo prijazni zaradi napačnih razlogov. Včasih smo prijazni do drugih, a hkrati neprijazni do sebe. V takih situacijah se lahko naša prijaznost obrne proti nam.Skušamo ustreči drugim ljudem, kar zabriše našo identiteto in lahko sčasoma privede do depresije. Ste se že znašli v situacijah, ko ste bili preveč prijazni? V nadaljevanju so opisani trije razlogi, zakaj lahko taka življenjska strategija škodi vašemu duševnemu zdravju in načini, kako se izogniti tej pasti,

1 Če se trudimo preveč ustreči drugim, to lahko privede do njihovega nespoštovanja - in do nespoštovanja samega sebe

Ljudje, ki nenehno hočejo ustreči drugim, pogosto postanejo njihovi "predpražniki". Ko drugi zaznajo, da boste raje ustregli njim kot sebi, bodo domnevali, da se zelo nizko cenite. Prevzeli bodo napačno prepričanje, da svetu nimate ravno veliko za ponuditi. Kmalu boste tudi sami začeli verjeti temu.

Na vas pa je, da tako sebi kot drugim pokažete, da vaše mnenje šteje. Ubesedite svoje zamisli in vrednote, čeprav morda ne spadajo med najbolj priljubljene. Ljudem pokažite, kakšni ste. Zahtevajte spoštovanje od drugih - še pomembneje pa je, da začutite spoštovanje do sebe. Pozitivna samopodoba je eno od najmočnejših orodij v boju proti depresiji. Uporabite to orodje ob vsaki priložnosti. Nikomur ne dajte občutka, da so vaša čustva nepomembna

2 Če ste prijazni zaradi napačnih razlogov, se to lahko obrne proti vame

Pogosto smo ljudje prijazni zato, da bi dobili tisto, kar hočemo. Hočemo biti všečni, hočemo odobritev naših bližnjih in družbe, ki nas obkroža. A če smo prijazni zato, da bi drugi bili prijazni do nas, so naša prizadevanja jalova.

Prijaznost je učinkovita samo takrat, ko prihaja iz srca, saj samo v tem primeru rezultat ne bo pomemben. Če ste prijazni zato, da bi nekaj dobili v zameno, boste zagotovo razočarani. Ves čas boste samo dajali in ničesar prejeli, kar vas bo pripeljalo do zagrenjenosti, izčrpanosti in sčasoma tudi do depresije.

3 Ko hočete ustreči drugim, jim dovoljujete, da vam določijo občutek vrednosti

Čutite, da živite življenje nekoga drugega? Ko se odločimo, da bomo skušali zadovoljiti ljudi okoli nas, se to kaj hitro zgodi. Izbrali ste študij prava, da bi ustregli staršem. Preselili ste se v predmestje in posvojili mačko, da bi ustregli partnerju. Hodite v cerkev, da bi ustregli širšemu sorodstvu. Zunanjemu opazovalcu se zdi, da živite sanjsko življenje. Škoda, da ne gre za vaše sanje.

Nihče ne pozna vaše notranjosti, drugi vam dodelijo razne označbe (ljubiteljica mačk, umetnik, ateist ...) Ko drugim prikrivate svoje bistvo, se to prej ali slej obrne proti vam. Nehate negovati najboljše lastnosti - te pa začnejo odmirati. Postali boste depresivni, če boste predolgo opazovali, kako izginja vaš pravi jaz. Ljudje, ki jih imate radi, imajo svoja življenja, živijo jih tako, kot sami hočejo. Vaše življenje pripada samo vam. Naj bo pristno, naj bo iskreno, predvsem pa - naj bo vaše!

In še za konec: skrb zase ni sebičnost. Ravno nasprotno. Skrb zase je način, s pomočjo katerega se zgradite in postavite na noge. Samo tako ste lahko močni in se uprete stiskam, ki jih prinaša sodoben način življenja - tudi depresiji. Zato se spoznajte, skrbite zase in se imejte radi. Ker ste preprosto tega vredni. Ne igrajte vloge "podpornika" v življenju nekoga drugega, saj vas čaka pomembna vloga v lastnem življenju. Glavna vloga.

Izvirna novica:govori.se 14. april 2017

Prispevek je last avtorja in medija govori.se
 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami