NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran arrow Članki in novice arrow Bolezni ščitnice se velikokrat zamenjuje z izgorelostjo ali depresijo
Bolezni ščitnice se velikokrat zamenjuje z izgorelostjo ali depresijo Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
12. 04. 2017
 "Glavna težava pri odkrivanju bolezni ščitnice so nespecifični znaki, ki se velikokrat povezujejo z izgorelostjo ali depresijo," je opozorila predsednica društva Metuljčica Janja Drenšek.

Z dnevom ščitnice želijo v društvu Metuljčica čim širšo javnost poučiti o težavah, ki pestijo ljudi z boleznimi ščitnice. Za boleznimi ščitnice vsako leto zboli okoli 10 tisoč ljudi, med njimi je po besedah Drenškove okoli 80 odstotkov žensk. Najpogostejše oblike bolezni so preveliko ali premajhno delovanje ščitnice, Hashimotov trioditis, kar je vnetje žleze, in rak ščitnice. Preveliko delovanje žleze zdravijo z zdravili ali z radioaktivnim jodom, če nobena od naštetih terapij ne pomaga, se ščitnica lahko tudi kirurško odstrani. Ostale oblike bolezni zdravijo z dodajanjem sestavine, identične ščitničnim hormonom, je pojasnila Drenškova.


"Preprosto rad se moraš imeti, poslušati svoje telo, živeti zdravo in se izogibati stresu."         
Janja Drenšek


Znaki bolezni ščitnice so pospešeno bitje srca, slaba koncentracija in utrujenost, zato zdravniki običajno najprej ne pomislijo na nepravilno delovanje ščitnice. V zadnjih desetih letih so ravno dejavnosti društva ključno pripomogle pri skrajšanju časa postavljanja prave diagnoze. Zdravniki zdaj mnogo prej pomislijo na ščitnico in opravijo krvni test za to bolezen, je povedala.

"Imej se rad in izogibaj se stresu"
Posebnih preventivnih ukrepov proti bolezni ščitnice ni, je navedla Drenškova. "Preprosto rad se moraš imeti, poslušati svoje telo, živeti zdravo in se izogibati stresu," je še dodala.

Društvo Metuljčica deluje po sistemu skupin za samopomoč v Ljubljani, Novem mestu, Črnomlju, Šentjurju in Kopru. V teh skupinah se srečujejo predvsem bolniki in si izmenjujejo izkušnje, hkrati pa društvo organizira tudi posvete s psihologi, ginekologi, nutricionisti, ki poskušajo bolnikom predstaviti kakovostno življenje kljub bolezni, je poudarila Drenškova.

V okviru dneva ščitnice društvo organizira tri predavanja o bolezni ščitnice ter prehrani med boleznijo s strani zdravnikov in živilskega tehnologa.

Izvirna novica: RTVSLO.si , 18  marec 2017

Prispevek je last medija RTVSLO.si

 

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami