Civilna iniciativa za kakovostno in dostopno psihoterapijo Natisni E-pošta
Vpisal: Lost   
03. 11. 2016

 Civilna iniciativa je javna pobuda za sprejetje zakona o psihoterapevtskem poklicu in poziv k ureditvi kaotičnih in nepravičnih razmer na področju ponudbe psihoterapevtskih storitev v Sloveniji. Pobudniki se zavzemamo za:

– opredelitev, kdo lahko uporablja naziv psihoterapevt (kar bi se uredilo s sprejetjem predloga zakona),
– enakopravno dostopnost do psihoterapevtskih storitev,
– vsem enako dostopne psihoterapevtske storitve po napotitvi osebnega zdravnika ali psihiatra,
– pravica do izbire psihoterapevta,
– centralni seznam vseh ustrezno usposobljenih psihoterapevtov, njihove smeri dela, prevladujoče izkušnje (ciljne populacije) in čakalne dobe.

Zaradi zakonske neurejenosti področja in pomanjkanja stalnega nadzornega organa nad ponudniki storitev bo Civilna iniciativa v prihodnosti na ustrezne inštitucije naslavljala stalna opozorila glede kršitev in pošiljala predloge za izboljšave neurejenih razmer.

Vprašanje: Kaj bo uredil zakon o psihoterapevtskem poklicu in zakaj je nujno, da ga vlada končno sprejme?
Zakon bo reguliral poklic psihoterapevta, določil pogoje za opravljanje psihoterapevtske dejavnosti v RS in zagotovil zaščito uporabnikov psihoterapevtskih storitev.

Vprašanje: Zakaj je psihoterapija pri nas še vedno samoplačniška in zakaj bi morala biti vsem enako dostopna?
Znano je, da je v razvitih državah strošek na račun duševnih motenj 38 %, 22 % pripada boleznim srca in ožilja, boleznim pljuč, raku in sladkorni bolezni, preostalih 40 % pa drugim telesnim boleznim (WHO (2008) Analysis for Western Europe by Michael Parsonage).
Richard Layard in David M. Clarck (2013) ugotavljata, da je učinkovita pomoč osebam z duševnimi motnjami manj dostopna v primerjavi s telesnimi boleznimi. Dostopnost zdravil je primerna (pri tem ne smemo pozabiti dejstva, da njihovo uporabo podpira močna farmacevtska industrija), dostopnost psihoterapije pa nezadovoljiva.

Psihoterapija na račun zdravstvnega zavarovanja je v Sloveniji dostopna zgolj redkim posameznikom, saj se izvaja v okviru psihiatričnih služb (bolnišnice, koncesionarji specialisti psihiatri in specialisti klinične psihologije).
Psihoterapija je zgolj ena od dejavnosti, ki jo te službe izvajajo in navadno ostane zanjo zelo malo časa in prostora. Ljudje se velikokrat obrnejo na psihiatrične službe in želijo psihoterapevtsko obravnavo, vendar jih psihiater oziroma klinični psiholog ne moreta vključiti v takšno obravnavo. Osebe, ki jim gmotni položaj dopušča, si zato poiščejo samoplačniško psihoterapijo.

V Sloveniji je nujno izbojšati dostopnost do psihoterapevtske obravnave, saj raziskave kažejo, da je za določene duševne motnje psihoterapija celo bolj učinkovita kot zdravila, oziroma je najbolj učikovito oba pristopa kombinirati.

Šolanje za psihoterapevta je postala tržna dejavnosti in psihoterapija žal tudi.

“Nedopustno je, da na superviziji supervizor reče nadebudnemu šolajočemu se mlademu kolegu, ki predstavlja svoj primer klienta: Kolega, ta ti bo pa povrnil stroške tvojega študija!!!” dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med., spec. psih.

V kolikor bi bilo področje psihoterapije zakonsko urejeno, bi bila možna ureditev strokovne zbornice ter vseh ostalih institutov, ki zagotavljajo ustrezno delovanje posamezne stroke. To pa bi za prakso pomenilo, da bi bila jasno razvidna ponudba strokovnih storitev, kar bi posameznikom omogočalo, da bi hitreje našli zase primerno obliko. Seveda morajo na drugi strani biti usposobljeni strokovnjaki psihoterapije. Ker bi bili strokovnjaki organizirani v mrežo, bi bilo med njimi lažje sodelovanje, za osebe, vključene v psihoterapijo pa bi to pomenilo, da bodo hitreje napoteni k ustreznemu strokovnjaku. Nenazadnje bi zakonska ureditev pripomogla k temu, da bi bila postala skrb za duševno zdravje v slovenskem prostoru detabuizirana ali destigmatizirana.

»Koliko ur država plačuje za sanacijo kroničnih težav s hrbrtom ali okvari srca? Zdravljenju odvisnosti od prepovedanih drog ali težav, povezanim s problematiko debelosti, diabetesa in zlorabe s strani države legalnih substanc? Samo zato, ker duša ni organ, si ne zaluži drugorazredne obravnave. Država, če želi družbo zdravih, odgovornih in (psihološko) zrelejših ljudi, naj plača toliko ur, kot je za to potrebno. Seveda morajo na drugi strani biti usposobljeni strokovnjaki, ki bodo znali ustrezno presojati, podpirati, usmerjati in sodelovati z ljudmi glede na njihovo stanje, okoliščine in potrebe.« Parov Anzelc

Vprašanje: Kakšno šolanje mora opraviti psihoterapevt in kdo se lahko šola za psihoterapevta?

Šolanje psihoterapevtov, katerih pristopi oz. modalitete naj bi bili priznani v okviru dopolnila novele Zakona o zdavstvu oz. zdravniški dejavnosti, bi se moralo v vsem enačiti s pogoji dosedanjih zakonov ostalih evropskih držav, kjer je v okviru izbobraževalnih inštitutov predvideno spodnje merilo minimalnih pogojev za pridobitev dovoljenja za delo s pacienti pod supervidirano prakso.

To sestavljajo trije temelji: teoretski, praktični in izkustveni.

– Teoretski obsega določeno število ur iz teorije izbrane modalitete ali v okviru specializacije ali diplomskega študija, kjer so predstavljeni osnovni koncepti, teorije, način delovanja itd.
– Praktični del obsega t. i. praktikum, kjer se spozna, kako se dela – klinični primeri, vinjete, transkripti, avdio/video dokumentacija, in vivo terapije. S tem edukant spozna implementacijo teoretskih postavk v praksi. Sem spadajo še psihosocialne prakse,  izobraževanja,  izobraževalne delavnice in izkustveni moduli.
– Zadnji, najpomembnejši del, pa predstavlja lastna osebna izkušnja v izbrani modaliteti, kar pomeni, da mora vsak edukant opraviti minimalno določeno število ur osebne izkušnje in/ali določeno število uro skupinske izkušnje (odvisno od tega, za kakšnega tegapevta se educira, individualnega, skupinskega, družinskega, …) pri izbranem učnem terapevtu, ki je usposobljen za učnega terapevta pri izbranem izobraževalnem inštitutu.

Ta triada sloni na minimalnih pogojih, ki pa niso nujno še zadostni pogoji; v kolikor učni terapevt presodi, da nekdo po denimo 220 urah psihoterapije še ni predelal nekaterih tem, se terapija nadaljuje, kolikor je potrebno, da se osnovne teme predelajo.

Enako velja tudi za delo s klienti pod supervidirano prakso 150 ur supervizije oz. 600 ur dela s klienti.

Šele po tem, in ko ima kandidat opravljene vse teoretične in pratkične obveznosti izobraževanja, lahko pristopi s prošnjo za certifikat Evropske zveze za psihoterapijo. V kolikor se privzamejo enaki pogoji, kot so našteti zgoraj, zahteva tako izobraževanje od začetka do pridobitve certifikata od štiri do šest let, neredko pa celo osem ali več. Že samo obvezna osebna izkušnja, centralni del tega procesa, lahko traja vsaj nekaj let – če pomislimo, da je ob intervalu ene ure na teden na leto povprečno 48 ur terapije, bi samo za ta del potrebovali pet let.

Ne glede na obsežne zahteve kakovostnega šolanja za psihoterapevte, pa so ti standardi izobraževanja za psihoterapijo zaradi neobstoječe zakonodaje dejansko zavezujoči zgolj znotraj posameznih psihoterapevtskih šol in strokovnih zvez, ki te šole združujejo, saj trenutno prosti trg regulira poimenovanje psihoterapevt. Dejansko si lahko kdorkoli, ki prijavi denimo status samostojnega podjetnika, ustanovi društvo ali zavod, lahko nadene naziv psihoterapevt ali vsaj oglašuje, da izvaja (psiho)terapevtsko dejavnost. V kolikor ne eksplicira šole, v kateri se je izobraževal, ne obstaja možnost sankcioniranja nestrokovnega delovanja, razen v kolikor krši druge zakonsko predpisane norme (npr. kazenskopravne). To pa je lahko v izjemno škodo človeku, ki išče pomoč. Pregled spletnih strani nam pokaže, da pri nas obstaja sorazmerno velik delež oseb, ki ponujajo psihoterapijo (še posebej v kombinaciji z raznimi drugimi dejavnostmi), dejansko brez dosežene ustrezne verificirane izobrazbe.

SPLETNA PETICIJA za kakovostno in vsem enako dostopno psihoterapijo CI za kakovostno in brezplačno psihoterapijo lahko podprete s podpisom SPLETNE PETICIJE.

http://www.zapsihoterapijo.si/

 
< Nazaj   Naprej >
© 2005 - 2024 Nebojse.SI - e-glasilol Društva DAM
Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami