NAROČITE NOVE KNJIGE !

 NAROČITE KNJIGE !

Napovednik dogodkov

Trenutno na seznamu ni načrtovanih prihajajočih dogodkov.
Poglej koledar dogodkov

Prva stran
Posnetki MRI razkrili štiri edinstvene podtipe depresije Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
01. 01. 2017
 Ob pregledu več kot 1.100 posnetkov možganov z magnetno resonanco je raziskovalcem uspelo identificirati štiri podtipe depresije, ki jih določajo specifični vzorci v možganih.

 "Štirje podtipi depresije, ki smo jih odkrili, se razlikujejo glede na klinične simptome, a kar je pomembnejše je, da se razlikujejo v odzivu na zdravljenje," je pojasnil Conor Liston, raziskovalec na medicinski fakulteti Weill Cornell Medicine, ki je v sodelovanju s še sedmimi institucijami odkril nove biološke kazalnike, piše spletni portal ScienceDaily.

Gre za značilne vzorce abnormalnih funkcionalnih povezav v možganih, ki so razkrili štiri določene podtipe depresije. Ti novi kazalniki bodo omogočili natančnejše določanje pacientov, ki so primerni za terapijo, ki uporablja ciljano stimulacijo nevronov, imenovano transkranialna magnetna stimulacija.

"Depresija se običajno diagnosticira na podlagi tega, kar doživljamo, ampak - tako kot pri volilnih anketah - je izid zelo odvisen od tega, kako postavimo vprašanje. Posnetki možganov pa so objektivni. Vprašanje podtipov je v psihiatriji namreč velika težava. Pa ne zgolj pri depresiji in bilo bi zelo dragoceno, če bi lahko imeli objektivne biološke teste, ki bi pomagali pri diagnosticiranju duševnih bolezni," je še sklenil Liston.

Avtor: A. Č.
Foto: Pixabay

Izvirna novica: RTVSLO.si , 10 december 2016

Prispevek je last medija RTVSLO.si

 

 
< Nazaj   Naprej >
skupine
Švicarski prispevek
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
SOS Telefoni

ŽIV ŽIV

Podarite 0,5% dohodnine

Podarite
Dobrodelnost vas nič ne stane. Izpolnite obrazec

Pomembne povezave




DAM na Facebooku

Sledi nam na FACEBOOKU
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami